Gratis reisvoorstel aanvragen

Top 10 meest fascinerende 'gaten' ter wereld

Er kunnen grote gaten gemaakt worden in een landschap door mens en natuur. Deze kunnen in een berg te vinden zijn of midden in zee. We laten je de 10 meest fascinerende gaten ter wereld zien.

1. The Door to Hell, Turkmenistan

Midden in de Karakum woestijn in Turkmenistan ligt de Darvaza gaskrater, die ook wel 'The Door to Hell' wordt genoemd. Door zijn enorme gloed, is de krater van kilometers afstand te zien. De Darvaza krater is door een ongeluk ontstaan in de jaren '50. Toen de Russen naar gas gingen boren ontstond er een krater, die het hele boorstation opzoog. De Russen besloten de krater in brand te steken om de impact op het milieu te verminderen. De brand ging alleen langer door dan gepland en is nog steeds te aanschouwen. De krater heeft een diameter van 60 meter.

2. Kimberley Diamond Mine, Zuid-Afrika

Je zou het niet zeggen, maar waar dit gat zit stond eerst een berg. In 1870 werd er een diamant gevonden in de Colesberg heuvel. De mensen begonnen te graven tot de berg verdwenen was. Vervolgens begon men een gat te graven van 1.100 meter diep en 300 bij 200 meter breed. Er is totaal zo'n 28 miljoen ton aarde weggehaald en er is 14,5 miljoen karaat diamanten gevonden.

Kimberley Diamond Mine
Kimberley Diamond Mine
Vraag gratis een offerte aan

3. Great Blue Hole, Belize

Het grootste gat in zee vind je in Belize's Barrièrerif. De 'Great Blue Hole' heeft een breedte van 300 meter en een diepte van meer dan 125 meter. Door een stijging van de zeespiegel is het gat ontstaan. Dit gebeurde ongeveer 65.000 jaar geleden. Het grote, ronde gat trekt veel bezoekers en duikers, die de diepte willen verkennen. Er zijn dan ook unieke zeewezens te vinden, die alleen in dat gat voorkomen.

4. Glory Hole, Verenigde Staten

'Glory Hole' is de bijnaam voor de Monticello dam in Californië. Het enorme gat zuigt het overtollige water op als het stuwmeer vol is. De trechter is ongeveer 15 meter breed en zuigt per seconde 1.370 kubieke meter water op. Het is daarom logisch dat varen of zwemmen in de buurt van het gat zowel verboden als dom is.

5. Bingham Canyon Mine, Verenigde Staten

In Utah vind je de grootste kopermijn ter wereld. De Binghan Canyon Mine heeft een diameter van 4 kilometer en een diepte van zo'n 1,2 kilometer. De enorme mijn zorgt voor 15% van de koperproductie van de Verenigde Staten.

Bingham Canyon Mine
Bingham Canyon Mine

6. Mirny Diamond Mine, Rusland

De Mirny Diamond Mine de op een na grootste diamantmijn ter wereld. De mijn heeft een breedte van 1,2 kilometer en een diepte van 525 meter.

Mirny Diamond Mine
Mirny Diamond Mine

7. Diavik Diamond Mine, Canada

De Diavik Diamond Mine produceert ongeveer 8 miljoen karaat diamanten per jaar. Het gebied is zo groot, dat de mijn een eigen luchthaven met landingsbaan heeft om personen en materialen naar de mijn te vervoeren.

Diavik Diamond Mine vanuit een vliegtuig
Diavik Diamond Mine vanuit een vliegtuig

8. De put, Guatemala

In Guatemala-stad is na orkaan Agatha een flink gat in de weg ontstaan. Deze put, van 20 meter breed, heeft een diepte van 100 meter en bij het ontstaan zijn er een aantal (delen van) huizen in verdwenen. Doordat de orkaan een afvalstroom creëerde, werden er ook enkele mensen het gat in gesleurd. Zij hebben het ongeluk niet overleefd.

9. Chuquicamata, Chili

Chuquicamata is een open kopermijn in Chili en heeft een diepte van meer dan 850 meter. Het is niet de grootste kopermijn ter wereld, maar hij zorgt wel voor de grootste koperproductie ter wereld.

Chuquicamata
Chuquicamata

10. Udachnaya Pipe Diamond Mine, Rusland

De Udachnaya Pipe is een diamantmijn in Rusland. Hij werd ontdekt in 1955 en is meer dan 600 meter diep.

Udachnaya Pipe Diamond Mine
Udachnaya Pipe Diamond Mine

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

30 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,2

Artikelen