Gratis reisvoorstel aanvragen

Met de bus naar Mallorca

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Barcelona (Spanje) , B. Mallorca , C. Manacor , D. Alcudia , E. Barcelona
Periode: juni 2012
Vervoer:
Accommodatie: Hotels
Organisatie: Solmar Tours

Foto van deze vakantie

Het is voor mij een gewoonte geworden om van elke excursie c.q. rondreis een beknopt reisverslag te maken. Niet iedereen zal hier het nut van inzien, maar voor ons is het een middel om op een later tijdstip de reis nog eens te herbeleven door de highlights op een rijtje te zetten. Voor eventuele geïnteresseerden in een dergelijke reis is het ook prettig om een indruk te krijgen over het reisschema, pauzes e.d. Sommige medereizigers delen onze mening en willen dan ook graag een exemplaar ontvangen. Een verzoek waar we met plezier aan voldoen.

Er wordt in enkele dagen zo’n enorme berg informatie over je uitgestort dat het ondoenlijk is om al die informatie in je op te nemen. Of het Jaime I of Jaime II was die bepaalde kunstjes deed, vind ik niet van het meeste belang om te onthouden maar om iets van de bezienswaardigheden nog eens na te kunnen lezen wel. Deze reis maken we ook weer met Solmar Tours. Gerhard is onze chauffeur en reisleider en Astrid onze hostess en tevens Gerhard’s souffleuse als die –bij hoge uitzondering- even een naam niet te binnen wil schieten. Beiden erg plezierige mensen om een dergelijke reis mee te maken! Omdat we met een dag- in plaats van een nachtferry terugvaren op 30 juni vanaf Mallorca wordt het gehele reisprogramma aangepast. Hierover later meer.
Er zullen ongetwijfeld onvolkomenheden en misschien (kleine) onwaarheden in het verslag zitten maar ik denk dat die alleen Gerhard en/of Astrid zullen opvallen.

PS. Omdat een aantal medereizigers mij heeft gevraagd mijn verslag aan hen toe te sturen, wil ik benadrukken dat niet iedereen het met mijn/onze stellingen eens hoeft te zijn. Het verslag is gemaakt uit onze beleving die uiteraard kan verschillen met jullie eigen ervaringen.

Eerste kennismaking

We gaan deze keer met de eigen auto naar Maarheze omdat we anders wel erg vroeg naar het ophaalpunt gebracht moeten worden. We vertrekken om 05.45 uur en komen om 07.15 uur aan in Maarheze. Auto parkeren, koffie drinken, toiletbezoek en vervolgens de koffers inladen. Tijdens het inladen treffen we drie echtparen die twee jaar geleden ook samen met ons de reis naar de Makarska Riviera gemaakt hebben. We vertrekken om 08.15 uur naar het Van der Valk hotel in Stein om de laatste vier passagiers op te halen. Dan zetten we koers naar onze eerste hotel in Frankrijk, het Novotel in Macon Nord. Het is een rit van ongeveer 700 km en we rijden ongeveer twee en een half uur. Hierna houden we een kwartier rust en na de volgende rit nemen we drie kwartier rust. Tenslotte moet de rijtijdenwet wel in acht worden genomen.

Amper vertrokken blijkt al dat Gerhard een uitstekend verteller is die een ongelofelijke hoeveelheid parate kennis voorhanden heeft en ons daar met plezier deelgenoot van maakt. Het aantal namen en jaartallen dat hij ogenschijnlijk achteloos uit z’n mouw schudt is werkelijk indrukwekkend. Een heel enkele keer mag Astrid als souffleuse optreden, iets wat haar overigens prima lukt.

We komen om 18.15 uur aan bij het hotel en het is de bedoeling dat we om 19.30 uur aan tafel gaan. Ruim de tijd dus om een douche te nemen en om te kleden. Op het geserveerde 3-gangen menu is weinig aan te merken en de bediening is vriendelijk. Er was zelfs een leuke menukaart gemaakt! Na het eten maken we nog even een kleine wandeling en zoeken rond 21.45 uur onze kamer op omdat er een kwart finale wedstrijd wordt gespeeld. Tijdens de rust gaat bij ons het licht langzaam uit en daarom gaan we lekker slapen.

Op naar Barcelona

De wekker staat op 06.30 uur want we worden om 07.30 uur aan de ontbijttafel verwacht. We nuttigen een voor Franse begrippen een goed ontbijt en vertrekken precies op het afgesproken tijdstip om 08.30 uur. Het is prettig dat iedereen zich aan de afgesproken tijden houdt, iets wat (bijna) de gehele reis het geval is. Volgens het oorspronkelijke reisplan zouden we nu naar de Costa Brava rijden, daar overnachten en de volgende dag naar Barcelona. We slaan deze overnachting echter over en rijden gelijk door naar Barcelona. De rondrit/excursie wordt hierdoor verplaats naar een ander tijdstip. Ook deze dag hebben we weer een rit voor de boeg van 700 km. Na een aantal stops passeren we om 15.30 uur de Spaanse grens. De temperatuur is inmiddels opgelopen tot 30 graden. We maken nog één stop en komen om 18.00 aan in Barcelona.

Aan het einde van de Ramblas weet Gerhard een goed restaurant waar je voor een redelijke prijs kunt eten. We gaan eerst op het terrasje genieten van een drankje en daarna gaan we eten. Na het eten hebben we nog een klein uurtje de tijd en maken dus nog snel even een wandeling over de Ramblas. Dit blijft altijd een belevenis, de verscheidenheid aan mensen is daar werkelijk enorm. Om 20.15 uur verzamelen we ons weer bij de bus want we gaan naar de Montjuïc, een 213 meter hoge heuvel ten zuid oosten van het huidige centrum van Barcelona.

In het centrum van een plein voor het Palau Nacional (Nationaal Paleis) staat de Font Màgica (Magische Fontein). Deze fontein is het eigenlijke doel van ons bezoek. Van hieruit heb je prachtig uitzicht op het paleis, vooral ’s avonds wanneer zowel het gebouw als de fontein belicht zijn. Dit is een schitterend schouwspel, het is alleen jammer dat we om 22.00 uur weer bij de bus moeten zijn. Het is dan helaas nog niet geheel donker maar ondanks dat, was het zeker de moeite waard.
Palau Nacional Barcelona
Palau Nacional Barcelona


We rijden naar de haven om in te schepen. De bedoeling is dit te doen om 22.30 uur maar er staat een enorme mensenmassa te wachten. Als we uiteindelijk de douane zijn gepasseerd en ons bij de balie hebben gemeld en de sleutel van de hut in ontvangst hebben genomen, brengen we snel onze bagage naar de hut en gaan op het dek de afvaart bekijken. Onze bus gaat als laatste aan boord en we vertrekken 0.00 uur vanuit Barcelona voor de oversteek.
Op de landkaart lijkt het maar een klein stukje naar Mallorca maar het is wel ruim 200 km. De overtocht duurt ongeveer 7 uur. We moeten tijdig opstaan want wie niet op tijd de hut uit is wordt min of meer hardhandig gewekt door het personeel. Iedereen is ruim op tijd en we zetten rond 07.30 uur voet aan wal op het mooie eiland Mallorca. Daar sta je dan op ‘het’ eiland en weet, omdat het ons eerste bezoek is, eigenlijk niet wat we er van verwachten moeten.

Mallorca is een eiland van 3.640 km² groot met een inwoneraantal van ongeveer 850.000, hiervan woont ruim de helft in de hoofdstad Palma. Vlak is het eiland ook allerminst, het eiland heeft twee bergachtige gebieden, elk met een lengte van ongeveer 70 km. Het hoogste punt van het eiland is de Puig Major, met een hoogte van 1.445 meter. Nu gaan we beginnen al het moois dat het eiland te bieden heeft te bezichtigen.
De ferry voor de overtocht naar Mallorca
De ferry voor de overtocht naar Mallorca

We zijn op Mallorca

Eerst rijden we naar Porto Christo voor het ontbijt. Uiteraard weet onze chauffeur een goed adresje: Bakkerij en eetgelegenheid ‘Lumumba’. Van hieruit gaan we een bezoek brengen aan de grotten van Drach (Cuevas del Drach). Deze liggen aan de rand van Porto Christo. Dit zijn prachtige krijtsteen grotten die we bezichtigen onder begeleiding van een gids. De rondleiding voert ons langs glibberige paadjes en trapjes met als sluitstuk een klein –drijvend- concert op het Meer van Martel, het grootste ondergrondse meer van Europa. Hierna maken we nog een klein tochtje met een bootje over het meer. Er mag helaas niet worden gefotografeerd maar als je het stiekem doet zonder de flits te gebruiken levert het toch nog best wel aardige beelden op.

Cuevas del Drach
Cuevas del Drach


Om 11.15 uur gaan we verder naar onze volgende excursie: de parelfabriek in Manacor. Hier komen de Majorica parels vandaan. Het is een interessant schouwspel hoe de parels handmatig vervaardigd worden. Hierna bezoeken we een naastgelegen fabriek die allerlei attributen vervaardigd uit olijfboomhout. We hebben ondertussen al heel wat gezien en wordt het tijd om richting hotel te gaan. Hier komen we om 13.30 uur aan.
Sieraden maken in Manacor
Sieraden maken in Manacor


Ons onderkomen voor de komende week is hotel Helios in Can Pastilla. We krijgen, zoals we gevraagd hadden, een kamer ‘zo laag mogelijk’ op de 1e verdieping. Zijn we tenminste niet afhankelijk van de lift. Om 14.30 uur hebben we de koffers uitgepakt en gaan we Can Pastilla een beetje verkennen. ’s Avonds maken we een leuk schouwspel mee. Waar wij 21 juni als de langste dag beschouwen doen ze dat op Mallora op 23 juni. Het is het feest van San Juan. Wat het op Mallorca leuk maakt is het feit dat hele families met vrienden en bekenden een feestje gaan bouwen op het strand. In de loop van de avond worden de barbecues geïnstalleerd, de koelboxen aangesleept en is er voldoende eten en drinken voor allen. Een evenement die volgens zeggen de gehele nacht doorgaat hoewel ik dat niet heb gecontroleerd... Wij zijn rond 23.00 uur in ons mandje gekropen.

Het binnenland van Mallorca

Voor vandaag staat een van de meest intensieve excursies op het programma. Om 09.00 stappen we in de bus voor een bezoek aan o.a. de beroemde markt van Alcudia. De smalle kronkelige straatjes in deze stad stammen nog uit de Arabische tijd. Een leuke markt die wat minder toeristisch aandoet als de gebruikelijke zigeuner markten aan de Costa’s.

Die dag maken we ook kennis met onze Spaanse gids die echter verbluffend goed Nederlands spreekt. Hij legt de klemtoon wel eens een beetje verkeerd, maar omdat Gerhard ons het verhaal al heeft verteld begrijpen we het meeste wel al klinkt het soms erg komisch. Een van zijn eerste uitspraken was: iemand tussen vier ogen spreken i.p.v. onder vier ogen. Zulke dingen klinken erg grappig. Zijn naam is Barthlomeus, maar hij wordt kortweg ‘Bartje’ genoemd. Hij kende ook een stukje Nederlandse geschiedenis want hij wist ons gelijk te vertellen dat hij ‘niet bidt voor bruune bonen’. We maken een mooie tocht door het binnenland om tenslotte uit te komen in Alcudia waar we de markt bezoeken.

Van hieruit vervolgen we onze weg naar Pollenca. Iets voorbij Pollenca gaan we naar het uitzichtpunt Formentor. Om van het schitterende uitzicht te genieten komt er wel enig klauterwerk aan te pas. Om het hoogste punt te bereiken moet je de 169 treden voor lief nemen, maar dan zie je ook wat! Na van het betoverende uitzicht te hebben genoten gaan we terug naar Pollenca waar we gaan lunchen.

Pollenca
Pollenca


Na de lunch rijden we door het Tramontana gebergte (Het hoogste punt hier is 515 meter) om een bezoek te brengen aan het klooster van Lluc. Na bezichtiging van het klooster krijgen we nog wat vrije tijd om daarna terug te keren naar ons hotel. Dit is gelijk de enige keer dat een zestal mensen niet op het afgesproken tijdstip bij de bus arriveert. Rond 18.00 uur arriveren we bij ons hotel. Best een pittig dagje dus.

Palma de Mallorca

Vandaag is een iets rustigere dag. Om 10.30 uur verzamelen we voor een bezoek aan de hoofdstad Palma. Bij aankomst wordt er een groepsfoto gemaakt die we allemaal thuis gestuurd zullen krijgen. De groep splitst zich in tweeën, voor mensen die iets slechter ter been zijn wordt een kortere route gekozen onder leiding van Astrid. Wij nemen met Gerhard de langste route. Als je richting Palma rijdt valt als eerste de indrukwekkende kathedraal ‘La Seu’ op. Deze gotische kathedraal domineert de stad. De eerste steen werd in 1230 gelegd in opdracht van koning Jaime I. Kennelijk waren in die tijd de siësta’s ook al vrij lang want het duurde maar liefst 400 jaar voor het bouwwerk voltooid was. Een aardbeving vernietigde een groot deel van de kathedraal en de voltooiing ging verder tot in de twintigste eeuw. Ook hier heeft Gaudi nog een vinger in de pap gehad bij o.a. het indrukwekkende roostervenster met maar liefst een doorsnede van twaalf meter! Het venster bestaat uit 1.236 stukjes glas-in-lood.

Kathedraal La Seu, La Palma
Kathedraal La Seu, La Palma


Ook is in Palma, net als in Madrid, een Plaza Major. Weliswaar een verkleinde uitgave maar zo zijn er meerdere zaken die met een schuin oog doen denken aan Madrid. Een leuke en leerzame stadswandeling. Van Palma vertrekken we naar het slot van Bellver, Catalaans voor ‘schoonzicht’. Het is een 14e-eeuwse burcht in het zuidwesten van Palma. Het is gebouwd in opdracht van Jaime II en heeft vier ronde torens waarvan er één door middel van een brug met het hoofdgebouw is verbonden. Van hieruit hebben we een mooi uitzicht over de haven.
Castillo de Bellver
Castillo de Bellver


We vervolgen onze toer naar glasblazerij Gordiola annex museum waar we nog een glasblazer aan het werk zien. Kunstig om te zien hoe hij in korte tijd een prachtig zeepaardje creëert. Hierna gaan we nog naar bodega Alorda waar we kunnen genieten van een proeverij van diverse likeurtjes. Sommige zijn erg lekker, andere ronduit smerig! Maar goed, er is voor elk wat wils natuurlijk. Het is weer tijd om huiswaarts te gaan en komen om 16.00 uur aan bij ons hotel.

De oostkust van Mallorca

Vandaag vertrekken we om 11.00 uur richting de oostkust van het eiland. Dit is het meer droge gedeelte van het eiland. We rijden door het relatief kleine dorpje Llucmajor. Het grappige hieraan is dat dit de rijkste gemeente van Mallorca is! Dit komt omdat het in dezelfde gemeente ligt als El Arenal en dit betekend automatisch dat ze mee profiteren van de inkomsten die het toerisme genereert.

We rijden eerst naar het dorpje Cala Figuera met een prachtig uitzicht over de baai. Vervolgens rijden we langs de kust richting Colonia Sant Jordi. We maken eerst nog een stop in Santanyi waar René ons voordoet hoe je vissers-netten moet knopen. Een plaatselijke uitbater kan ons niet overhalen een boottochtje te gaan maken want wij gaan verderop naar Colonia Sant Jordi. 

Santanyi
Santanyi


We maken eerst een wandeling naar de vuurtoren van waar we uitzicht hebben op Cabrera, het kleinste bewoonde eiland van de Balearen. Hier mogen maar een bescheiden aantal boten naar toe varen omdat men hier beslist geen massatoerisme wil. We gaan hier lunchen en waren van plan nog even een kijkje te nemen in het aquarium. Was vorig jaar de entree nog gratis, dit jaar hebben ze besloten om acht euro entree te gaan vragen. Reden dus om hiervan af te zien mede omdat het ook aan de nodige tijd ontbreekt. We rijden weer richting hotel en maken onderweg nog uitgebreid kennis met ‘zoutpannen’ en baaien. ’s Avonds is er de optionele excursie naar een Dinnershow. Omdat wij de prijs (€60 p.p.) voor een excursie aan de hoge kant vonden hebben wij hier niet aan meegedaan. Twee derde van de reisgenoten gingen wel mee en als we hun mogen geloven hebben we een prachtige show aan ons voorbij laten gaan. Maar geen nood, hebben we weer iets om naar uit te kijken als we nog een keer terug gaan naar Mallorca.

Vrije dag

Vandaag kunnen we genieten van onze enige vrije dag. Er stonden er twee gepland maar de tweede brengen we nu door op de ferry omdat we overdag terug varen. We hebben besloten om ‘in de buurt’ te blijven, iets waar we geen spijt van hebben gehad. We wandelen richting El Arenal waar we o.a. een bezoekje brengen aan het Mega Park waar overwegend veel Duitse gasten vertoeven die gratis bier kunnen drinken van half twaalf tot twaalf uur. Er zijn werkelijk honderden mensen die, toen wij om 11.45 arriveerden, al aardig aan Bacchus hadden geofferd. Maar gezellig was het zeker, live muziek, zeer schaars geklede danseressen en veel bier. Prima ingrediënten voor veel kabaal en lol.

We hadden ons toch een beetje verkeken op de afstand van ons hotel tot het eind van El Arenal dus hebben we een stukje voor het eind rechtsomkeert gemaakt en hebben we het laatste stukje ’s middags via het lokale treintje bekeken. Al met al hebben we onze vrije dag nuttig besteed en ons prima vermaakt.

Vandaag vertrekken we om 09.00 uur en rijden we naar Valldemossa. Daarna brengen we een bezoek aan het klooster waar Chopin en zijn minnares verbleven. Opnieuw een rit die ons deels door het Tramontana gebergte voert. De weg van Valldemossa naar Deià biedt een mooi uitzicht op de zee tussen de olijfbomen door. Onderweg maken we een fotostop in de buurt van de villa die eigendom is van de Amerikaanse filmster Michel Douglas. Vanuit Valldemossa rijden we weer terug naar het klooster. Hier krijgen we onze laatste rondleiding van Bartje die aan het eind van de middag afscheid van ons neemt. Aan het eind van de rondleiding krijgen we een piano concert voorgeschoteld.

Valldemossa
Valldemossa


Hierna maken we nog een wandeling door Valldemossa en rijden via de zuid-westkust terug. Een prachtige rit over de wel erg smalle en kronkelige wegen waar het passeren van tegemoet komend verkeer niet altijd zonder problemen verloopt. Om 16.00 komen we bij ons hotel aan. Als toetje hebben we ’s avonds mee kunnen maken dat Duitsland roemloos het EK moest verlaten door een kansloze nederlaag tegen Italië.

Excursie naar Soller en Sa Colabra

Langzaam maar zeker sluipt het einde van ons verblijf op Mallorca dichterbij en vandaag beginnen we dan ook aan onze laatste excursiedag. Kennelijk hebben we het mooiste voor de laatste dag bewaard want deze trip is werkelijk schitterend. We vertrekken om 09.30 uur door grote amandel- en olijfplantages naar Soller. Soller is een plaats apart. Aan het begin van de 20e eeuw was de plaats geïsoleerd van de rest van het eiland. Dit kwam met name door de geografische locatie ten noorden van de Tramontana bergketen. Vanaf 1929 bestond er een dagelijkse treinverbinding, “De vitamine express”, tussen Soller en Palma. Momenteel doet het treintje dienst als toeristische attractie.

Treintje in Soller
Treintje in Soller


Vanuit Soller gaat de reis verder naar Sa Colabra. Hier bevindt zich de ‘Torrent de Pareis’, een schitterende kloof met een lengte van vier kilometer die uitkomt in een blauwe baai. Er zijn twee manieren om de kloof te bereiken: per boot en per bus. Een boottochtje is natuurlijk niet te versmaden met deze temperaturen maar er kleeft ook een risico aan. Als er namelijk te veel onderstroming is, vaart de boot eenvoudig niet! Omdat dit pas op het laatste moment bekend wordt gemaakt is dit risico te groot. We kiezen daarom, op één echtpaar na die de tocht al twee keer per bus hebben meegemaakt, voor de bus. Later zal blijken dat de boot wel gevaren had en waren de twee nog eerder bij de kloof dan wij met de bus. Ook met de bus is het echter geen sinecure, we moeten namelijk met een Spaanse bus de rit vervolgen omdat het gewoon onmogelijk is de haarspeldbochten met een dubbeldekker te nemen. Om bij de kloof te komen moeten er vele haarspeldbochten genomen worden maar aan onze Spaanse chauffeur Toni is wel te merken dat hij dit ritje al vaker gedaan heeft. Het merendeel van de passagiers was wel blij dat we naderhand weer heelhuids in Soller arriveerden.

De manier waarop de bochten zijn aangelegd noemt men het ‘stropdas’ principe. Dit houdt in dat de weg er soms weer onderdoor gaat om zodoende zo snel mogelijk het hoogteverschil te overwinnen. Nog een bijkomstigheid is dat je maar tot 14.00(?) uur naar boven mag en daarna alleen nog naar beneden. Als twee bussen elkaar tegenkomen geeft dat haast onoverkomelijke problemen. Een tegemoet komende personenauto is al erg genoeg. Het was een excursie die je overigens absoluut niet mag missen ondanks dat je soms akelig diep het ravijn in tuurt! De grootste hoogte die we bereiken is 682 meter. Vanaf de kloof zijn we inmiddels weer aangeland in Soller waar we de gelegenheid krijgen nog wat rond te kijken. Gelukkig hebben we dit ’s morgens ook al gedaan want op het moment van terugkomst wordt de hoogste temperatuur sinds 1968 gemeten: volgens de één 39 graden en volgens een ander 41 graden. We zoeken dus allemaal zo snel mogelijk een schaduwrijk plekje op waar een lekker koud biertje dan uitstekend smaakt. We hebben krijgen hier ruim een uur de tijd en komen uiteindelijk om 18.15 uur weer aan bij ons hotel. En of je het dan leuk vindt of niet: na het eten moeten toch echt de koffers worden gepakt!
De haven van Soller
De haven van Soller

Weer terug naar Barcelona

Om 10.15 uur moeten de koffers in de bus gepakt zijn en we gaan richting de haven van Palma om weer in te schepen voor de overtocht naar Barcelona. De terugvaart is met een Italiaanse maatschappij. Het is bij lange na niet zo druk als op de heenreis en het inschepen gaat supersnel. In tegenstelling tot de heenreis (één uur vertraging) varen we nu om exact 12.00 uit. Eerst kun je nog even genieten van het uitzicht op Palma maar naderhand blijkt dat zeven uur op een boot toch best wel lang is! We hebben dan ook maar gelijk besloten om de reis naar Griekenland over te slaan want dan vertoef je nog vele malen langer op de ferry. Gelukkig treffen we halverwege de middag twee stellen op een plek waar ze heel toevallig ook nog alcoholische versnaperingen verkopen. In een opperbeste stemming zijn de laatste vier uren werkelijk voorbij gevlogen!

Om 19.15 uur zijn we aangemeerd in Barcelona en nadat de bus van de ferry is vertrekken we spoorslags naar Calella, naar ons hotel.We komen om 20.15 uur bij het 4-sterren hotel Calella Palace, koffers snel in de bagage ruimte en gelijk aan tafel. Na het eten koffers uitpakken, opfrissen en nog even op het terras genieten van het mooie weer. In dit hotel hebben we een prachtige kamer met twee kingsize bedden, maar voor de rest hebben we weinig kunnen ontdekken van die vierde ster. 24 uur WiFi kost hier € 5, terwijl het in ons 3-sterren hotel op Mallorca gratis was!

Malgrat de Mar en Calella

Vandaag krijgen we te maken met een aanzienlijk lagere temperatuur dan we de laatste dagen gewend zijn. Het komt maar amper boven de 20 graden en dat is toch iets anders dan rond de 40 graden! Er staat een rondrit door Barcelona op het programma die we op de tweede dag op de heenreis gemist hebben. Een deel van de passagiers geeft er echter de voorkeur aan om vandaag rustig aan te doen en zelf iets te ondernemen. Bij dat laatste deel behoren wij ook en gelukkig is het ’s morgens nog droog. Na het ontbijt gaan we dan ook gelijk op stap voor een mooie strandwandeling. Via Pineda de Mar wandelen we door tot het oude centrum van Malgrat de Mar. Ik denk in totaal zo’n acht kilometer, best een aardige wandeling voor een paar oudjes... Hoewel het onderweg ook al niet meer geheel droog was begint het in Malgrat echt behoorlijk te regenen en we besluiten dan ook om met de trein terug te gaan naar Calella.

Malgrat del Mar
Malgrat del Mar


In Calella regent het echter ook en er zit dus niets anders op dan binnen te blijven. Na het inpakken van de koffers en een laatste douche (in Spanje) gaan we op tijd eten want vanavond is de EK finale tussen Spanje en Italië. We zitten uiteraard midden tussen de Spanjaarden en ik ben nog steeds bang dat ik een gehoorbeschadiging heb opgelopen... We juichen uiteraard vrolijk met de Spanjaarden mee, en eerlijk is eerlijk, ze hebben de wedstrijd ook glansrijk verdiend gewonnen. Misschien wel gelukkig voor ons dat het bleef regenen hierdoor is ons waarschijnlijk aardig wat geluidsoverlast bespaard gebleven.

Weer terug naar Frankrijk

Deze dag is het einde van ons verblijf in Spanje. We vertrekken om 09.00 uur richting ons hotel in Frankrijk. De reis verloopt voorspoedig en na voldoende rustpauzes komen we om 18.45 uur aan bij het Ibis hotel in het dorpje Nuits Saint Georges. Het kan niet tippen aan het Novotel van de heenreis maar het hoofd van de bediening is een vrolijke Française, dat scheelt ook al weer een slok op een borrel! Na het eten wandelen we nog met een aantal reisgenoten het dorp in en dan is het toch verbluffend om te zien hoeveel mensen (geen toeristen) op de terrasjes zitten ondanks de voor ons behoorlijk hoge prijzen. Wij nuttigen gezamenlijk nog een drankje op een van de terrasjes. Het begint inmiddels redelijk fris te worden, niet zo vreemd want het is over tienen geworden, dus wandelen we maar weer naar ons hotel en zoeken we langzamerhand ons mandje weer op.

De laatste etappe

Vandaag gaan we echt aan onze laatste etappe beginnen. We vertrekken om 09.00 uur en omdat we toch niet voor half acht in Maarheze aan mogen komen heeft Gerhard nog een extraatje in petto door een aantal kilometers voor Neufchâteau, van de snelweg af te gaan en door de mooie natuur te gaan rijden. Bij een kleine stuw, volgens mij heette het plaatsje Goncourt, stoppen we even voor een fotopauze. Je ziet de Maas nog een poosje, soms als een smal slootje, dan weer iets breder, maar uiteindelijk zie je hem pas in Luik weer in z’n volle glorie. We maken een stop in Neufchâteau en maken daar o.a. een foto van het standbeeld van Jeanne d’Arc.

Jeanne d'Arc in Neufchâteau
Jeanne d'Arc in Neufchâteau


Ze werd echter geboren in de plaats Doremy-la-Pucelle op 6 januari 1412 en zij groeide op in Neufchâteau. Ik zal u het hele verhaal van Jeanne d’Arc besparen maar dat ze als een nationale heldin werd beschouwd in Frankrijk mag wel blijken uit het feit dat ze in 1894 eerbiedwaardig, in 1909 zalig en in 1920 heilig is verklaard door de Rooms Katholieke kerk. Op 30 mei 1431 kwam ze roemloos aan haar einde op de brandstapel in Rouen.

We gaan de snelweg weer op naar ons eetadres in Bastogne, naar een restaurant met de naam ’Chalet Royal’ waar we ons gezamenlijke afscheidsdiner nuttigen.
Rond 17.00 uur vertrekken we hier en komen, nadat er vier passagiers bij het Van der Valk hotel in Stein zijn uitgestapt om 19.30 uur in Maarheze aan. Koffers uitladen, afscheid nemen van iedereen en dan richting huis waar we om 21.15 uur aankomen. Hiermee is een einde gekomen aan onze mooie 13-daagse excursie reis naar Mallorca.

Conclusie

Aan het eind van elke reis ga je balans opmaken en er een conclusie aan verbinden. Viel het mee, viel het tegen, zijn er op- of aanmerkingen, ergernissen of wat dan ook. Om bij het begin te beginnen: toen we de reispapieren toegestuurd kregen was het in eerste instantie een beetje balen omdat de terugvaart overdag was en daardoor dus automatisch het hele programma op z’n kop ging. Ook brachten we hier noodgedwongen onze tweede ‘vrije’ dag door op de ferry. Aan excursies hebben we echter niets gemist, hier zijn bepaalde dingen samengevoegd. Alleen is ons geplande (solo) bezoek aan Palma er bij ingeschoten.

Verder kunnen we eigenlijk alleen maar positief zijn over het geheel. Over onze chauffeur/reisleider en de hostess niets dan lof. Ook de hotels waren oké. Wat ook meteen opviel was het aantal passagiers. Was bij onze vorige reis de bus tot de nok vol, deze keer waren we met 41 reizigers. Iets wat je meteen merkt met het in- en uitstappen, sanitaire stops e.d. Het gaat toch net allemaal een stukje vlotter. Over het gezelschap waren we ook best tevreden. Het is altijd leuk om te zien hoe enigszins gelijkgestemde zielen zich na een aantal dagen automatisch selecteert.

Een enigszins vreemde gewaarwording vonden we dat we eigenlijk niet het idee hadden dat we in Spanje op vakantie waren geweest! En met Spanje bedoel ik dan de Costa’s. Het is allemaal, althans in Can Pastilla, wat gemoedelijker en zo. Is het in Benidorm volslagen ‘normaal’ dat velen met ontbloot bovenlichaam op de boulevard rondlopen, hier hebben we het amper gezien. Ging je echter naar El Arenal (bierfeest) dan had je wel weer een beetje het idee van Salou in het hoogseizoen.

Alles bij elkaar genomen hebben we erg genoten van deze reis en kunnen die dan ook met een gerust hart aanbevelen. Als je de plattegrond van Mallorca erbij pakt kun je zien dat we bijna het gehele eiland hebben doorkruist. We hebben dus een heel goede indruk van het ‘Eiland met duizend gezichten’ opgedaan. We kunnen terugkijken op een interessante en leerzame vakantie, al moet ik er gelijk bij zeggen dat de reis van twee jaar geleden naar de Makarska Riviera ook erg mooi was.

Tot slot nog een bedankje aan iedereen die deze reis voor ons tot een uitermate geslaagde vakantie hebben gemaakt.

Gerard en Jannie van Huffelen

Heb je interesse in een reis naar Spanje? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Spanje, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen