Gratis reisvoorstel aanvragen

Op reis tijdens de ramadan

Bidden in de moskee
Bidden in de moskee

De ramadan is de negende maand van de islamitische kalender, een periode waarin moslims vasten. De ramadan valt dit jaar van 6 juni tot en met 5 juli en wordt afgesloten met het Suikerfeest. Het kan voorkomen dat je tijdens de ramadan op reis gaat naar een Islamitisch land. Waar moet je dan rekening mee houden? Wij geven je door middel van dit artikel wat meer inzicht in deze belangrijke maand voor de moslims.

Wat is de ramadan?

Vasten is een van de vijf zuilen van de islam. Zieken, soldaten in oorlogstijd, kleine kinderen en zwangere vrouwen zijn niet verplicht te vasten. De ramadan is een maand van inkeer, liefdadigheid, tolerantie, bezinning en waarin eenheid en saamhorigheid centraal staat. Volgens de islam kan je je op deze manier beter inleven in de armen. Het is daarom een periode waarin moslims vasten gedurende de dag. Dit wil zeggen van zonsopgang tot zonsondergang. In deze tijd mogen ze niet eten, drinken, roken of seks hebben. Als de zon eenmaal onder is mag dit wel weer allemaal. Vaak is dit een gezellige periode waarbij vrienden en families elkaar opzoeken en samen eten. De ramadan wordt afgesloten met het drie dagen durende Suikerfeest.

Eten tijdens het Suikerfeest
Eten tijdens het Suikerfeest

In welke landen wordt de ramadan gevierd?

In veel islamitische landen of landen met een grote populatie moslims wordt de ramadan gevierd. In de meeste landen in het Midden-Oosten is dit het geval, maar bijvoorbeeld ook in Afrika. Landen waar het onder andere gevierd wordt zijn Algerije, Egypte, Gambia, Libië, Mali, Marokko, Senegal, Somalië en Tunesië. Ook in Azië zijn veel islamitische landen waarin de ramadan centraal staat, bijvoorbeeld in Afghanistan, Bangladesh, Brunei, Indonesië, de Malediven, Maleisië, Oezbekistan, Pakistan en Turkmenistan. In Europa wordt het in Albanië, Kosovo en Turkije gevierd. Vraag gratis een offerte aan

Wat merk ik ervan tijdens mijn reis?

Het kan per land weer sterk verschillen of je veel van de ramadan meekrijgt of niet. Vaak is het zo dat er in de toeristische gebieden weinig van te merken is. In de wat minder toeristische gebieden kan het moeilijker zijn om overdag ergens te gaan eten. In Turkije of Egypte zal dit in de toeristische gebieden waarschijnlijk geen probleem zijn, maar ga je bijvoorbeeld naar een strikter land als Oman of Irak dan zijn de restaurants en eetgelegenheden gesloten. Daar staat dan weer tegenover dat het in veel restaurants in de avond juist extra gezellig is. Verder is het zo dat in sommige landen andere openingstijden gelden voor winkels en overheidsinstanties, musea of banken. Ook kan het lastig worden om tijdens zonsondergang een taxi of bus te pakken, omdat velen dan op weg naar huis zijn voor het eten. Ook dit zal in de meer toeristische gebieden meevallen.

De Koran
De Koran

Een aantal tips

- Probeer als je tussen de locals bent niet te roken, drinken of eten. De mensen zullen dit waarderen, ondanks dat ze weten dat de niet-moslims niet hoeven te vasten. In sommige landen is het zelfs verboden om te eten tijdens de ramadan, denk maar aan Algerije.

- Leef mee met de dagindeling van de moslims en wordt ook een avondmens. Mensen zoeken elkaar dan massaal op om met elkaar te gaan eten, het is vaak erg gezellig op straat en in de restaurants.

- Ga met respect om met de mensen die vasten. Ook het personeel in de hotels doen vaak mee aan de ramadan. Het kan hierdoor zijn dat ze soms iets minder vrolijk zijn dan normaal en minder energie hebben, maar toch hun uiterste best doen. Doordat de ramadan in 2015 in de zomerperiode valt, is de periode dat er niet gegeten en gedronken mag worden extra lang, omdat de zon pas laat ondergaat. Bovendien is het ook nog erg warm in de meeste landen in die periode. Je moet je indenken dat je van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat niet mag eten of drinken.

- Plan je reis goed en houdt rekening met bedrijven die dicht zijn of andere openingstijden hebben. Dit geldt ook voor winkels zoals supermarkten.

- Probeer je reis buiten het Suikerfeest om te plannen. Veel is dan gesloten, de meeste mensen zijn vrij en het is vaak erg druk in het openbaar vervoer of in de vliegtuigen, doordat men familie en vrienden op gaat zoeken.

- Geniet! Het is ook een unieke periode om mee te maken, je leert de echte cultuur en tradities van een land op een mooie manier kennen.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

6 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,0

Artikelen