Gratis reisvoorstel aanvragen

Mooiste plekken van Zuid-Amerika

De Braziliaanse stad Rio de Janeiro
De Braziliaanse stad Rio de Janeiro

Een reis naar Zuid-Amerika staat zowat op iedere bucketlist,33travel/"> maar wat zijn nou de echte hoogtepunten van dit continent? Het is lastig om een keuze te maken want Zuid-Amerika is een prachtig en veelzijdig continent. Alle landen hebben weer hun eigen pareltjes waar ze enorm trots op zijn. Toch hebben wij een lijstje gemaakt van de tien mooiste plekken in Zuid-Amerika, in willekeurige volgorde.

1. Machu Picchu (Peru)

Machu Picchu is een van de meest indrukwekkende ruïnes ter wereld. De verborgen Inca-stad heeft een fenomenale ligging tussen de steile Andes-pieken. De stad ligt middenin het oerwoud van de binnenlanden van Peru. Hoe de stad is ontstaan, is nog steeds niet helemaal duidelijk. Hier zijn dan ook verschillende theorieën over te vinden. Wat we wel zeker weten, is dat de stad met de hand is gebouwd door het indianenvolk de Inca's. De oeroude en massieve rotsblokken zijn hand voor hand naar boven gebracht om een stad te bouwen. Dit is een van de feiten die Machu Picchu zo bijzonder maakt. Verder heeft de stad een heldergroene omgeving met reusachtige bergtoppen en een uniek uitzicht. Het bezoek aan Machu Picchu is een onvergetelijke ervaring. Een echte aanrader is de trekking over de Inca Trail, een van de meest magische trekkingen op aarde.

Machu Picchu
Machu Picchu

2. Pantanal (Brazilië)

De Pantanal is 's werelds grootste moerasgebied en ligt in het westen van Brazilië. Het moeras strekt zich voor een klein gedeelte uit tot in Bolivia en Paraguay. In het regenseizoen stroomt de Pantanal over waardoor ruim meer dan de helft van het gebied onder water komt te staan. Het moerasland heeft een diversiteit aan planten en dieren en wordt hierdoor dan ook vaak vergeleken met de Amazone. De Pantanal staat bekend om het dichtste flora en fauna ecosysteem ter wereld, met meer dan 3.500 boom- en plantsoorten en grootste krokodilachtigen verzameling ter wereld. Daarnaast heb je in dit gebied een grote kans om een jaguar te spotten. Een reis naar dit gebied is een echt avontuur.

Pantanal, 's werelds grootste moerasgebied
Pantanal, 's werelds grootste moerasgebied
Vraag gratis een offerte aan

3. Iguazu watervallen (Argentinië & Brazilië)

De wereldberoemde Iguazu watervallen moet je zien om te geloven. Op de grens van Argentinië en Brazilië storten maar liefst 270 watervallen de rivier in. De beste manier op deze waterexplosie mee te maken is een dagtrip naar zowel de kant van Argentinië als Brazilië. De kant van Argentinië staat vooral bekend voor de 'thrill'. Maar aan de kant van Brazilië worden de meeste foto's gemaakt. De wandeling over het water aan de Argentijnse kant is zowel uniek als spannend, maar zeker geen plek voor angst. De Iguazu watervallen liggen in een indrukwekkend oerwoud, dat het ontdekken waard is. Dit decor maakt deze plek juist zo bijzonder. De Zuid-Amerikaanse jungle loopt tot aan de watervallen. Deze groene muur dient als thuisbasis voor veel dieren. Naast de vele dieren kennen de Iguazu watervallen een rijke flora. Aan de waterrand groeien planten en bomen die zich volledig hebben aangepast aan het water. Al met al een bijzondere bestemming dus.

De indrukwekkende Iguazu Watervallen
De indrukwekkende Iguazu Watervallen

4. Patagonië (Argentinië & Chili)

In het meest zuidelijke deel van het continent bevindt zich het ruige landschap Patagonië. Patagonië is verspreidt over de landen Argentinië en Chili. Dit gebied heeft de ingrediënten van een droombestemming: uitgestrekte landschappen, een prachtige natuur, rivieren en gletsjers. De combinatie van alles laat een onmisbare indruk achter. Hoogtepunten in Patagonië zijn het National Park Los Glaciares, bekend om haar grootse landgletsjer, El Calafate en El Chalten, voor avontuurlijke wandelingen en Nationaal Park Torres del Paine, bekend om haar gletsjers, bergen en rivieren. Een echte aanrader bij een bezoek aan Patagonië is een cruise langs de fjorden. Patagonië geeft een prachtig zicht op de natuur. Het gebied wordt ook wel het einde van de wereld genoemd, mede doordat er weinig tot geen mensen wonen. Ook is het zelden dat je tijdens je reis anderen tegenkomt. Het is dus een stil gebied waar je in alle rust kunt genieten van de veelzijdige omgeving die het te bieden heeft.

Een gletsjerbrug in Patagonië
Een gletsjerbrug in Patagonië

5. Galapagos (Ecuador)

De Galapagos eilanden liggen bij Ecuador en is voor iedere natuurliefhebber een droomplek. Op de eilanden zijn vele unieke diersoorten waaronder reuzenschildpadden, zeehonden, flamingo's en pinguïns. Maar er komen ook veel vogelsoorten en reptielen voor op de eilanden. De Galapagos staat bekend om haar omgeving en dieren. Er bevinden zich diverse machtige vulkanen en spectaculaire duikplekken. Een echte natuurliefhebber kan zijn geluk niet op hier. De eilanden waren een inspiratie voor Darwin en zijn evolutietheorie. De Galapagos mogen dan ook echt niet missen tijdens jou reis in Ecuador.

Santa Cruz in de Galapagos eilanden
Santa Cruz in de Galapagos eilanden

6. Amazone gebied

Het Amazone gebied is een oneindig oerwoud met prachtige planten en spectaculaire dieren. Het is een exotisch gebied met een kleurrijke omgeving. Door het oerwoud loopt de gelijknamige rivier: de Amazone. De brede rivier is bijna 7.000 kilometer lang. Het grootste deel van het gebied ligt in Brazilië maar het oerwoud strekt zich uit over nog zeven andere landen: Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Venezuela, Guyana en Suriname. Daarmee is het Amazone gebied het grootste oerwoud op aarde. Naast de prachtige natuur is dit gebied een thuishaven voor vele dieren. Maar liefst 10% van alle plant- en diersoorten leven hier. Maar er wonen ook zo'n 350 inheemse volkeren in de Amazone. Deze volkeren leven als traditionele jagers en verzamelaars. Vele mensen zijn afhankelijk van dit gebied, zowel de inwoners als daarbuiten. Het gebied zorgt namelijk voor voedsel, grondstoffen en water. Altijd al een jaguar willen zien? De kans is groot dat je er hier een tegen komt.

Het Amazone Regenwoud
Het Amazone Regenwoud

7. Laguna Colorada (Bolivia)

De Laguna Colorada is een must-see in Bolivia. De lagune heeft haar naam te danken aan haar kleur. In de lagune zitten verschillende algen die door de wind in beweging komen en het water rood kleuren. De Laguna Colorada is te vinden in het Andesgebergte midden in de vele lagunes, zoutvlaktes, woestijnen en vulkanen. Wat de lagune nog specialer maakt, zijn de flamingo's die er leven. Vooral omdat je deze door de hoogte en de kou hier niet verwacht. Het is een unieke bestemming dat zorgt voor prachtige foto's.

Flamingo's bij de Laguna Colorada
Flamingo's bij de Laguna Colorada

8. Atacama woenstijn (Chili)

Een van de droogste plekken ter wereld is de Atacama woestijn in Chili. Bij een woestijn denk je vaak aan een plek waar je niet wilt zijn, toch mag de Atacama woestijn niet missen in je bezoek aan Chili. De woestijn ligt in het noorden van het land. Op sommige plekken in de woestijn komt helemaal geen leven voor. Het regent er zelfs niet eens. Dit geeft een uniek en onaards landschap waardoor het net voelt of je op een andere planeet bent. Ondanks de hitte en de droogte zijn er ook plekken in de woestijn waar geisers te vinden zijn. De geisers liggen op een hoogte van ruim vierduizend meter en zijn daarmee de hoogste geisers ter wereld. En dan zijn er nog plekken in de Atacama woestijn waar het wel kan barsten van het leven onder bepaalde omstandigheden. In oktober en november kan er sprake zijn van hevige regenval. Hierdoor komen de bloemen onder het oppervlak uit hun winterslaap en beginnen ze op te bloeien. Dit zorgt voor een bijzondere kleurexplosie in de woestijn en dat zorgt weer voor een geweldig uitzicht.

De Atacama woestijn
De Atacama woestijn

9. Rio de Janeiro (Brazilië)

Deze stad in Brazilië mag zeker niet ontbreken op het lijstje van mooiste plekken in Zuid-Amerika. Rio de Janeiro mag dan niet de hoofdstad zijn, maar wordt niet voor niets 'Cidade Maravilhosa' genoemd. Dit staat voor prachtige stad en niets is minder waar. De stad staat bekend om de samba, de grootste carnaval die je ooit zult meemaken, de stadsstranden, de favela's, de Suikerbroodberg en het 37 meter hoge beeld: Cristo Redentor. Copacabana, Ipanema en Leblon zijn de bekende stadsstranden van Rio. Achter deze stranden staan hoge gebouwen wat een typerend zicht geeft. Maar naast de moderne wolkenkrabbers, die in aantallen toenemen, wonen er tegelijkertijd nog miljoenen mensen in de favela's. De favela's zijn sloppenwijken die buiten het centrum tegen de heuvels aanliggen. Ondanks de armoede en de criminaliteit op deze plekken worden de favela's gezien als gemeenschap. Er mag dan een logische infrastructuur ontbreken tussen de krappe huisjes met smalle steegjes, er zijn talloze winkeltjes, eetkantines, bars en andere voorzieningen. De favela's zijn zeker de moeite waard om te bezoeken, maar ga niet zonder gids. Een bezoek is namelijk niet zonder risico's en de gidsen weten precies waar je wel en beter niet kunt komen. Het beeld Cristo Redentor bevindt zich op de Corcovadoberg. Deze is te bereiken met de auto of met een tandradbaan. Het laatste stuk is alleen te voet mogelijk. Tot slot is er nog de spectaculaire Suikerbroodberg. Deze is te bereiken via een kabelbaan. Vanaf de berg heb je een geweldig uitzicht over de stad en de baai.

'Cidade Maravilhosa'
'Cidade Maravilhosa'

10. Buenos Aires (Argentinië)

Als we het hebben over mooiste steden van Zuid-Amerika dan hoort Buenos Aires daar zonder twijfel bij. De culturele hoofdstad van Argentinië wordt het 'Parijs van Zuid-Amerika' genoemd. Tijdens jouw vakantie in Buenos Aires ontdek je al snel waarom. De stad dankt haar chique sfeer vooral aan president Julio Rosa. Hij besloot dat Buenos Aires de rijkdom van Argentinië uit moest stralen. In de negentiende eeuw was Argentinië een van de tien rijkste landen ter wereld. Overal in de hoofdstad verrezen indrukwekkende gebouwen, zoals Teatro Colon. Teatro Colon is een van de grootste operahuizen ter wereld en zeker een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Buenos Aires. Het noorden van de hoofdstad is meegegaan in alle rijkdom. Hier vind je dan ook grote villa's en winkels. Het zuiden is hierbij achtergebleven en nog verder van het centrum beginnen de sloppenwijken. Ondanks dat het zuiden is achtergebleven zijn de havenwijken La Boca en San Telmo erg populaire wijken om te bezoeken. La Boca door haar gekleurde huisjes en voetbalclub en San Telmo door de tango. Er is dan wel een grote kloof tussen noord en zuid maar beiden horen bij jouw trip naar Buenos Aires. Verder staat Buenos Aires bekend om haar fraaie neoklassieke gebouwen, brede boulevards, statige pleinen en groene parken. En wie wil er nou niet naar de geboortestad van Maxima, Maradona en de tango?

Het kleurrijke La Boca
Het kleurrijke La Boca

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Artikelen