Gratis reisvoorstel aanvragen

Top 10 unieke liften ter wereld

Als je van een prachtig uitzicht wilt genieten, moet je vaak met een lift omhoog. Meestal zijn het van die standaard liften met een deuntje op de achtergrond. Maar er zijn ook liften die al een attractie op zich zijn. Een aantal landen in de wereld hebben van deze spectaculaire of bijzondere liften.

1. Gateway Arch, Verenigde Staten

Gateway Arch in St. Louis, Missouri, is een 'must see' als je in de buurt bent. Als je naar de top van deze boogvormige attractie wilt, kan dat met de speciale, ei-vormige lift, die in het kunstwerk zit. Het karretje gaat over een gebogen rails, maar de lift draait mee zodat de binnenkant op de juiste positie wordt gehouden. Je kunt met 5 man het ritje van 4 minuten maken naar de top. De terugreis gaat 1 minuut sneller.

2. Santa Justa Lift, Portugal

'Elevador de Santa Justa' is een lift van 45 meter hoog, die in de Santa Justa-straat staat in het centrum van Lissabon. Hij staat in verbinding met 'Carmo Square'. De lift werd in 1900 gebouwd en bestaat voornamelijk uit ijzer. De 2 liftkooien zijn van hout gemaakt. Als de lift boven is, kun je met een wenteltrap naar het hoogste punt om iets te drinken onder het genot van een prachtig uitzicht. De lift is uitgegroeid tot een belangrijke, toeristische attractie.

Vraag gratis een offerte aan

3. Hammetschwand Lift, Zwitserland

De Hammetschwand-lift is de hoogste vrijstaande lift van Europa. Hij bevindt zich aan de erg steile wand van de Bürgenstock berg in Zwitserland. De lift gaat ook nog eens erg snel. In minder dan 1 minuut gaat hij 152 meter omhoog. Bovenop de berg heb je een prachtig uitzicht op Lake Lucerne en de bergen. Als je de lift wilt gebruiken, moet je eerst met een nostalgisch treintje vanuit Luzern naar de berg.

4. Lacerda lift, Brazilië

De Lacerda lift verbindt het oude en het nieuwe gedeelte van Salvador met elkaar. De lift heeft een hoogte van 72 meter en een ritje duurt 38 seconden. Gemiddeld gaan er 30.000 mensen per dag met de lift. Net als de lift in Lissabon, wordt het publiek van het ene naar het andere niveau van de stad getransporteerd. Bovenaan kun je genieten van het uitzicht op de baai.

5. Taipei 101, Taiwan

In de hoofdstad van Taiwan, vind je de Taipei 101. Deze wolkenkrabber van 508 meter was tot 2007 het hoogste gebouw ter wereld, maar werd verslagen door Burj Khalifa in Dubai. De liften van de Taipei 101 behoren tot de snelste ter wereld. Zo gaat hij met ongeveer 60 kilometer per uur omhoog en met 36 kilometer per uur omlaag. Door speciale systemen die zijn gebruikt, liggen de kosten per lift rond de $ 2 miljard.

6. Bailong Lift, China

De Bailong lift is ingebouwd in een klif van het Chinese Zhangjiajie park. De klif heeft 3 glazen capsules, waarin je 326 meter omhoog gaat. De lift wordt als de hoogste vrijstaande lift ter wereld gezien.

7. Louvre, Frankrijk

Het Louvre in Parijs heeft een erg moderne lift. Een cilindrisch platform schuift makkelijk op en neer om de museumbezoekers naar boven en beneden te brengen. Als de lift stopt, verschijnt er een slide-out loopbrug, zodat de mensen in en uit kunnen stappen. Om de lift heen staat een spiraaltrap, zodat mensen ook kunnen lopen.

8. Eiffeltoren, Frankrijk

De Eiffeltoren in Parijs heeft 3 verdiepingen. De eerste twee zijn met de trap te beklimmen, maar voor de derde verdieping moet je de lift gebruiken. Door de vorm van gebogen benen van de Eiffeltoren, leek de toevoeging van een lift te moeilijk, maar het is toch gelukt. Van de begane grond tot de tweede etage, zijn 5 liften aanwezig, waarvan 1 goederenlift en 1 lift die speciaal voor restaurantgasten is. Op de tweede verdieping zijn 2 duoliften die naar de top gaan.

9. Luxor Hotel, Verenigde Staten

In Las Vegas vind je een hotel in de vorm van een piramide. Dit is het Luxor Hotel. De speciale vorm van het hotel zorgt ook voor een speciale lift. De lift verplaatst zich namelijk langs de zijde van de piramide in een hoek van 39 graden.

10. Oregon City Municipal Elevator, Verenigde Staten

De Oregon City Municipal Elevator is uniek, omdat het de enige stedelijke buitenlift in de Verenigde Staten is. Vanaf het platform is het uitzicht over de stad geweldig.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,3

Artikelen