Gratis reisvoorstel aanvragen

De meest creatieve gebouwen ter wereld

De wereld staat vol met gebouwen, die van functie kunnen verschillen. Kantoorgebouwen, flatgebouwen, schoolgebouwen, noem het maar op. Nou zijn dit vaak gebouwen die er redelijk standaard uitzien met af en toe een afwijkende kleur of vorm. Maar zo'n afwijking wordt wel herkend en het is leuk om er naar te kijken. In sommige landen vind je gebouwen, waarbij de ontwerper zeer creatief is geweest. We laten je een aantal creatieve constructies zien.

The Basket Building (Verenigde Staten)

Naast het feit dat dit gebouw 's werelds grootste mand is, is het ook het hoofdkantoor van de Longaberger Basket Company. Het gebouw telt 7 verdiepingen. Oprichter van het bedrijf, Dave Longaberger kwam met het idee, maar hij werd niet serieus genomen door medewerkers en architecten. Na vele uren overleg, werd het gebouw op 17 december 1997 eindelijk geopend.

The Basket Building
The Basket Building

The Dancing House (Tsjechië)

The Dancing House is de bijnaam van een kantoorgebouw in Praag. Het is ontworpen door Tsjechische architect Vlado Milunic, in samenwerking met de Canadese architect Frank Gehry. De bouw duurde van 1994 tot 1996 en het huis staat langs de rivier Moldau, wat een opvallende plek is. De president van Tsjechië hoopte dat het gebouw een cultureel centrum zou worden, maar dit kon niet gerealiseerd worden. Het gebouw lijkt op 2 dansende mensen, waardoor het in eerste instantie vernoemd zou worden naar de dansers Fred Astaire en Ginger Rogers.

The Dancing House
The Dancing House
Vraag gratis een offerte aan

The Piano House (China)

In China vind je een 'muzikaal uitziend' gebouw, dat de vorm heeft van een grote piano en viool. Het gebouw is ontworpen door Hefei University of Technology en is gebouwd op een schaal van 50:1. In de viool kun je met een roltrap en normale trap naar boven en vervolgens loop je door naar de piano, waar diverse plannen en ontwikkelingsperspectieven worden tentoongesteld. Door zijn unieke vorm is het gebouw uitgegroeid tot een populaire, toeristische plek, waar veel pas getrouwde stelletjes op de foto gaan. De lokale bevolking noemt het gebouw daarom 'het meest romantische gebouw van China'.

Kansas City Library (Verenigde Staten)

De bibliotheek van Kansas City heeft een heel toepasselijke parkeerplaats. De omwonende mensen werd gevraagd om boeken te noemen, die ze leuk vonden of ze aan Kansas City deed denken. Er werd een selectie van de beste boeken gemaakt en naast elkaar gezet. Zo lijkt het net een grote boekenplank, waar een parkeerplaats in gebouwd is. De (in totaal) 22 boeken hebben elk een breedte van 2,7 meter en een hoogte van 7,6 meter. Hier staan veel bekende titels tussen.

The Robot Building (Thailand)

In Bangkok vind je het hoofdkantoor van United Overseas Bank, dat eruit ziet als een robot. Het gebouw is ontworpen door Sumet Jumsai voor de Aziatische bank en de robotvorm moet de informatisering van de bank weerspiegelen. De bouw van de robot was in 1986 klaar en is een van de laatste voorbeelden van moderne architectuur in Bangkok.

The Robot Building
The Robot Building

Krzywy Domek (Polen)

Krzywy Domek (vertaald 'het scheve huis') behoort tot het Rezydent winkelcentrum in Sopot. Het gebouw is in 2004 gebouwd en heeft een grootte van ongeveer 4.000 m². De ontwerpers, Szotyńscy en Zaleski, werden geïnspireerd door de sprookjesachtige illustraties en tekeningen van Per Dahlberg en Jan Marcin Szancer. Het is dan ook 'het meest gefotografeerde gebouw van Polen'.

Krzywy Domek in Polen
Krzywy Domek in Polen

Sam Kee Building (Canada)

Het Sam Kee gebouw in Vancouver heeft een apart formaat. Er zijn 2 verdiepingen, maar ze zijn maar 1,5 meter diep. Volgens het Guinness Book of Records is dit het ondiepste gebouw ter wereld. Onder de stoep liggen tunnels met openbare baden. De begane grond dient als winkel/kantoor en de bovenverdieping is een woonruimte. Het gebouw is ontworpen door de architecten Brown en Gillam.

Sam Kee Building
Sam Kee Building

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

5 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

6,8

Artikelen