Gratis reisvoorstel aanvragen

De 10 opmerkelijkste kerken

De 10 opmerkelijkste kerken
De 10 opmerkelijkste kerken

Kerken komen in alle vormen en maten voor, van simpele houten bouwsels tot massieve basilieken en kathedralen. De volgende tien kerken zijn echter zo opmerkelijk dat je ze gezien moet hebben.

De ondersteboven kerk, Canada

Dit opmerkelijke kunstwerk in de vorm van een ondersteboven kerk die op z'n toren balanceert staat in de Canadese stad Calgary. Ontworpen door de internationale kunstenaar Dennis Oppenheim, dit uit staal en glas opgetrokken kunstwerk werd door de stad New York en de Stanford Universiteit in Californië te controversieel bevonden. Gelukkig vond het 'Device to Root Out Evil' een thuis in Vancouver en later Calgary.

De bomenkathedraal, Italië

Dit toppunt van organische architectuur is ontsproten aan de geest van de Italiaanse kunstenaar Giuliano Mauri. In 2001 kwam hij op het idee om een 'kathedraal' te planten. Mauri stierf in 2009, voordat zijn idee in de praktijk gebracht kon worden, maar sinds 2010 is deze opmerkelijke kerk aan het groeien. De geplante bomen worden geleidt door houten structuren en als ze sterk genoeg zijn zullen die uit elkaar vallen. Dus over een paar decennia kun je in Noord-Italië een bezoekje aan een volledig volgroeide bomenkathedraal.

Bomenkathedraal
Bomenkathedraal
Vraag gratis een offerte aan

De opblaasbare kerk, Nederland

De Transparante Kerk is een opblaasbare plastic kerk die heel Nederland rondtoert. De kerk is het geesteskind van Frank Los en er kunnen tot wel dertig mensen in. De opblaasbare kerk wordt regelmatig neergezet op festivals, bedrijfsfeestjes en privéaangelegenheden.

Opblaaskerk
Opblaaskerk

De doorzichtige kerk, België

Het Belgische architectenduo Pieterjan en Arnout Van Vaerenbergh heeft in het Belgische Haspengouw de installatie Z-OUT neergezet. Dit stalen kerkvormige kunstwerk bestaat uit 100 lagen, die er dankzij perspectief trucjes vanaf verschillende punten anders uit ziet, van solide tot volledige onzichtbaar.

Doorzichtige kerk
Doorzichtige kerk

De kerktank, Verenigde Staten

Dit beeldhouwwerk is maar een halve meter lang, maar aangezien dit extreem gedetailleerde miniatuur een tank met een kerk erop is, laten we hem toch zien. Het opmerkelijke kunstwerk is gemaakt door de Amerikaanse kunstenaar Chris Kuksi.

Kerktank
Kerktank

De bottenkerk, Tsjechië

Van buiten ziet deze kerk er niet opmerkelijk uit, maar het lugubere interieur compenseert dat. De Sedlec Ossuary in Tsjechië is namelijk versiert met maar liefst 40.000 menselijke skeletten. De kroonluchter van botten en schedels zal iedereen de rillingen geven.

Sedlec
Sedlec

De kleinste kerk, Verenigde Staten

De Cross Island Chapel in de Amerikaanse staat New York profileert zich als de kleinste kerk ter wereld. Met een afmeting van maar 1,3 bij 2 meter en een oppervlakte van 2,6 m² zou dat wel eens kunnen kloppen. Dit in 1989 opgerichte kerkje is nog opmerkelijker omdat op een houten platform middenin een kleine plas ligt. De kerk is voor iedereen open, hoewel er maar twee mensen tegelijkertijd in passen.

Kleinste kerk
Kleinste kerk

De sneeuwkerk, Duitsland

In de winter van 2011 werd deze tijdelijke kerk opgericht in de Duitse streek Beieren. De kerk die volledig uit sneeuw werd opgebouwd, was een eerbetoon aan een gelijkaardige kerk uit 1911. Die was gebouwd als protest van de inwoners van Mitterfirmiansreut tegen het gebrek van een kerk in het dorpje. De dichtstbijzijnde kerk, in Mauth, was immers anderhalf uur durende tocht verwijderd van het afgelegen dorpje.

Sneeuwkerk
Sneeuwkerk

De kerk op de klif, Georgië

Bovenop een enorme rotspilaar in Georgië, staat een wel heel oude en opmerkelijke kerk. Oorspronkelijk gebouwd in de 9e of 10e eeuw, deed het Katskhi complex lange tijd dienst als een kluizenaarsoord. Toen in 1944 onderzoekers voor het eerst de pilaar bezochten, vonden ze enkel een ruïne. In de jaren '90 werd de kerk echter herbouwd en tegenwoordig worden er regelmatig diensten in gehouden.

Klifkerk
Klifkerk

De LEGO kerk, Nederland

Voor het Grenswerk Festival 2011 in Enschede, werd door Michiel de Wit en Filip Jonker een tijdelijke, LEGO-achtige kerk ontworpen. De kerk is gebouwd met behulp van Legio blokken, betonnen blokken die op dezelfde manier werken als LEGO en het mogelijk maken om snel een betonnen constructie neer te zetten. De wirwar van felle kleuren maakte de vergelijking met LEGO nog overtuigender.

Lego kerk
Lego kerk

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,5

Artikelen