Gratis reisvoorstel aanvragen

Noorderlicht reizen

Het noorderlicht in Noorwegen
Het noorderlicht in Noorwegen

Het noorderlicht is een prachtig fenomeen dat te zien is ten noorden van de Poolcirkel. De meest populaire plekken om het licht te bekijken zijn IJsland, Lapland en Noorwegen. Wanneer je dit mooie natuurverschijnsel ziet, kijk je je ogen uit over de prachtige lichte groene gloed die in de lucht hangt. Het lijken net vlammen die golven door de lucht. Het natuurfenomeen ontstaat door de combinatie van de zon en het magnetische veld rondom de aarde.

Beste tijd

Allereerst moet het buiten donker zijn om het noorderlicht te kunnen zien. Dus zodra het duister is, zou je het noorderlicht kunnen zien. Van september tot april is het langer donker dan in de andere maanden en heb je meer kans om het bijzondere licht te zien. Van april tot augustus wordt het niet donker genoeg om het licht te kunnen waarnemen. De tijden dat je het licht kunt zien, verschilt per plaats. Ook is het afhankelijk van de bewolking en de neerslag die mogelijk kan vallen.

Het noorderlicht in IJsland
Het noorderlicht in IJsland

IJsland

IJsland is een van de mooiste landen om het noorderlicht te bekijken. De lucht is hier namelijk erg schoon, er is nauwelijks sprake van luchtvervuiling. Hierdoor zie je het licht nog beter. Het is hierdoor namelijk extra donker waardoor het licht nog feller schijnt. Er zijn enorm veel mooie plekjes in IJsland waar je het licht kan bewonderen. De meeste kans dat je in IJsland het licht kan bewonderen is van oktober tot maart, tussen 21.00 uur en 01.00 uur. Het licht is het beste te zien op een berg of vanaf een hoogvlakte.

Het noorderlicht in IJsland
Het noorderlicht in IJsland
Vraag gratis een offerte aan

Lapland

Eigenlijk is het noorderlicht het hele jaar aanwezig, maar wanneer het licht is, kun je het licht niet waarnemen. In juni en juli wordt het niet donker in Lapland, de zon schijnt dan namelijk 24 uur per dag. Daarom kun je het licht in die periode niet waarnemen. September en maart zijn de beste maanden, vanwege de sterke zonactiviteit. Wel zijn de nachten in deze periode wat korter. Voor Lapland geldt dus ook dat de winterperiode de beste tijd is, dus van september tot april.

Het noorderlicht in Lapland
Het noorderlicht in Lapland

Noorwegen

Ook Noorwegen is een geschikt land voor het waarnemen van het noorderlicht. In principe is in heel Noorwegen het licht te zien. De meest populaire plekken in Noorwegen zijn Tromsø, Spitsbergen en de Lofoten eilanden. Spitsbergen is de meeste noordelijke toeristische bestemming ter wereld. Van november tot februari heb je de meeste kans om het noorderlicht in Noorwegen te zien.

Het noorderlicht op de Lofoten
Het noorderlicht op de Lofoten


Eigenlijk is het noorderlicht dus mogelijk zichtbaar van september tot april, maar de meest kans om het licht te bewonderen heb je tussen oktober en maart. Ook dit verschilt weer per bestemming.

Tips

Wil je het noorderlicht vastleggen met je eigen camera? Houd er dan rekening mee dat je niet zomaar met je smartphone een mooie foto kan maken. Het is namelijk erg belangrijk dat je bepaalde instellingen selecteert voordat je een scherpe foto van het licht kunt maken. Zorg er ook voor dat je een alternatieve activiteit op de planning hebt staan. Je bent er namelijk nooit zeker van of je het licht gaat zien of niet. Ga bijvoorbeeld op zoek naar het noorderlicht met een sneeuwscooter. Mocht je het noorderlicht niet vinden, dan heb je sowieso al een mooie sneeuwscootertocht gemaakt.

Het noorderlicht op Spitsbergen
Het noorderlicht op Spitsbergen

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Artikelen