Gratis reisvoorstel aanvragen

Echte locaties uit de Lord of the Rings en Hobbit films

Hobbit huisje
Hobbit huisje

Vanaf 12 december is het eerste deel van The Hobbit trilogie, An Unexpected Journey, te zien in de Nederlandse bioscopen. Deze prequel van de Lord of the Rings (LotR) films zal net als die trilogie, wiens drie films 17 Oscars binnen wisten te slepen, opgenomen worden in Nieuw-Zeeland. Dit zal ongetwijfeld weer zorgen voor de mooiste plaatjes. Ter ere van het uitkomen van An Unexpected Journey nemen we je mee naar enkele van de mooiste filmlocaties uit de Lord of the Rings en de Hobbit films.

Matamata (Hobbiton)

Hobbiton, in het Nederlands Hobbitstee genoemd, is een van de dorpjes in de Shire, de streek van Middle-Earth waar de Hobbits wonen. Dit ras van kleine, vreedzame mensen met hun harige voeten woont in de kenmerkende Hobbit-holes, ondergrondse huisjes met ronde deuren. Hobbiton is het thuis van Frodo en Bilbo Baggins, de hoofdpersonages van LotR en de Hobbit films.

De scenes in Hobbiton zijn opgenomen in Matamata, in de regio Waikato op het Noordereiland. In de heuvels buiten het dorpje bouwde men een heel Hobbit dorp. Nadat het filmen van de Lord of the Rings trilogie af was gelopen, besloot men het nep dorp te laten staan. Sindsdien is het uitgegroeid tot een belangrijke toeristische attractie in het noorden van het eiland en kun je met een gids het Hobbitdorp verkennen. In 2010 werd Matamata weer gebruikt om scenes voor de Hobbit films op te nemen.

Hobbiton
Hobbiton

Kaitoke Regional Park (Rivendell)

Rivendell is een woonplaats van Elven onder Elrond, een stop voor Bilbo en zijn Dwergenkameraden op weg naar de Lonely Mountain en de plek waar in Lord of the Rings het gezelschap van de Ring wordt gevormd.

Kaitoke Regional Park, nabij Wellington op het Noordereiland, is waar het 'echte' Rivendell te vinden is. De prachtige Elvengebouwen zul je er niet tegenkomen, maar de mooie beboste heuvels waar ze op stonden wel. De Hutt River loopt dwars door het park.

Rivendell
Rivendell
Vraag gratis een offerte aan

Rangatita Valley (Edoras)

Edoras is de hoofdstad van de Rohan, een volk van ruiters en een belangrijke bondgenoot van de helden in de LotR films. Gebouwd bovenop een steile heuvel die uit de vlakte oprijst, was het een van de meest indrukwekkende locaties in de trilogie.

De makers van de Lord of the Rings gingen naar de Rangatita Valley op het Zuidereiland toe voor hun Edoras. Daar op Mount Sunday bouwden zij een hele houten stad. De buitenkant van de gebouwen was dan wel authentiek, binnenin hadden de gebouwen moderne functies: kantoren en lunchruimtes. Na de opnames werd de set afgebroken en de berg weer in ere hersteld. Zelf Mount Sunday beklimmen zit er niet in, de berg is verboden terrein, maar vanaf de nabije Mount Potts krijg je wel het epische uitzicht wat je kent uit de films.

Edoras
Edoras

Mavora Lakes (Fangorn Forest, Nen Hithoel)

De Hobbits Merry en Pippin komen tijdens hun avontuur in LotR terecht in het eeuwenoude Fangorn Forest. Daar ontmoeten zij de Ents, boomachtige wezens. De Hobbits weten uiteindelijk de Ents over te halen ten strijde te trekken tegen de kwaadaardige Saruman.

De scenes waar de Enten Fangorn Forest verlaten zijn opgenomen nabij de Mavora Lakes in het zuiden van Nieuw-Zeeland. Daar zijn tevens scenes bij Nen Hithoel opgenomen. Dit is een groot meer waar het einde van de eerste Lord of the Rings film, The Fellowship of the Rings, zich afspeelt.

Fangorn Forest
Fangorn Forest

Putangirua Pinnacles (Paths of the Dead)

In Return of the King moet Aragorn een leger van ondode krijgers oproepen. Daarvoor moest hij de Paths of the Dead trotseren, een duister landschap van scherpe stenen pieken en pilaren. In het echt heet dit gebied de Putangirua Pinnacles op het Noordereiland. Het is een voorbeeld van zogenaamde badlands, een terrein dat gevormd wordt door sterke wind- en watererosie.

Path of the Dead
Path of the Dead

Twizel (Pellenor Fields)

De grote climactische veldslag op de Pellenor Fields was het hoogtepunt van de derde LotR film.
In het zuiden van Nieuw-Zeeland liggen de 'echte' Pellenor Fields. Het dichtstbijzijnde dorp is Twizel. De bergen die de achtergrond vormen van het slagveld zijn onderdeel van de Ben Ohau Range.

Pellenor Fields
Pellenor Fields

Tongariro National Park (Mordor)

Het eindpunt van Frodo's avontuur in de Lord of the Rings trilogie eindigt in het duistere land Mordor, waar de kwaadaardige Sauron heerst. Frodo's doel is Mount Doom, waar hij de Ring in moet gooien. Dit grauwe landschap is opgenomen in het Tongariro National Park. Mount Ngauruhoe stond model voor Mount Doom in de film.

Mt Doom
Mt Doom

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

71 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,1

Artikelen