Gratis reisvoorstel aanvragen

Handleiding afdingen

Handleiding afdingen
Handleiding afdingen

Je bent op vakantie en loopt over een lokale markt. Opeens valt je oog op een leuk souvenirtje. Je zou het gevraagde bedrag kunnen betalen, maar waarom niet proberen om het souvenirtje voor minder geld mee te krijgen? Afdingen wordt veel gedaan tijdens de vakantie. In veel landen is het zelfs normaal om met elkaar te onderhandelen over de prijs. Maar wat is nou een goede manier om af te dingen? Hieronder worden een aantal tips gegeven om je souvenirtje zo goedkoop mogelijk mee te nemen.

Respect

Om te beginnen is het belangrijk dat je respect uitstraalt naar de verkoper. Als je op een lompe manier omgaat met de verkoper zal hij niet zo snel met de prijs dalen. Wanneer je een verkoper vriendelijk benaderd met een glimlach zal het onderhandelen veel makkelijker verlopen. Het is ook slim om complimentjes te geven om zo het vertrouwen van de verkoper een beetje te winnen. Zeg bijvoorbeeld dat hij erg mooie spullen aanbiedt of stel hem veel vragen. Zo kom je geïnteresseerd over. Let er wel op dat het niet 'gemaakt' overkomt.

Verder kijken

Wanneer je iets leuks vindt op de markt is het verstandig om eerst een rondje over de hele markt te lopen om te kijken of het product nog bij meerdere kraampjes te krijgen is. Je kunt overal de prijzen bekijken en vervolgens kijken waar het product het goedkoopst is. Bij het goedkoopste kraampje kun je uiteindelijk beginnen met het afdingen. Het kan ook werken door tegen de verkoper te zeggen dat je het product goedkoper hebt gezien bij een andere kraam. Hierdoor verliest hij zijn macht en zal hij eerder met de prijs dalen. Vraag gratis een offerte aan

Waar begin je met bieden?

Heb je een souvenir gevonden en wil je beginnen met onderhandelen? Het is belangrijk dat je een beetje weet hoe je moet beginnen met bieden. Wanneer je te laag biedt word je niet snel serieus genomen en kan de onderhandeling slecht aflopen. Als je te hoog biedt kun je later niet meer omlaag met de prijs en betaal je teveel. Vaak is een product ongeveer 1/3 van de gevraagde prijs waard. Daarom kun je het beste met 30% van de gevraagde prijs beginnen. Wanneer het onderhandelen verder gaat zullen jullie ongeveer op de helft van het gevraagde bedrag uitkomen. Als je uiteindelijk het bedrag toch nog te hoog vindt kun je laten weten dat je liever even verder kijkt. Bij het weglopen kan de verkoper je nog wel eens terugroepen of je achterna lopen om toch een 'uitzondering' te maken en het product goedkoper aan te bieden.

Wees nonchalant

Als je een souvenir gevonden hebt dat je erg graag wilt hebben is het beter om dit niet te laten merken. De verkopers zullen denken dat je veel geld voor het product overhebt en zo gaat het onderhandelen lastiger. Wanneer je iets tegenkomt dat je echt wilt hebben is het goed om nonchalant over te komen en niet teveel interesse te tonen. Als je laat merken dat je het product heel graag wilt geef je de verkoper de macht om de prijs hoog te houden.

Laat geen tekenen van rijkdom zien

Laat de verkopers niet merken als je (veel) geld hebt. Wanneer je bijvoorbeeld een duur horloge of een diamanten ketting draagt merken de verkopers dat je geld hebt en zullen zij de prijs niet zo snel verlagen. Het is dus beter om opzichtige juwelen en chique kleding even in het hotel achter te laten als je de markt opgaat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

0,0

Artikelen