Gratis reisvoorstel aanvragen

Top 5 niet voor de hand liggende stedentrips

Het centrale plein in Riga
Het centrale plein in Riga

Berlijn, Parijs, Londen, Rome en Barcelona. Het zijn de populairste plaatsen voor een stedentrip. En dat is jammer. Want hoewel het stuk voor stuk prachtige steden zijn, is het slechts een greep uit al het moois wat Europa te bieden heeft. Wijk eens af van het gebaande pad en bezoek deze vijf iets minder bekende steden. Je zult merken dat ze zeker de moeite waard zijn!

1. Warschau

Als toerist ga je naar het historische Krakau, want Warschau is toch plat gebombardeerd? Ja, maar daarom niet minder de moeite waard! Bezoek deze stad en laat de bijzondere mix van 'oud' en nieuw op je inwerken.

Wanneer je op het station in Warschau aankomt, dan lijkt de stad op het eerste gezicht een stad vol met grauwe hoge gebouwen uit de Sovjettijd. Maar Warschau kent ook een heel andere kant. Hoewel 85% is verwoest in de Tweede Wereldoorlog, hebben de inwoners veel tijd gestoken in de herbouw, geholpen door historische stadsgezichten. Loop je nu over het gezellige centrale plein, langs het koninklijk slot de Sigismundzuil of de oude universiteit, dan is het haast niet in te denken dat dit hier niet al eeuwen staat. Verlaat je echter de zorgvuldig herbouwde oude stadskern, dan waan je je weer midden in de jaren zestig van de Sovjet-Unie. De universiteit, het Ostrogskipaleis met monument voor Chopin en een bezoek aan het Operagebouw mag je zeker niet overslaan.

De binnenstad van Warschau
De binnenstad van Warschau

2. Riga

Riga is met zijn historische compacte stadscentrum ideaal voor een weekendje weg. De bezienswaardigheden zijn allemaal op loopafstand. En het beste is nog wel dat je er al voor een paar tientjes naartoe vliegt.

Maak een wandeling en passeer onder andere de Dom van Riga, de Johanneskerk en het standbeeld van de Bremerstadsmuzikanten. Op het plein van het stadhuis vind je ook nog het Huis van de Zwartkoppen, het monument van de Letse Helden en het Bezettingsmuseum. Het stadspark vormt de grens van het historisch centrum. Aan de andere kant vind je een wijk met veel panden in Jugendstil, de ene nog mooier dan de andere. Sla absoluut niet de korte Alberta Iela over. 's Avonds is er in het bruisende centrum genoeg te doen. Met mooi weer struikel je bijna over de vele terrassen en op veel plaatsen is live muziek.

Prachtige gebouwen in Riga
Prachtige gebouwen in Riga
Vraag gratis een offerte aan

3. Sevilla

Bij Spanje denken de meeste meteen aan Madrid of Barcelona. Maar Spaanser dan Sevilla krijg je het niet! Het is hier waar de beenderen van Christopher Columbus liggen. Hier werd het geroofde Incagoud aan land gebracht en hier leefden Don Juan en Carmen. En het is hier waar de Moorse invloeden nog zo goed merkbaar zijn.

In Sevilla staat de op twee na grootste kerk van Europa, de Santa Maria. De naastgelegen toren is gebouwd tussen 1184 en 1195 en was op dat moment de hoogste minaret ter wereld. Ook het Alcazar mag je absoluut niet missen. De christelijke koning Pedro III liet zijn paleis door Arabische architecten in het hart van de stad bouwen. Daarnaast is de Plaza de Toros de la Maestranza, een van de fraaiste stierenvechtarena's van Spanje, absoluut de moeite waard.

Groen en historie in Sevilla
Groen en historie in Sevilla

4. Sarajevo

'Is het daar wel veilig?' Ja! Velen denken bij Sarajevo nog altijd aan de oorlog die de stad jarenlang in zijn greep hield. Tussen 1992 en 1995 werd de stad tijdens de Bosnische Oorlog zwaar gebombardeerd. Hoewel het er inmiddels volkomen veilig is, zijn de sporen nog steeds goed zichtbaar. De meeste ruïnes zijn verdwenen, maar je kunt er nog altijd mortiergaten in het asfalt en in gebouwen vinden.

Van de vele moskeeën is de Gazi-Husrev-Berg-moskee een van de belangrijkste Ottomaanse monumenten van de gehele Balkan. Ook de Keizermoskee en de Heilig Hart-kathedraal zijn een bezoekje waard. Bascarsija met de Sebiljfontein is het culturele en historische centrum van de stad. In de bazaar vind je diverse moskeeën en andere Ottomaanse historische gebouwen. Als je meer te weten wilt komen over de oorlog, bezoek dan het Nationaal Museum, waar een permanente tentoonstelling verhaalt over de vier jaar durende strijd. Heb je even genoeg van de stad? Op twintig minuten lopen ligt het park Vrelo Bosne, waar je een mooie wandeling kunt maken door het ongerepte landschap.

Wandelen rondom Sarajevo
Wandelen rondom Sarajevo

5. Belfast

De grootste stad van Noord-Ierland is gelegen tussen de bergen en de kust. Bij een bezoek aan deze opkomende bestemming is Queen's University niet te missen. De universiteit is opgericht in 1845 en het schitterende gebouw is ontworpen door Charles Lanyon. Ook de City Hall mag niet op uw to-do-list ontbreken. Deze is in 1906 voltooid ter herdenking van het feit dat koningin Victoria de stad in 1888 stadsrechten verleende. De grote trap en mooie koepel zijn uitgevoerd in drie kleuren marmer.

Dat Belfast een opkomende hippe stad is bewijzen de vele boutiques en design-hotels. Ook zijn er genoeg restaurants om lekker te eten. Maar waar het in Belfast vooral goed toeven is, is in een van de vele Ierse pubs.

Belfast is de grootste stad van Noord-Ierland
Belfast is de grootste stad van Noord-Ierland

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Artikelen