Gratis reisvoorstel aanvragen

Kitesurfen op de Canarische Eilanden

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Fuerteventura (Spanje)
Periode: oktober 2010
Vervoer: Vliegtuig, auto
Accommodatie: Hotel

Foto van deze vakantie

Dit keer heb ik de Canarische Eilanden aangedaan voor een trip om te kitesurfen. Om precies te zijn ben ik op het eiland Fuerteventura geweest. Er wordt wel eens gezegd dat de Canarische Eilanden erg populair zijn onder liefhebbers van de zon. Ik kan je verzekeren dat dit klopt. De Canarische Eilanden hebben zon, warmte, een blauwe zee en mooie stranden te bieden. En dat alles relatief dicht bij huis, want met 4,5 uur vliegen ben je er. Als liefhebber van kitesurfen ga ik naar het eiland Fuerteventura, omdat dit eiland de meeste en beste faciliteiten hiervoor biedt.

De Canarische Eilanden behoren tot Spanje, maar liggen in de Atlantische Oceaan voor de kust van Afrika. Echter is het hier wel aan de economie en de cultuur te merken dat de eilanden bij Spanje horen. Het landschap van de Canarische Eilanden wordt nog wel eens vergeleken met het landschap van de maan. En van wat ik tot nu toe gezien hebt, zal dit wel redelijk kunnen kloppen. Het landschap hier is erg droog en ziet er vulkanisch uit. Niet alleen op Fuerteventura is dit zo, maar ook op het grootste eiland Tenerife. Op dat eiland kun je ook kitesurfen, maar Fuerteventura heeft meer en betere voorzieningen.

Het water rondom Fuerteventura is helder blauw en heeft in de zomer gemiddeld een temperatuur van 22°C. Je kunt dan heerlijk kitesurfen in een zwembroek. In de winter ligt de temperatuur van het water rond de 18°C, dan kun je het beste een wetsuit aantrekken. Op het gebied van wind kun je het beste terecht in de periode van april tot en met augustus. In de winter is de kans op wind gering, maar dan kun je prima golfsurfen rond Fuerteventura. Ik ben eigenlijk iets na de periode waarin de wind het beste is, maar oktober is de kans op wind ook nog wel redelijk groot. Gelukkig is dit het geval, zodat ik nog prima mijn hobby kitesurfen kan uitvoeren. Ik heb zowel in het noorden als in het zuiden van het eiland bezocht. Ik zal in dit verhaal het eiland en mijn ervaring per deel beschrijven.

Fuerteventura
Fuerteventura

Fuerte Noord

In het noorden van het eiland Fuerteventura ligt het plaatsje Corralejo. Dit is een erg toeristisch stadje met veel restaurants, bars en een leuke winkelstraat. De bars worden vooral druk bezocht door toeristen uit Engeland. Ik vind het wel jammer dat er geen discotheken zijn, maar dan moet ik 's avonds maar een drankje gaan drinken in een van de vele bars. Vast ook wel gezellig.

Corralejo beschikt ook over een aantal mooie stranden. Ik vind Flagbeach echt een topper. Veel toeristen komen ook voor dit strand naar Corralejo. Flagbeach beschikt over een gigantisch strand, waardoor er ook veel mensen terecht kunnen. Voor mij is het een topper, omdat bij Flagbeach een Wind & Kitesurf Center aanwezig is. Hier kun je van alles op het gebied van kitesurfen huren en het is ook mogelijk lessen te volgen. Vooral het huren van materialen is ideaal, want ik zal vast wel weer niet alles bij me hebben.

De wind rondom Flagbeach is ook prima. De windkracht schommelt tussen kracht 4 en 6 en wind komt voornamelijk uit het zuidwesten. Het verschil tussen eb en vloed is wel gigantisch. Bij vloed is het water redelijk vlak en kun je prima kitesurfen. Naarmate het eb begint te worden ontstaan er golven en komen er rotsen bloot te liggen. Ik vind het dan best gevaarlijk om te kitesurfen. En je moet ook erg oppassen met in en uit het water gaan bij laag water. Gelukkig heb ik gezien dat het Wind & Kitesurf Center een reddingsbrigade heeft. Dus bij problemen kun je opgepikt worden met een bootje, maar ik verwacht dat dit bij mij niet zo ver zal komen. Voor de service van de reddingsbrigade kun je van te voren een abonnement afsluiten. Dit kost maar €30,- en je kunt er maximaal 15 dagen gebruik van maken. Heb je geen abonnement en je moet gered worden, dan kost dit €100,-. Voor het geval ik toch de reddingsbrigade nodig heb sluit ik toch maar een abonnement af.

Na een paar keer kitesurfen kan ik al wel vertellen dat je bij Flagbeach prima uit de voeten kunt als je nog geen gevorderde kitesurfer bent. Vooral als je in Nederland al een aantal keer met een zuidwesten wind aan het kitesurfen bent geweest, heb je hier bij Flagbeach zeker geen problemen.

Een kitesurfer aan het strand van Corralejos
Een kitesurfer aan het strand van Corralejos


Bij Corralejo is natuurlijk nog veel meer te doen dan alleen kitesurfen. Dit maakt het ook aantrekkelijk voor niet-kitesurfers of kinderen om mee te gaan. Leuk voor het hele gezin dus. Na een ochtend kitesurfen wil ik in de middag ook wel eens andere dingen doen. Tijdens mijn bezoek aan Corralejo heb ik onder andere enkele markten bezocht en ben een dag wezen winkelen. Het toppunt was wel het waterpark. Een soort pretpark met allemaal water gerelateerde attracties. Ik ben een groot fan van watersporten en water, dus dit waterpark is voor mij extra leuk en bijzonder.
Uitzicht op het eiland Lobos vanuit Corralejos
Uitzicht op het eiland Lobos vanuit Corralejos


Ik verblijf in een hotel in Corralejo, dus al deze uitjes zijn voor mij prima te realiseren. Flagbeach ligt wel een stuk buiten Corralejo. Bij het hotel heb ik namelijk eerst geïnformeerd naar het openbaar vervoer, maar ze vertelden dat het reizen met de bus best onbetrouwbaar is. Het is ook mogelijk om te fietsen, maar naar Flagbeach is dit veel te ver. En vooral met alle spullen die mee moeten voor het kitesurfen.

Daarom heb ik besloten om maar een auto te huren. Gelukkig is dit op Fuerteventura erg goedkoop. En de benzine is ook niet duur hier. Ook zijn er genoeg plekken waar er auto's te huur zijn. Dus mocht je ook eens naar Fuerteventura komen, huur dan een auto!

Omdat ik niet altijd op dezelfde plek wil kitesurfen heb ik wat informatie gezocht over andere plekken. Het schijnt dat je in het noordwesten bij El Cotillo ook prima kunt kitesurfen. Ik besluit er met de auto heen te rijden. Vanuit Corralejo ben je er met ongeveer 20 minuten. Mijn eerste indruk is dat het hier inderdaad prachtig is om te kitesurfen. Ik sta te popelen om het water op te gaan.

In tegenstelling tot Flagbeach komt de wind hier uit het noordoosten en bevat veel windvlagen. Dit komt door de grote rotswand die zich aan de rechterkant bevind. Eenmaal op het water merk ik gelijk dat de wind hier ook wat harder waait dan op Flagbeach. Er zijn wel veel rotsen in het water, dus ik moet wel oppassen. Voorzichtig beweeg ik mij voort over het water. Het is wel jammer dat hier bij Cotillo geen voorzieningen zijn voor het kitesurfen.

Naast het kitesurfen besluit ik ook maar een beetje de noordkant van Fuerteventura te verkennen. In dit gebied bestaat het landschap vooral uit zand en veel rotsen. Ik heb me laten vertellen dat er bij hoogwater af en toe baaien en lagunes ontstaan. Vanaf Cotillo rij ik wat verder door naar het noorden. En inderdaad kom ik af en toe kleine lagunes tegen. Het water in deze lagunes is erg vlak en dus perfect om te kitesurfen. Ik besluit bij een prachtige lagune mijn kansen te wagen. Bij de lagune spreek ik iemand van de lokale bevolking. Hij vertelt dat de meeste locals het niet erg waarderen als er op de lagunes aan kitesurfen gedaan wordt. Hij verzekerd mij dat hij er geen problemen mee heeft en dat ik rustig mijn gang kan gaan. Als blijk van waardering geef ik een demonstratie van mijn kitesurf kwaliteiten en de man vind het prachtig om te zien.

Fuerte Zuid

Na een periode in het noorden van Fuerteventura verbleven te hebben, ga ik nu naar het zuiden. Daar ligt het plaatsje Sotavento. Bij Sotavento is er een Wind & Kitesurf Center van een bekend persoon in de wereld van het kitesurfen. Bij deze Wind & Kitesurf Center wordt er ook ieder jaar de PKRA Kitesurf WorldCup gehouden. Ik kan niet wachten om ook op deze bijzondere plek te gaan kitesurfen.

Het valt me wel direct op dat de wind hier anders is dan in het noorden. Het waait hier veel harder met erg veel windvlagen. Ook komt de wind schuin vanaf het land. Hier moet je dus wel de nodige ervaring hebben om te kunnen kitesurfen.

Wanneer ik aan het surfen ben begint het vloed te worden. Als snel zie ik dat er op het strand een gigantische lagune aan het ontstaan is. Na een tijdje zie ik zelfs dat er op deze lagune lesgegeven wordt in het kitesurfen.

Na het kitesurfen ga ik even Sotavento verkennen. Als snel kom ik erachter dat er weinig te beleven is. Je kunt hier alleen allerlei watersporten doen, dus voor mensen die hier niet van houden is er in Sotavento weinig plezier te beleven.

Conclusie

Als liefhebber van het kitesurfen vind ik Fuerteventura een prima locatie. Het eiland heeft veel te bieden. Het is wel jammer dat de natuur niet fantastisch is, maar dat doet niet onder voor de geschiktheid van het kitesurfen. De wind en het water zijn perfect hiervoor. Vooral in de zomer is er bijna altijd wel wind, zodat je lekker vaak kunt kitesurfen. En mocht er geen wind zijn dan kun je natuurlijk altijd nog golfsurfen.

Het mooie aan Fuerteventura is dat je met het hele gezin er heen kan. Ook mensen die niet van watersporten houden kunnen zich, met name in het noorden van het eiland, prima vermaken. Er zijn veel leuke dingen om te bezoeken, zoals de markten en het waterpark. Ik kan uit ervaring delen dat je als echte liefhebber van kitesurfen echt een keer naar Fuenteventur moet zijn geweest. Ik heb in ieder geval een super tijd gehad hier!

Lees meer over kitesurfen op de blog van Unhooked

Heb je interesse in een reis naar Spanje? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Spanje, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen