Gratis reisvoorstel aanvragen

De 10 hoogste gebouwen ter wereld

De 10 hoogste gebouwen ter wereld
De 10 hoogste gebouwen ter wereld

De dagen dat de hoogste gebouwen enkel in New York te vinden waren zijn al lang voorbij. Niet alleen zijn de hoogste gebouwen tegenwoordig echt onbeschrijfbaar hoog, ze bevinden zich ook bijna allemaal in Azië.

Guangzhou International Finance Center (440 m)

Deze wolkenkrabber staat in de Zuid-Chinese stad Guangzhou. In het 103 verdiepingen tellende gebouw zijn kantoren, een congrescentrum en een viersterrenhotel gevestigd. De bouw duurde vijf jaar, van 2005 tot 2010. In dat laatste jaar werd begonnen aan het nabije Chow Tai Fook Centre, een 530 meter hoge wolkenkrabber, die samen met het International Finance Center bekend staan als de Guangzhou Twin Towers.

Kingkey 100 (442 m)

Tussen Guangzhou en Hongkong ligt de miljoenenstad Shenzen. Deze stad heeft sinds 2011 het negende hoogste gebouw ter wereld, Kingkey 100 genaamd. De wolkenkrabber heeft 100 verdiepingen waarin onder andere kantoren, een winkelcentrum en een hotel zijn gevestigd.

Kingkey 100
Kingkey 100
Vraag gratis een offerte aan

Willis Tower (442 m)

Het enige niet-Aziatische gebouw op deze lijst is de Willis Tower in Chicago, Verenigde Staten. Het is ook de oudste wolkenkrabber op de lijst, gebouwd in 1973. Hij is nog geen halve meter hoger dan de nummer negen. De als de Sears Tower, voor warenhuis Sears, gebouwde toren is nooit een groot succes geweest. Zelfs nu nog staat bijna een derde van de toren leeg. In 2000 werden de antennes op het dak verlengt om de toren hoger te maken dan concurrenten John Hancock Center in Chicago en het voormalige One World Trade Center in New York. In 2009 werd de naam veranderd naar Willis Tower, naar een Londense verzekeringsmakelaardij.

Willis Tower
Willis Tower

Zifeng Tower (450 m)

In de Chinese stad Nanjing, nabij Shanghai, staat de Zifeng Tower. Deze toren werd in 2009 afgeleverd en huisvest winkels en kantoren in de onderste verdiepingen en restaurants, een hotel en een openbaar observatiedek in het bovenste gedeelte.

Zifeng Tower
Zifeng Tower

Petronas Towers (452 m)

Van 1998 tot 2004 waren de Petronas Towers in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur de hoogste gebouwen ter wereld. De twee identieke gebouwen staan nog steeds te boek als de hoogste dubbele torens ter wereld. De wolkenkrabber tellen beide 88 verdiepingen en zijn gebouwd in een postmoderne stijl. De torens weten deze lijst te halen omdat ze een 75 meter hoge spits bovenop het 'dak' hebben. In tegenstelling tot antennes die makkelijk toe te voegen/verwijderen zijn, is een spits onderdeel van het gebouw zelf. Het meest karakteristieke onderdeel van de torens vind je op 170 m hoogte. Daar worden de twee gebouwen namelijk verbonden door een twee verdiepingen hoge luchtbrug, de hoogste ter wereld.

Petronas Towers
Petronas Towers

International Commerce Centre (484 m)

Het op vier na hoogste gebouw is het International Commerce Centre in Hongkong. Het 108 verdiepingen tellende gebouw werd in 2011 opgeleverd. Oorspronkelijk zou de toren zelfs 574 m hoog zijn, maar in Hongkong mag men niet hoger bouwen dan de omringende heuvels dus het bleef bij 484 meter. In de bovenste verdiepingen is het vijfsterrenhotel Ritz-Carlton gehuisvest, evenals 's werelds hoogste zwembad en bar.

Hong Kong
Hong Kong

Shanghai World Financial Center (492 m)

In 2008 werd de hoogste wolkenkrabber van China geopend in Shanghai. De Shanghai World Financial Center heeft een opmerkelijke constructie. Aan de top zit namelijk een opening in het gebouw. Het observatiedek in de bovenste rand geeft daardoor spectaculaire uitzichten van de omgeving en de toren zelf. In het hotel zit ook het op een na hoogste hotel ter wereld.

Shanghai
Shanghai

Taipei 101 (509 m)

Dit gebouw op het eiland Taiwan was het eerste gebouw ter wereld dat de grens van 500 meter wist te verbreken. Om weerstand te bieden aan de aardbevingen en orkanen die het gebied teisteren heeft de Taipei 101 een zogenaamde gestemde massademper. Dit is een groot bolvormig gewicht dat in het bovenste deel van de wolkenkrabber zit en de trillingen van aarde en weer kan neutraliseren. Ook is de toren zeer groen: 20-30% van het water dat gebruikt wordt in de toren is gezuiverd regenwater. Het heeft tevens de snelste lift ter wereld: een kilometer per minuut.

Taipei 101
Taipei 101

Abraj Al-Bait (601 m)

Moslims die in 2012 de hajj naar Mekka maakten, konden hem niet over het hoofd zien. Naast de grote moskee van Mekka en de heilige Ka'aba staat nu het Abraj Al-Bait complex. De hoogste toren daarvan is 601 m hoog en heeft de grootste klok ter wereld met een diameter van 46 meter. Bovenop de klokkentoren staat een piek met daarop de halve maan, het symbool van de islam. Het complex speelt in op de jaarlijkse stroom pelgrims. In de verschillende torens kunnen in totaal 100.000 mensen verblijven.

Mecca
Mecca

Burj Khalifa (828 m)

Toen in 2010 de Burj Khalifa in Dubai werd geopend verbrak het in een keer bijna elk record. Het is meer dan 200 meter hoger dan de nummer twee, heeft 163 verdiepingen, huisvest 's werelds hoogste restaurant en de hoogste nachtclub. In het gebouw zitten woningen, kantoren en hotels. De bouw kostte een ongelofelijke anderhalf miljard dollar.

Burj Khalifa
Burj Khalifa

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

6 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,7

Artikelen