De 10 opmerkelijkste kerken
Kerken komen in alle vormen en maten voor, van simpele houten bouwsels tot massieve basilieken en kathedralen. De volgende tien kerken zijn echter zo opmerkelijk dat je ze gezien moet hebben.
De ondersteboven kerk, Canada
Dit opmerkelijke kunstwerk in de vorm van een ondersteboven kerk die op z'n toren balanceert staat in de Canadese stad Calgary. Ontworpen door de internationale kunstenaar Dennis Oppenheim, dit uit staal en glas opgetrokken kunstwerk werd door de stad New York en de Stanford Universiteit in Californië te controversieel bevonden. Gelukkig vond het 'Device to Root Out Evil' een thuis in Vancouver en later Calgary.
De bomenkathedraal, Italië
Dit toppunt van organische architectuur is ontsproten aan de geest van de Italiaanse kunstenaar Giuliano Mauri. In 2001 kwam hij op het idee om een 'kathedraal' te planten. Mauri stierf in 2009, voordat zijn idee in de praktijk gebracht kon worden, maar sinds 2010 is deze opmerkelijke kerk aan het groeien. De geplante bomen worden geleidt door houten structuren en als ze sterk genoeg zijn zullen die uit elkaar vallen. Dus over een paar decennia kun je in Noord-Italië een bezoekje aan een volledig volgroeide bomenkathedraal.
Vraag gratis een offerte aan
De opblaasbare kerk, Nederland
De Transparante Kerk is een opblaasbare plastic kerk die heel Nederland rondtoert. De kerk is het geesteskind van Frank Los en er kunnen tot wel dertig mensen in. De opblaasbare kerk wordt regelmatig neergezet op festivals, bedrijfsfeestjes en privéaangelegenheden.
De doorzichtige kerk, België
Het Belgische architectenduo Pieterjan en Arnout Van Vaerenbergh heeft in het Belgische Haspengouw de installatie Z-OUT neergezet. Dit stalen kerkvormige kunstwerk bestaat uit 100 lagen, die er dankzij perspectief trucjes vanaf verschillende punten anders uit ziet, van solide tot volledige onzichtbaar.
De kerktank, Verenigde Staten
Dit beeldhouwwerk is maar een halve meter lang, maar aangezien dit extreem gedetailleerde miniatuur een tank met een kerk erop is, laten we hem toch zien. Het opmerkelijke kunstwerk is gemaakt door de Amerikaanse kunstenaar Chris Kuksi.
De bottenkerk, Tsjechië
Van buiten ziet deze kerk er niet opmerkelijk uit, maar het lugubere interieur compenseert dat. De Sedlec Ossuary in Tsjechië is namelijk versiert met maar liefst 40.000 menselijke skeletten. De kroonluchter van botten en schedels zal iedereen de rillingen geven.
De kleinste kerk, Verenigde Staten
De Cross Island Chapel in de Amerikaanse staat New York profileert zich als de kleinste kerk ter wereld. Met een afmeting van maar 1,3 bij 2 meter en een oppervlakte van 2,6 m² zou dat wel eens kunnen kloppen. Dit in 1989 opgerichte kerkje is nog opmerkelijker omdat op een houten platform middenin een kleine plas ligt. De kerk is voor iedereen open, hoewel er maar twee mensen tegelijkertijd in passen.
De sneeuwkerk, Duitsland
In de winter van 2011 werd deze tijdelijke kerk opgericht in de Duitse streek Beieren. De kerk die volledig uit sneeuw werd opgebouwd, was een eerbetoon aan een gelijkaardige kerk uit 1911. Die was gebouwd als protest van de inwoners van Mitterfirmiansreut tegen het gebrek van een kerk in het dorpje. De dichtstbijzijnde kerk, in Mauth, was immers anderhalf uur durende tocht verwijderd van het afgelegen dorpje.
De kerk op de klif, Georgië
Bovenop een enorme rotspilaar in Georgië, staat een wel heel oude en opmerkelijke kerk. Oorspronkelijk gebouwd in de 9e of 10e eeuw, deed het Katskhi complex lange tijd dienst als een kluizenaarsoord. Toen in 1944 onderzoekers voor het eerst de pilaar bezochten, vonden ze enkel een ruïne. In de jaren '90 werd de kerk echter herbouwd en tegenwoordig worden er regelmatig diensten in gehouden.
De LEGO kerk, Nederland
Voor het Grenswerk Festival 2011 in Enschede, werd door Michiel de Wit en Filip Jonker een tijdelijke, LEGO-achtige kerk ontworpen. De kerk is gebouwd met behulp van Legio blokken, betonnen blokken die op dezelfde manier werken als LEGO en het mogelijk maken om snel een betonnen constructie neer te zetten. De wirwar van felle kleuren maakte de vergelijking met LEGO nog overtuigender.