Gratis reisvoorstel aanvragen

Fooi op reis

De hoogte van de fooi verschilt per werelddeel
De hoogte van de fooi verschilt per werelddeel

Als Nederlanders staan wij niet bekend om onze gulheid, ook niet wat betreft het geven van fooi. Toch wordt het als je op reis gaat in het buitenland erg gewaardeerd als je een fooi geeft. Maar hoeveel fooi op reis in een bepaald werelddeel is normaal? Dit hebben wij voor jou uitgezocht.

Europa

West-Europa:

Groot-Brittannië
In een restaurant in Groot-Brittannië zijn meestal al de servicekosten verwerkt in de totaalrekening, dit is rond de 12,5%. Vooral de restaurants in de ‘high-end’ etablissementen verwerken deze servicekosten van 12,5% in de totaalrekening. Daarnaast is het gebruikelijk om nog een extra fooi te geven van 10 tot 15%. Als je naar een bar of pub gaat, wordt er geen fooi verwacht. Tenzij het een cocktailbar is, dan betaal je 12,5% fooi voor de service. Naar de kapper in Groot-Brittannië? Dan wordt verwacht dat je een fooi tussen de 5 en 10% geeft. Verder heb je bij het gebruik van de taxi in Londen een keuze tussen het geven van 10% fooi op het totaalbedrag of het totaalbedrag afronden naar boven. Bij het verblijf in een hotel verwachten de medewerkers een fooi van een paar Britse ponden.

België, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Griekenland
In deze landen is het niet verplicht om fooi te geven. De fooi is namelijk al verwerkt in de rekening. Toch wordt het gewaardeerd als je 5 tot 10% extra fooi geeft. Hierbij stelt Zwitserland het erg op prijs als je het bedrag afrondt met een Zwitserse frank naar boven. Verder krijg je als je in Italië op vakantie bent vaak een mandje brood. Dit mandje brood wordt samen met de servicekosten verwerkt in de fooi. De fooi staat in Italië vermeld op de bon. Wil je een taxi nemen? Dan is het normaal om het bedrag af te ronden naar boven. Dit geldt voor alle landen: België, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Griekenland.

Dit mandje brood wordt in Italië samen met de servicekosten verwerkt in de fooi
Dit mandje brood wordt in Italië samen met de servicekosten verwerkt in de fooi


Oost-Europa:

Als je in Oost-Europa op reis bent kun je in een restaurant een afgescheurd bonnetje krijgen. Dat betekent dat de vermelding op de bon ‘inclusief tip’ eraf is gescheurd, om zo extra fooi te kunnen krijgen. Niet alle landen in Oost-Europa doen dit. Een van de landen waar de vermelding 'inclusief tip' niet van de bon wordt afgescheurd is Kroatië. Hier kun je voor de goede maaltijd en service een fooi van 5 tot 10% geven. Wanneer je een taxi neemt is het gebruikelijk om het bedrag af te ronden.

Turkije
Turken verwachten dat je een fooi geeft van 5 tot 10%, dit is vooral het geval in een restaurant of bar. Als je daarentegen de taxi neemt wordt er geen fooi verwacht, maar wordt het wel gewaardeerd als je het bedrag in Turkse lira's naar boven afrondt. Verder is het een aanrader om 10% fooi te geven als je in Turkije naar de kapper in Turkije. Dan verbetert de kapper namelijk de kwaliteit van zijn service.

Noord-Europa:

In Noord-Europa wordt het horecapersoneel erg goed betaald en is daarnaast het fooibedrag al opgenomen in de rekening. Toch kun je bij een uitstekende service een fooi van 5 tot 10% geven. Verder kun je bij hotels het bedrag naar boven afronden als je fooi wilt geven, fooi geven is namelijk niet verplicht in hotels. Wil je een taxi pakken? Dan verschilt het in Noord-Europa per land of er wel of geen fooi van je wordt verwacht. Zo verwacht de taxichauffeur in Zweden wel fooi, dit is dan rond de 7 tot 10%. Ook de Noorse taxichauffeur houdt
rekening met een fooi, in Noorwegen is het gebruikelijk dat je het bedrag voor de taxirit naar boven afrond. Daarentegen hoef je in Finland, Denemarken en IJsland geen fooi voor de taxi te geven.

Zuid-Europa:

Frankrijk
In Frankrijk verschillen de meningen over het geven van een fooi. Zo vinden Parijzenaren dat je geen fooi hoeft te geven, tenzij je je zelf schuldig of ongemakkelijk voelt als je het niet doet. Daarentegen vinden ze in de rest van Frankrijk dat je alleen fooi hoeft te geven als de service excellent was. De servicekosten zijn namelijk bij restaurants in Frankrijk al inbegrepen in de prijs. Toch kun je bij een uitstekende service en in luxe restaurants een fooi van 5% geven. Verder verwachten de taxichauffeurs geen fooi. Wanneer je van plan bent om naar de kapper te gaan in Frankrijk, houd er dan rekening mee dat van je wordt verwacht dat je een fooi van €5 betaalt. Daarentegen zijn hotelmedewerkers al tevreden met een paar euro's.

Portugal en Spanje
Portugezen en Spanjaarden verwachten geen fooi. Zo is de service namelijk al in de meeste restaurants bij de prijzen inbegrepen. Toch is het niet altijd zeker in Portugal en Spanje of dit geld ook echt bij de bediening terechtkomt. De bediening waardeert het daarom enorm als je een extra fooi van 5 tot 10% geeft. Als het restaurant echter erg luxe is, wordt er vooral in Portugal een extra fooi van 15% verwacht op de totaalrekening. Let er ook op als je in Spanje bent of er vermeld staat dat de 7% BTW (IVA) op de menukaart inclusief is. Anders moet je bij alle prijzen deze 7% erbij optellen. Verder is het bij het gebruikmaken van een taxi normaal om een fooi van 10% te geven. Daarnaast is het in cafés en hotels al goed als je een paar euro voor de goede service achter laat.
In Portugal verwacht een luxe restaurant een fooi van 15%
In Portugal verwacht een luxe restaurant een fooi van 15%

Amerika

Noord-Amerika:

In Noord-Amerika is het personeel erg afhankelijk van de fooi dat ze krijgen, want de fooi zorgt ervoor dat ze in Noord-Amerika een normaler loon hebben. Het percentage dat aan fooi wordt gegeven in restaurants in Noord-Amerika is tussen de 15 tot 20%. Als je in New York bent kun je de fooi berekenen door te kijken naar de taks op de rekening. De fooi is namelijk gelijk aan het dubbele van de taks. Soms staat echter de fooi al vermeld op de rekening. In dat geval hoef je geen fooi te betalen. Verder wordt er in een pub of bar verwacht dat je 15% fooi geeft, behalve als de fooi al staat vermeld op de rekening. Dit staat dan meestal aangegeven als 'gratuity'. Wanneer je in Noord-Amerika de taxi pakt, is het gebruikelijk om het bedrag af te ronden naar boven. Behalve in New York, daar moet je voor de taxi 10 tot 15% fooi betalen. Verder is het niet aan te raden om bij de kapper je haar te laten föhnen. Hiervoor wordt namelijk 15 tot 20% extra fooi berekend. Daarentegen zijn de medewerkers van een hotel al tevreden met een paar dollar.

Zuid-Amerika:

De prijzen in restaurants in Zuid-Amerika zijn inclusief fooi, dit is meestal rond de 18 tot 20%. Toch wordt er in Zuid-Amerika nog extra fooi verwacht. In Chili is dit 15% en in Argentinië en Brazilië 10%. Verder zijn ze in Peru al tevreden met een extra fooi van 5%. Let er in Chili wel op dat je in sommige restaurants belasting moet betalen om te zitten. De fooi in Zuid-Amerika geef je in euro's of dollars, tenzij je in Argentinië bent. In Argentinië kun je namelijk geen dollars krijgen, het personeel kan dollars dus lastig wisselen. Verder geef je aan hotelmedewerkers 1 dollar per gedragen tas.  Vraag gratis een offerte aan

Azië

Als je op reis gaat in Azië, houd er dan rekening mee dat je overal een fooi moet geven, dit is rond de 10% van de totale rekening. Vooral in Thailand verwachten ze deze 10% fooi. Verder staat in Hong Kong de 10% fooi al vermeld op de rekening, maar wordt er toch nog een extra 10% fooi verwacht. In de rest van China daarentegen is het fooipercentage erg laag, hier zijn ze al tevreden met 3% fooi. Er zijn echter een paar landen in Azië waar je geen fooi moet geven, dit zijn Japan, Vietnam en Singapore. In Vietnam en Singapore is fooi geven namelijk geen traditie en in Japan wordt het zelfs als een belediging gezien. Verder wordt als je de taxi pakt in Azië van je verwacht dat je iets extra's geeft, dit is rond de 10%.

Midden-Oosten

Vaak is de fooi in het Midden-Oosten al verwerkt in de rekening. Toch zijn ze in het Midden-Oosten erg blij als je nog wat extra fooi geeft. Vooral de allochtonen stellen dit erg op prijs. Allochtonen worden in het Midden-Oosten namelijk slecht betaald, terwijl autochtonen juist heel erg goed betaald worden. Verder wordt in Dubai het bedrag afgerond met 5 dirham, is in Egypte het fooipercentage van 5 tot 10% verplicht en is in Israël wat kleingeld genoeg, omdat in Israël alles inbegrepen is in de rekening. Voor het gebruik van een taxi in het Midden-Oosten wordt van je verwacht dat je een fooi van rond de 10% geeft.

In het Midden-Oosten staat de fooi al verwerkt in de rekening
In het Midden-Oosten staat de fooi al verwerkt in de rekening

Afrika

In Afrika geldt, hoe welvarender het land hoe meer er in dat land aan fooi wordt verwacht. Standaard is het fooipercentage in Zuid-Afrika 10 tot 15%. In Marokko geef je 10% fooi, let er dan wel op dat deze 10% niet al vermeld staat op de rekening, anders is het niet nodig. Verder is het netjes om het hotelpersoneel wat losgeld te geven als fooi. Daarnaast betaal je bij een bezoekje aan de schoonheidsspecialiste of kapper 10 tot 15% fooi. Wil je de taxi nemen in Afrika? Dan verwacht de taxichauffeur een fooi van rond de 10%.

Oceanië

In Oceanië wordt de fooi in restaurants al verwerkt in de rekening. Toch kun je bij een goede service nog een fooi van 5 tot 10% geven. Fooi geven in restaurants is dus niet verplicht en ook bij het nemen van een taxi wordt er geen fooi van je verwacht.

Houd er dus rekening mee dat fooi geven niet in elk land verplicht is, maar wel wordt gewaardeerd. Daarnaast zijn de fooikosten in de meeste landen al verwerkt in de rekening, maar kun je uit waardering van de goede service nog een extra fooi geven.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

6,3

Artikelen