Gratis reisvoorstel aanvragen

Landen met een negatief reisadvies

Vertrekborden op Amsterdam Airport Schiphol
Vertrekborden op Amsterdam Airport Schiphol

Per 15 mei 2021 zal het algemene reisadvies komen te vervallen. Vanaf dat moment krijgt iedere bestemming een eigen advies. Wil je alvast geholpen worden bij het samenstellen van je reis? Vul dan het offerteformulier in en krijg gratis advies van een expert die alle eisen en regels van de landen weet: https://www.reisgraag.nl/reisaanbod/offerte/.

Wat is een reisadvies?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt voor alle landen in de wereld een reisadvies op, waarmee de Nederlandse reiziger zich voor kan bereiden op eventuele veiligheidsrisico's bij verblijf in het buitenland. Risico's die zich voor kunnen doen zijn terreuraanslagen, kans op ontvoeringen en gewapende overvallen, natuurrampen, oorlogsgeweld en ziektes en epidemieën. Het reisadvies van Buitenlandse Zaken is leidend en adviseert zowel de reisorganisaties als de reizigers over de situaties in de landen. Wij hebben in onderstaand artikel een overzicht gemaakt van de landen die op dit moment een aangepast reisadvies vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken krijgen.

Oorzaken negatief reisadvies

De veiligheidssituaties in landen veranderen constant en de landen met veiligheidsrisico's nemen de laatste jaren steeds meer toe. Oorzaken van de toegenomen onveiligheid in de wereld zijn onder andere de terreuraanslagen, oorlogsgeweld en de opkomst van islamitische groeperingen zoals de Islamitische Staat. Ook natuurgeweld heeft de afgelopen jaren gezorgd voor onveilige situaties, denk aan de orkaan op de Bahama's of de aardbeving in Indonesië. maar ook ziektes en epidemieën zorgen steeds vaker voor een negatief reisadvies, zoals nu met het coronavirus dat zich langzaam verspreidt of een ouder voorbeeld: het Zika-virus in Latijns- en Midden-Amerika. Vraag gratis een offerte aan

Kleurcodes landen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft op een overzichtelijke manier aan hoe veilig landen en gebieden zijn, namelijk met kleurcodes. De kleuren geven aan hoe veilig een gebied of land is. Ondanks dat dit advies leidend is, blijft het advies. Het is vervolgens aan de reizigers en de reisorganisaties zelf om te bepalen of de reis door kan gaan of niet. Met uitzondering van de rode kleurcode. Dit wordt gehanteerd als negatief reisadvies door de reisorganisaties waardoor reizen kosteloos geannuleerd of gewijzigd kunnen worden.

Groen: Geen bijzondere veiligheidsrisico's. In deze gebieden is het veilig om naartoe te reizen.
Geel: Let op, veiligheidsrisico's. Op deze bestemmingen zijn er veiligheidsrisico's, maar over het algemeen is het nog steeds veilig genoeg om naartoe te reizen. De veiligheidsrisico's zijn per land verschillend, maar hebben met name te maken met verhoogde kans op criminaliteit of aanslagen.
Oranje: Alleen noodzakelijke reizen. Er kunnen in deze gebieden onveilige situaties ontstaan door ernstige veiligheidsrisico's. Er wordt daarom afgeraden om naar dit gebied te reizen, alleen wanneer dit noodzakelijk is. Echter, is dit een advies en bepaald de luchtvaartmaatschappij, de reisorganisatie en de reiziger zelf of de reis door kan gaan of niet.
Rood: Niet reizen. Er gelden in deze gebieden zeer ernstige veiligheidsrisico's, waardoor er levensbedreigende situaties kunnen ontstaan. Het ministerie adviseert niet naar dit gebied te reizen.

Onderstaande afbeelding geeft een mooi voorbeeld van hoe de verschillende reisadviezen kunnen worden toegepast in één land:
Reis

Landen met code rood/negatief reisadvies

In de onderstaande tabel staan de landen waar op dit moment een negatief reisadvies voor geldt. Deze landen hebben de kleurcode rood gekregen van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afghanistan Libië
Belarus (Wit-Rusland) Noord-Korea
Centraal-Afrikaanse Republiek Oekraïne                 
Haïti Syrië
Iran Somalië
Jemen Zuid-Sudan

Landen met gedeeltelijk negatief reisadvies

De onderstaande landen hebben in ieder geval de kleurcode rood gekregen in combinatie met de kleurcode oranje of soms de kleurcodes geel en groen. Voor deze landen gelden er grote veiligheidsrisico's en raad het ministerie af om naartoe te reizen. Echter geldt er (nog) geen negatief reisadvies voor het hele land. Soms is het alleen een stad of een gebied waarnaar reizen wordt afgeraden.

Algerije Georgië Niger
Armenië India Nigeria
Azerbeidzjan Irak Oekraïne
Benin Indonesië Pakistan
Bolivia Israël Palestina
Burkina Faso Ivoorkust Peru
Burundi Kameroen Rusland
Colombia Kenia Saoedi-Arabië
Democratische Republiek Congo Libanon Sudan
Djibouti Mali Thailand
Ecuador Marokko Tsjaad
Egypte Mauritanië Tunesië
Eritrea Moldavië Turkije
Ethiopië Mozambique Venezuela
Filipijnen Myanmar Zambia

Landen met veiligheidsrisico's

Deze landen hebben volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken op het moment veiligheidsrisico's. Alle onderstaande landen hebben gedeeltelijk of volledig de kleurcode geel gekregen met soms een stuk oranje en/of groen.

Angola Frans-Guyana  Malediven Suriname
Argentinië Gabon  Maleisië  Tadzjikistan
Bahama's Gambia  Martinique  Tanzania
Bahrein Ghana  Mauritius Thailand
Bangladesh Guadeloupe Mexico Togo
Belize Guatemala  Namibië Tonga
Bosnië en Herzegovina Guyana  Nepal Trinidad en Tobago
Botswana Jamaica  Nicaragua Turkmenistan
Brazilië Jordanië  Oezbekistan Uganda
Cambodja Kaapverdië  Oman Uruguay
Chili Kazachstan Panama Vanuatu
China Kirgizië  Paraguay Verenigde Arabische Emiraten
Congo de Republiek  Koeweit  Puerto Rico Vietnam
Costa Rica Kosovo  Qatar Zimbabwe
Cuba Laos  Rwanda Zuid-Afrika
Dominicaanse Republiek Lesotho Senegal Zuid-Korea
El Salvador Liberia  Seychellen  
Equatoriaal-Guinea Madagaskar  Sri Lanka  
Fiji Malawi  Swaziland  

Wat is een negatief reisadvies? 

De term 'negatief reisadvies' is een term die vaak wordt gebruikt door de media en reisverzekeringen, maar officieel heeft deze term geen formele status. Het ministerie gebruikt 'ontradend advies'. Wanneer de veiligheidssituatie in een land verslechtert, kan het zo zijn dat het ministerie reizigers het advies geeft hier niet naartoe te reizen. Dit is echter alleen een advies en niet bindend. De verantwoordelijkheid ligt vervolgens bij de luchtvaartmaatschappijen, reisorganisaties en de reiziger zelf om te bepalen of hij wel of niet gaat. De adviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn bij de besluitvorming wel leidend. Met uitzondering van de rode kleurcode. Dit wordt gehanteerd als negatief reisadvies door de reisorganisaties waardoor reizen kosteloos geannuleerd of gewijzigd kunnen worden. Voor reizen die niet bij een reisorganisatie zijn geboekt en alle overige kleurcodes geldt het bovenstaande en bepalen de luchtvaartmaatschappij, de reisorganisatie en de reiziger zelf of het veilig genoeg is om te reizen of niet.

Is een reisadvies bindend?

Een reisadvies is niet bindend, maar dient als hulpmiddel. De reisadviezen zijn wel leidend bij de besluitvorming van luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties, maar alsnog ben je altijd zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid en is de keuze aan jezelf of je op reis gaat of niet. Het is daarom belangrijk om altijd kort voor vertrek het actuele reisadvies op te zoeken. De meest recente versies van alle reisadviezen kun je vinden op de website van de Rijksoverheid.

Vraag gratis een offerte op voor jouw vakantiewensen. Onze reisadviseur geeft je gratis advies. Wij kennen de eisen en de voorwaarden die dagelijks wijzigen. Zo kun je met vertrouwen op reis. Ga naar: https://www.reisgraag.nl/reisaanbod/offerte/

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

34 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

6,8

Artikelen