Gratis reisvoorstel aanvragen

Werelderfgoed in Zuid-Amerika

Werelderfgoed in Zuid-Amerika
Werelderfgoed in Zuid-Amerika

UNESCO heeft in Zuid-Amerika een aantal plekken als Werelderfgoed verklaart.33travel/"> Dit zijn interessante bezienswaardigheden tijdens je vakantie in Zuid-Amerika. UNESCO probeert universele waarden te ontwikkelen en de leefomstandigheden van alle mensen op de wereld te verbeteren, en zo een 'freedom of want' en 'freedom of fear' te bereiken. Meestal worden bepaalde gebieden of gebouwen tot Werelderfgoed benoemd om ze te beschermen. In Zuid-Amerika vind je veel plekken die op deze lijst staan.

Argentinië

In Argentinië zijn het een aantal parken die zijn benoemd tot werelderfgoed zoals Nationaal Park Los Glaciares, Nationaal Park Iguazú en de Natuurparken Ischigualasto en Talampaya. Maar ook het Valdés-schiereiland en de kunst in de grotten Cueva de las Manos, Río Pinturas hebben een plek op de erelijst. De Jezuïetenmissies van de Guaraní staan sinds 1983 ook op de lijst en hiertoe behoren de volgende locaties: San Ignacio Mini, Santa Ana, Nuestra Señora de Loreto, Santa Maria Mayor en de ruínes van São Miguel das Missões. Niet alle complexen zijn nog in even goede staat, maar ze zijn wel de moeite waard om te bezoeken. Als laatste staan het Jezuïetenkwartier en Estancias van Córdoba met belangrijke gebouwen en de vallei Quebrada de Humahuaca op de lijst.

Bolivia

Ook in Bolivia vind je werelderfgoed. Zo staat de hoog geleden stad Potosí op de lijst, samen met het historisch centrum van de hoofdstad Sucre. De Jezuïetenmissies van de Chiquitos en Tiwanaku, het spiritueel en politiek centrum van de Tiwanakucultuur zijn ook beschermd gebied. Als laatste zijn de ruïnestad Fuerte de Samaipata en Nationaal park Noel Kempff Mercado benoemd tot werelderfgoed. Vraag gratis een offerte aan

Brazilië

In het grootste land van Zuid-Amerika vind je ook het meeste werelderfgoed. Zo staan het historische centrum van Ouro Preto, Olinda, Salvador de Bahia, São Luís, Diamantina en Goiás op de werelderfgoedlijst en de hoofdstad Brasilia staat in zijn totaliteit op de lijst. De Nationale Parken Iguaçu en Serra da Capivara zijn ook werelderfgoed evenals het beschermd natuurgebied van Pantanal, Centraal-Amazone gebied en gebieden van de cerrado: Chapada dos Veadeiros en Emas.
Daarnaast staan onderstaande bezienswaardigheden op de lijst:
– Jezuïetenmissies van de Guaraní: San Ignacio Mini, Santa Ana, Nuestra Señora de Loreto, Santa Maria Mayor, en de ruïnes van São Miguel das Missões
– Heiligdom van Bom Jesus do Congonhas
– Atlantische woudreservaten aan de Discovery Coast
– Zuidoostelijke Atlantische woudreservaten
– Braziliaanse Atlantische eilanden: Fernando de Noronha en Atol das Rocas.

Chili

Het langgerekte land Chili heeft ook een aantal mooie gebieden en plaatsen die beschermd gebied zijn zoals Nationaal Park Rapa Nui op het Paaseiland, de kerken van Chiloé, de historische wijk van de havenstad Valparaíso, de salpetergroeves Humberstone en Santa Laura en de mijnstad Sewell.

Colombia

In Colombia vind je werelderfgoed in de plaats Cartagena (haven, forten en een groep monumenten) en Santa Cruz de Mompox (het historische centrum). Ook Nationaal Park Los Katios, Nationaal Archeologisch Park Tierradentro, Archeologisch Park San Agustín en het reservaat Malpelo bevinden zich op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Ecuador

In Ecuador zijn de Galápagoseilanden waarschijnlijk het bekendste erfgoed. Maar ook de hoofdstad Quito, het historische centrum van Santa Ana de los Ríos de Cuenca en Nationaal Park Sangay zijn als beschermd gebied aangewezen

Paraguay

In Paraguay vind je alleen de Jezuïetenmissies van La Santisima Trinidad de Paraná en Jesús de Tavarangue op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Peru

Peru kent veel gebieden en gebouwen die op de werelderfgoedlijst staan. Het land heeft een indrukwekkende natuur en je vindt er veel overblijfselen van oude Indiaanse culturen. UNESCO heeft de volgende plaatsen als erfgoed aangewezen:
- De stad Cuzco
- Historisch centrum van Lima
- Historisch heiligdom van Machu Picchu
- Historisch centrum van de stad Arequipa
- Heilige stad Caral-Supe
- Archeologisch Chavin en de archeologische zone Chan Chan
- Nationaal park Huascarán, Nationaal park Manú en Nationaal park Rio Abiseo
- Lijnen en geogliefen van Nazca en Pampas de Jumana

Suriname

In Suriname is het Centraal Suriname Natuurreservaat en de historische binnenstad van Paramaribo erfgoed.

Uruguay

Een van de kleinste landen van Zuid-Amerika, Uruguay, heeft alleen de historische wijk van Colonia del Sacramento op de werelderfgoedlijst staan.

Venezuela

UNESCO heeft in Venezuela Coro met zijn haven, Nationaal Park Canaima en Ciudad Universitaria de Caracas aangewezen als werelderfgoed.

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Artikelen