Gratis reisvoorstel aanvragen

Wat is Latijns-Amerika?

Wat is Latijns-Amerika?
Wat is Latijns-Amerika?

Latijns-Amerika is geen officieel continent maar wordt wel vaak als naam gebruikt. Maar wat is nou eigenlijk Latijns-Amerika en hoe is het ontstaan? Als je op vakantie bent in Zuid-Amerika zul je vrijwel altijd kennis maken met de koloniale geschiedenis van het continent. Een geschiedenis die onderdeel is van de geschiedenis van Latijns-Amerika.

Ligging Latijns-Amerika

Over het algemeen wordt er met Latijns-Amerika het Amerikaanse continent ten zuiden van de Verenigde Staten bedoeld. Dit gebied wordt onderverdeeld in Midden-Amerika, Caribisch Gebied en Zuid-Amerika. In totaal wonen er bijna 500 miljoen mensen in Latijns-Amerika, het grootste deel hiervan woont in Zuid-Amerika.

Geschiedenis Latijns-Amerika

Al zo'n 35.000 jaar wonen er mensen in Latijns-Amerika. Zij kwamen oorspronkelijk over een landbrug vanuit Azië. De meeste bewoners leefden eeuwenlang van de landbouw, jacht en/of visvangst. Toen Columbus in 1492 voet aan wal zette veranderde er veel. Tijdens de verovering van Amerika ondervonden de Spanjaarden veel tegenslag, vooral in het zuiden van Zuid-Amerika. In het zuiden van Chili zijn ze er zelfs nooit in geslaagd om de indianen te verdrijven. Vooral de Spanjaarden creëerden een stedelijke cultuur. De stad controleerde het platteland. Als de Spanjaarden een nieuw gebied hadden veroverd gingen ze eerst op zoek naar een gunstige plek om een stad te bouwen. Midden in de stad kwam een plein met daar omheen de belangrijkste gebouwen. Dit plein werd meestal Plaza Mayor (hoofdplein) genoemd. Rond 1575 waren er in Spaans-Amerika al meer dan 200 steden. De grootste stad was destijd Potosí in het tegenwoordige Bolivia.

Begin 19e eeuw werden er steeds meer gebieden zelfstandig. En de Spanjaarden, Portugezen, Fransen, Engelsen en Nederlanders verlieten de gebieden en keerde terug naar Europa. Maar Latijns-Amerika is tegenwoordig nog steeds niet helemaal onafhankelijk. Puerto Rico is nog steeds onderdeel van de Verenigde Staten, de Nederlandse Antillen staan nog niet helemaal op eigen benen en zo zijn er ook nog enkele Franse en Engelse bezittingen. Vraag gratis een offerte aan

Bevolking Latijns-Amerika

De inheemse bewoners van Latijns-Amerika worden Indianen genoemd en vormen in landen als Bolivia en Guatemala nog een meerderheid. In de Dominicaanse Republiek en Cuba daarentegen zijn nog nauwelijks personen die zich (puur) indiaans kunnen noemen. De huidige bevolking van Latijns-Amerika is een mix van vele verschillende bevolkingsgroepen. Door de kolonisatie van de Portugezen en Spanjaarden onstond er een bevolkingsgroep die bekend staat als 'criollos'. Ook de zwarte slaven, die vanaf de 16e eeuw uit Afrika werden overgebracht, hebben een bijdrage geleverd aan de bevolkingsopbouw. Maar het grootste deel van de Latijns-Amerikaanse bevolking is mesties, dat wil zeggen Europees en indiaans, of een andere mengvorm. Vanaf de 19e eeuw zijn er nieuwe groepen emigranten naar Latijns-Amerika gekomen. Zo hebben de Italianen zich gevestigd in Zuidelijk Zuid-Amerika, de Aziaten zijn gemigreerd naar landen aan de Pacifische kust en personen uit Duitsland en het Midden-Oosten wonen over het hele continent.

Latijns-Amerika is een gebied waar wij, als Nederlanders of Europeanen, graag op vakantie gaan. Het grootste gedeelte, Zuid-Amerika, is bij vakantiegangers vooral in trek om in rond te reizen.

18 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,8

Artikelen