Gratis reisvoorstel aanvragen

Top 10 enge bruggen wereldwijd

De Carrick-A-Rede brug
De Carrick-A-Rede brug

De eindbestemming voor onze held is bijna bereikt. Enkel nog die ene gorgelende rivier moet overgestoken worden, en dit kan enkel over een oude, rotte hangbrug, hangend aan de klifranden van de omringende bergen. Met lood in de schoenen zet onze held de eerste paar stappen op de brug. Bij de zevende stap luid een diep gekraak. Gelukkig weet onze held zijn voet net op tijd weer terug te trekken, maar de krakende plank heeft het niet overleefd en valt nu richting het denderende water enkele honderden meters onder de brug. Met het hart in de keel trekt onze held verder over het gewiebel en weet hij de overkant te bereiken. Helaas is hij wel de laatste persoon die de brug naar de overkant heeft geholpen want het hangende bouwsel is nu compleet verwoest. Dit aloude Hollywood cliché kennen we allemaal. Hetzij van verschillende animatiefilms of een spannende avonturenfilm. Geen enkele hangbrug is op het witte doek erg stevig. Wil jij jezelf een filmster wanen en de adrenaline door je aderen voelen gieren? Dan zijn deze enge bruggen zeker iets voor jou!

Shiniuzhai National Geological park, China

De eerste hangbrug van het lijstje is recentelijk veel in het nieuws geweest. Hij is pas net af! Op het eerste gezicht is de hangbrug niet heel eng. Hoewel tweehonderd meter hoogte niet niks is, is de brug bij lange na niet de hoogste ter wereld. Ook de driehonderd meter lengte zal geen records breken. Ondanks het feit dat de architecten de brug als honderd procent veilig beschouwen zal de brug bij velen angst inboezemen. Het bouwwerk heeft namelijk een volledig glazen bodem!

Quepos Bridge, Costa Rica

Dit is misschien wel de engste brug van allemaal. De brug wordt ook wel de brug des doods genoemd en die naam is gepast. De brug ziet er enorm gammel uit. Toch denderen er dagelijks meerdere vrachtwagens overheen. Elke vrachtwagen die over de smalle planken naar de overkant rijdt zorgt voor een ijzingwekkend gekerm van het metaal. Telkens lijkt het alsof het laatste uur voor de brug geslagen heeft, toch houdt Quepos Bridge strijdlustig stand.

De brug des doods
De brug des doods
Vraag gratis een offerte aan

Vitim River Bridge, Rusland

Deze smalle houten constructie deed vroeger dienst als treinbrug. Tegenwoordig is hij open voor autoverkeer maar het is aan te raden een andere route te rijden. De brug is extreem smal en de rivier de Vitim kolkt maar enkele meters er onder. Siberië staat bekend om haar strenge winters, welke ook veel invloed hebben op de Vitim River Bridge. In de koude maanden tovert koning winter de brug namelijk om in een lange, smalle ijsbaan die de rivier oversteekt. Er is dan dus nul grip en nul uitwijkmogelijkheden. Lukt het je toch om de brug over te steken? Dan mag je wel lid worden van de prestigieuze facebookgroep, speciaal voor mensen die de overkant gehaald hebben.

Hussaini Hangbrug, Pakistan

In het dunbevolkte, onherbergzame Giglit-Baltistan in Noord-Pakistan hangt de Hussaini brug. Als er een brug dicht in de buurt komt van het hierboven beschreven Hollywood cliché dan is het wel deze. De brug bestaat voornamelijk uit touwen met hier en daar een plank. Tussen de planken gapen grote gaten waar je gemakkelijk door heen kan vallen, het ijskoude water van Borit meer tegemoet.

De Husseini Hangbrug boven het Borit meer
De Husseini Hangbrug boven het Borit meer

Mackinac Bridge, Verenigde staten

Deze hangbrug lijkt op het eerste gezicht niet thuis te horen in dit rijtje. Dagelijks gebruiken honderden forensen de brug om van het noordelijke naar het zuidelijke (of vice versa) schiereiland van Michigan te rijden. Wat de brug zo bijzonder angstaanjagend maakt is de hevige wind. Snelheden tot wel 125 kilometer per uur kunnen de brug teisteren. De brug heeft dan ook een speling van meer dan tien meter om zich tegen deze hevige luchtverplaatsing te wapenen. Omdat de brug zoveel angst in boezemt kan je van te voren een afspraak maken zodat iemand anders jouw auto naar de overkant rijdt. Geheel gratis!

De Mackinac brug bij nacht
De Mackinac brug bij nacht

Puente Ojuela Bridge, Mexico

Vroeger was Ojuela een bruisend mijnstadje. Maar toen de mijnen uitgeput raakten trokken de bewoners weg en stierf Ojuela een wisse dood. Enkel de overgebleven ruïnes verraden dat hier ooit een stad lag. De Ojuela brug is de enige constructie die nog intact is. De brug is ontworpen door dezelfde Duitse broers die ook de Brooklyn Bridge in New York op hun CV hebben staan. In tegenstelling tot die brug boezemt de Puente Ojuela weinig vertrouwen in. De brug wiebelt en ziet er gammel uit. De extreme hoogte werkt ook niet mee aan het gevoel van veiligheid..

Puente Ojuela
Puente Ojuela

Monkey Bridges, Vietnam

De Monkey Bridges, of apenbruggen breken met de traditie dat enge bruggen op enorme hoogte liggen en van extreme lengte zijn. In tegendeel, deze bruggetjes zijn kort en laag. Ze zijn echter zo stevig als een kaartenhuis. De lokale bevolking maakt ze van bamboe en touw. De apenbruggen worden zo genoemd omdat men zo lenig als een aap dient te zijn om ze over te steken. De bruggen zijn glad en kunnen de meest vreemde vormen hebben dankzij het bamboe.

.

Aap op een brug
Aap op een brug

Q'eswachaka, Peru

Een brug gemaakt van handgevlochten touwen, stammend uit het Inca tijdperk. Bijna al deze Incabruggen zijn in de loop der jaren verwoest door de elementen maar die in Q'eswachaka bestaat nog steeds. De brug wordt goed onderhouden en ieder jaar worden er oude touwen vervangen door nieuwe handgevlochten touwen. De brug is dus veilig. Toch blijft het een eng idee: tientallen meters hoog hangen aan een net van handgevlochten touwen.

Inca touwbrug
Inca touwbrug

Iya Valley Vine Bridges, Japan

Diep in de 'verborgen vallei' van Japan, de Iya Vallei, zijn nog drie van deze spectaculaire bruggen over. De bruggen werden eeuwen geleden gebouwd door bandieten en ander gespuis dat zich verborgen moest houden. De bruggen bestaan enkel uit houten planken welke bij elkaar worden gehouden door de takken van klimplanten. Het verhaal gaat dat de bruggen op een speciale manier belopen moesten worden omdat ze anders zo wild gingen wiebelen dat mensen bevroren van angst. Tegenwoordig zijn er nog maar drie over welke in goede staat verkeren en een stuk stabieler zijn.

Een van de drie bruggen
Een van de drie bruggen

Carrick-A-Rede Bridge, Noord Ierland

Deze hangbrug werd vroeger gemaakt zodat de lokale vissers naar het kleine eilandje Carrick konden lopen. Daar lagen immers uitstekende visstekjes. De brug was echter zeer gevaarlijk. De hangbrug was erg onrustig en goede balans was nodig om niet in de schuimende golven, enkele tientallen meters onder je te vallen. De visstekken verdwenen echter in de loop der jaren en de brug was niet meer nodig. Enkele jaren geleden is de brug in volle glorie hersteld en op vele fronten verbeterd en versterkt. Het is nu een toeristische attractie geworden.

.

De Carrick-A-Rede Brug
De Carrick-A-Rede Brug

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

5,0

Artikelen