Gratis reisvoorstel aanvragen

Landen met een negatief reisadvies

Vertrekborden op Amsterdam Airport Schiphol
Vertrekborden op Amsterdam Airport Schiphol

Per 15 mei 2021 zal het algemene reisadvies komen te vervallen. Vanaf dat moment krijgt iedere bestemming een eigen advies. Wil je alvast geholpen worden bij het samenstellen van je reis? Vul dan het offerteformulier in en krijg gratis advies van een expert die alle eisen en regels van de landen weet: https://www.reisgraag.nl/reisaanbod/offerte/.

COVID-19

Door COVID-19 gelden er momenteel andere reisadviezen voor de landen en kunnen reisadviezen regelmatig veranderen. Zo hebben de meeste landen buiten Europa nog een oranje reisadvies, met enkele uitzonderingen en wordt reizen naar deze bestemmingen afgeraden. De landen binnen Europa hebben een groen of geel reisadvies, waardoor reizen naar deze bestemmingen mogelijk is. Alleen wanneer er een variant van COVID-19 losbreekt in de Europese landen zal het reisadvies weer aangepast worden naar oranje. Voor de meest actuele reisadviezen, verwijzen wij door naar de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: www.wijsopreis.nl

Wat is een reisadvies?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt voor alle landen in de wereld een reisadvies op, waarmee de Nederlandse reiziger zich voor kan bereiden op eventuele veiligheidsrisico's bij verblijf in het buitenland. Risico's die zich voor kunnen doen zijn terreuraanslagen, kans op ontvoeringen en gewapende overvallen, natuurrampen, oorlogsgeweld en ziektes en epidemieën. Het reisadvies van Buitenlandse Zaken is leidend en adviseert zowel de reisorganisaties als de reizigers over de situaties in de landen. Wij hebben in onderstaand artikel een overzicht gemaakt van de landen die op dit moment een aangepast reisadvies vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken krijgen.

Oorzaken negatief reisadvies

De veiligheidssituaties in landen veranderen constant en de landen met veiligheidsrisico's nemen de laatste jaren steeds meer toe. Oorzaken van de toegenomen onveiligheid in de wereld zijn onder andere de terreuraanslagen, oorlogsgeweld en de opkomst van islamitische groeperingen zoals de Islamitische Staat. Ook natuurgeweld heeft de afgelopen jaren gezorgd voor onveilige situaties, denk aan de orkaan op de Bahama's of de aardbeving in Indonesië. maar ook ziektes en epidemieën zorgen steeds vaker voor een negatief reisadvies, zoals nu met het coronavirus dat zich langzaam verspreidt of een ouder voorbeeld: het Zika-virus in Latijns- en Midden-Amerika.

Kleurcodes landen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft op een overzichtelijke manier aan hoe veilig landen en gebieden zijn, namelijk met kleurcodes. De kleuren geven aan hoe veilig een gebied of land is. Ondanks dat dit advies leidend is, blijft het advies. Het is vervolgens aan de reizigers en de reisorganisaties zelf om te bepalen of de reis door kan gaan of niet. Met uitzondering van de rode kleurcode. Dit wordt gehanteerd als negatief reisadvies door de reisorganisaties waardoor reizen kosteloos geannuleerd of gewijzigd kunnen worden.

Groen: Geen bijzondere veiligheidsrisico's. In deze gebieden is het veilig om naartoe te reizen.
Geel: Let op, veiligheidsrisico's. Op deze bestemmingen zijn er veiligheidsrisico's, maar over het algemeen is het nog steeds veilig genoeg om naartoe te reizen. De veiligheidsrisico's zijn per land verschillend, maar hebben met name te maken met verhoogde kans op criminaliteit of aanslagen.
Oranje: Alleen noodzakelijke reizen. Er kunnen in deze gebieden onveilige situaties ontstaan door ernstige veiligheidsrisico's. Er wordt daarom afgeraden om naar dit gebied te reizen, alleen wanneer dit noodzakelijk is. Echter, is dit een advies en bepaald de luchtvaartmaatschappij, de reisorganisatie en de reiziger zelf of de reis door kan gaan of niet.
Rood: Niet reizen. Er gelden in deze gebieden zeer ernstige veiligheidsrisico's, waardoor er levensbedreigende situaties kunnen ontstaan. Het ministerie adviseert niet naar dit gebied te reizen.

Onderstaande afbeelding geeft een mooi voorbeeld van hoe de verschillende reisadviezen kunnen worden toegepast in één land:
Reis

Landen met code rood/negatief reisadvies

In de onderstaande tabel staan de landen waar op dit moment een negatief reisadvies voor geldt. Deze landen hebben de kleurcode rood gekregen van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afghanistan Somalië
Centraal-Afrikaanse Republiek Syrië                           
Jemen Zuid-Sudan
Libië  

Landen met gedeeltelijk negatief reisadvies

De onderstaande landen hebben in ieder geval de kleurcode rood gekregen in combinatie met de kleurcode oranje of soms de kleurcodes geel en groen. Voor deze landen gelden er grote veiligheidsrisico's en raad het ministerie af om naartoe te reizen. Echter geldt er (nog) geen negatief reisadvies voor het hele land. Soms is het alleen een stad of een gebied waarnaar reizen wordt afgeraden.

Algerije Filipijnen Niger
Armenië Georgië Nigeria
Azerbeidzjan India Oekraïne
Benin Irak Pakistan
Bolivia Iran Palestina
Burkina Faso Israël Rusland
Burundi Italië Saoedi-Arabië
China Japan Sudan
Colombia Kameroen Tsjaad
Democratische Republiek Congo Kenia Tunesië
Djibouti Libanon Turkije
Ecuador Mali Venezuela
Egypte Marokko Zambia
Eritrea Mauritanië  
Ethiopië Myanmar  

Landen met veiligheidsrisico's

Deze landen hebben volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken op het moment veiligheidsrisico's. Alle onderstaande landen hebben gedeeltelijk of volledig de kleurcode geel gekregen met soms een stuk oranje en/of groen.

Angola Frans-Guyana  Lesotho Qatar
Argentinië Gabon  Liberia  Rwanda
Bahama's Gambia  Madagaskar  Salomonseilanden
Bahrein Ghana  Malawi  Senegal
Bangladesh Guadeloupe Maleisië  Sri Lanka
Belarus Guatemala  Martinique  Swaziland
Belize Guinee  Mauritius Suriname
Bosnië en Herzegovina Guinee-Bissau  Mexico Tadzjikistan
Botswana Guyana  Mozambique Tanzania
Brazilië Haïti  Namibië Thailand
Cambodja Honduras  Nepal Togo
Chili Indonesië  Nicaragua Trinidad en Tobago
Congo de Republiek Ivoorkust  Noord-Korea Turkmenistan
Costa Rica Jamaica  Oezbekistan Uganda
Cuba Jordanië  Oman Verenigde Arabische Emiraten
Dominicaanse Republiek Kaapverdië  Panama Vietnam
Djibouti Kirgizië  Papoea-Nieuw-Guinea Zimbabwe
El Salvador Koeweit  Paraguay Zuid-Afrika
Equatoriaal-Guinea Kosovo  Peru Zuid-Korea
Fiji Laos  Puerto Rico  

Wat is een negatief reisadvies? 

De term 'negatief reisadvies' is een term die vaak wordt gebruikt door de media en reisverzekeringen, maar officieel heeft deze term geen formele status. Het ministerie gebruikt 'ontradend advies'. Wanneer de veiligheidssituatie in een land verslechtert, kan het zo zijn dat het ministerie reizigers het advies geeft hier niet naartoe te reizen. Dit is echter alleen een advies en niet bindend. De verantwoordelijkheid ligt vervolgens bij de luchtvaartmaatschappijen, reisorganisaties en de reiziger zelf om te bepalen of hij wel of niet gaat. De adviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn bij de besluitvorming wel leidend. Met uitzondering van de rode kleurcode. Dit wordt gehanteerd als negatief reisadvies door de reisorganisaties waardoor reizen kosteloos geannuleerd of gewijzigd kunnen worden. Voor reizen die niet bij een reisorganisatie zijn geboekt en alle overige kleurcodes geldt het bovenstaande en bepalen de luchtvaartmaatschappij, de reisorganisatie en de reiziger zelf of het veilig genoeg is om te reizen of niet.

Is een reisadvies bindend?

Een reisadvies is niet bindend, maar dient als hulpmiddel. De reisadviezen zijn wel leidend bij de besluitvorming van luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties, maar alsnog ben je altijd zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid en is de keuze aan jezelf of je op reis gaat of niet. Het is daarom belangrijk om altijd kort voor vertrek het actuele reisadvies op te zoeken. De meest recente versies van alle reisadviezen kun je vinden op de website van de Rijksoverheid.

Vraag gratis een offerte op voor jouw vakantiewensen. Onze reisadviseur geeft je gratis advies. Wij kennen de eisen en de voorwaarden die dagelijks wijzigen. Zo kun je met vertrouwen op reis. Ga naar: https://www.reisgraag.nl/reisaanbod/offerte/

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

33 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

6,8

Artikelen