Gratis reisvoorstel aanvragen

Top 22 Bond locaties

Top 22 Bond locaties
Top 22 Bond locaties

Vandaag ging in Nederland de 33travel/">23e Bond film Skyfall in première. Ter ere van deze langlopende filmserie, die ons langs de mooiste plekjes op Aarde heeft geleid, hebben we uit elke van de 22 voorgaande films de mooiste locatie gezocht. Het leukste is dat je ze ook nog eens allemaal kunt bezoeken!

Bekijk ook de 7 gaafste plekken van de film Spectre van James Bond.

Dunn's River Falls (Dr. No)

Een van de meest memorabele scènes uit de film is de ontmoeting met de eerste Bond girl. 007 ontmoet de schaars geklede Honey Ryder, gespeeld door Ursula Andress, op het strand van het fictieve Crab Island. Meteen daarna neemt zij hem het binnenland in, waar ze schuilen bij een prachtige waterval. In het echt heet deze waterval Dunn's River Falls en is het te vinden in het noorden van Jamaica bij het plaatsje Ocho Rios.

Basilica Cisterne (From Russia with Love)

Hoewel James Bond in deze film ook te vinden is bij de prachtige Hagia Sofia in Istanbul besteden we liever aandacht aan een locatie uit de film die wat minder bekend is. Toevallig ligt deze locatie niet ver van de wereldberoemde moskee. Om de vijand te bespieden, heeft Bonds compagnon Kerim Bey in een ondergrondse wateropslagplaats een periscoop laten installeren. In het echt heet deze opslagplaats de Basilica Cisterne en is het onderdeel van het enorme netwerk van zogenaamde cisternes die onder de hele stad doorlopen. Via aquaducten werden deze cisternes gevuld, waardoor men ook in vroegere tijden in Istanbul altijd toegang had tot vers water.

Basilica Cisterne in Istanbul
Basilica Cisterne in Istanbul
Vraag gratis een offerte aan

Furkapas (Goldfinger)

In zijn Aston Martin DB5 volgt Bond de schurk Goldfinger naar zijn fabriek in Zwitserland. Onderweg rijdt hij over de prachtig Furkapas, gelegen in het zuiden van het Alpenland. Daar ontmoet hij op bijna 2,5 kilometer hoogte Tilly Masterson, de zus van de vrouw die aan het begin van de film door Goldfinger vermoord en goud geschilderd wordt.

Furkapas, Zwitserland
Furkapas, Zwitserland

Château d'Anet (Thunderball)

Bond films begonnen na Goldfinger bekend te worden om hun spectaculaire openingsscènes. In deze scène ontmaskert 007 een geheim agent tijdens een begrafenis in een Frans kasteel. Na het gevecht ontsnapt Bond tijdens een iconische scène uit het kasteel met een jetpack. In het echt heet dit kasteel Château d'Anet. Het 16e-eeuwse kasteel ligt in Dreux, Frankrijk.

Bōnotsu (You Only Live Twice)

De vijfde film speelt zich voornamelijk af in Japan. Om de geheime lanceerbasis van schurk Blofeld te vinden, doet Bond zich voor als Japanner en neemt zijn intrek in een nabij vissersdorpje. Dit dorpje bestaat echt en heet Bōnotsu en is gelegen in het zuiden van het eiland Kyushu.

Piz Gloria (On Her Majesty's Secret Service)

Acteur Sean Connery stopte na de vorige film als Bond en droeg de rol over aan George Lazenby. Deze hield het echter maar bij een film, vanwege onenigheid met de producers. Qua locaties doet de film het echter niet onderdoen voor andere Bond films. Naast enkele spectaculaire uitzichten in Portugal, laat de film ook Zwitserland van zijn beste kant zien. Op de berg Schilthorn ligt het restaurant Piz Gloria, dat in de film dienst doet als basis van Blofeld. Het leuke aan dit restaurant is dat het ronddraait, waardoor je tijdens een maaltijd zonder op te staan een groot deel van de Alpen te zien krijgt.

Piz Gloria, Zwitserland
Piz Gloria, Zwitserland

Reguliersgracht 36 (Diamonds Are Forever)

Na het debacle met Lazenby keerde Sean Connery nog een keer terug als Bond. In Diamonds Are Forever zijn wel wat sensationelere locaties dan Reguliersgracht 36 in Amsterdam, maar aangezien onze hoofdstad wat makkelijker te bereiken is hebben we toch gekozen voor Amsterdam. In de film probeert Bond een smokkeloperatie te ontmaskeren. In het grachtenpand in Amsterdam ontmoet hij zijn contactpersoon Tiffany Case.

Reguliersgracht, Amsterdam
Reguliersgracht, Amsterdam

Green Grotto Caves (Live and Let Die)

Live and Let Die speelt zich deels af op het fictieve eiland San Monique. De dictator van dit eiland, Dr. Kananga, is ook de grote tegenstander van Bond in de film. Live and Let Die was de eerste Bond film met Roger Moore in de hoofdrol. De ondergrondse schuilplaats van Kananga is gefilmd op Jamaica, in de Green Grotto Caves. Een grotto is een ondergronds meertje en de Green Grotto Caves zijn een van de weinige grotten op Jamaica met zo'n ondergronds meer erin.

Khao Phing Kan (The Man with the Golden Gun)

Over dé locatie uit The Man with the Golden Gun kan geen twijfel zijn. Die eer gaat naar Khao Phing Kan. Dit rotseiland ligt in de Phang Ngabaai in Thailand. Tegenwoordig zijn Khao Phing Kan en de omringende kalksteen rotseilanden onderdeel van het Ao Phang Nga Nationaal Park. Dankzij erosie steken deze rotsen bijna verticaal uit de zee. Het eiland staat tegenwoordig bekend als James Bond Island. In de film is het de schuilplaats van de schurk Scaramanga.

James Bond Island, Thailand
James Bond Island, Thailand


Karnak (The Spy Who Loved Me)

In de film The Spy Who Loved Me speelt een van de vechtscènes zich af in de Egyptische ruïne Karnak bij Luxor. Dit millennia oude tempelcomplex staat bekend om zijn goed bewaarde hiërogliefen en imposante pilaren.

Karnak, Egypte
Karnak, Egypte

Suikerbroodberg (Moonraker)

Dé locatie van Moonraker is ongetwijfeld het enorme ruimtestation aan het einde van de film. Jammer genoeg was dit een filmset. Een meer down to Earth locatie in de film is de Suikerbroodberg in Rio de Janeiro, Brazilië. Je kunt daar de kabelbaan naar de top nemen, waar James Bond een gevecht moest leveren met handlanger Jaws. Vanaf de piek kun je heel Rio overzien.

Suikerbroodberg, Rio de Janeiro
Suikerbroodberg, Rio de Janeiro

Meteora (For Your Eyes Only)

In For Your Eyes Only wordt Bond eropuit gestuurd om een gestolen controlesysteem terug te krijgen vanaf een van de Meteora kloosters. Dit zijn een reeks kloosters in Griekenland die op hoge kliffen zijn gebouwd en tot kort bijna onbereikbaar waren zonder eerst een lange ladder op te klimmen of omhoog gehesen te worden in een mand of net. Gelukkig zijn er tegenwoordig trappen uitgehakt zodat je zonder veel problemen bij de kloosters kunt komen. De Meteora werden in de 15e eeuw gebouwd door monniken om politiek autonoom te kunnen blijven. Als een vijand te dichtbij kwam werden de ladders of netten simpelweg naar boven gehesen. Zo bleven de kloosters tot de vliegtuigbombardementen tijdens WOII veilig. Tegenwoordig zijn er nog zes kloosters over. Grappig detail: de monniken waren niet allemaal even blij met de opnames en probeerden de filmcrews te saboteren door vlaggen, was en andere dingen in de camerashots te plaatsen.

Meteora, Griekenland
Meteora, Griekenland

Taj Lake Palace (Octopussy)

Dit paleis werd in de 18e eeuw door de plaatselijk heerser gebouwd als zomerverblijf. Het in het Picholameer gelegen paleis is gebouwd rondom een kleine rots waar van de buitenkant niets meer te zien is. Het lijkt daarom net of het uit het water oprijst. Tegenwoordig is het paleis in Udaipur, India, een hotel, maar in de film deed het dienst als de basis van de gelijknamige Octopussy.

Taj Lake Palace, India
Taj Lake Palace, India

Château de Chantilly (A View to a Kill)

In de laatste film van Roger Moore moet Bond achter de plannen van slechterik Zorin komen door zich voor te doen als Engelse adel bij een paardenveiling. De locatie van die veiling is Château de Chantilly, een 17e-eeuws kasteel in Chantilly bij Parijs. Het schijnt dat De vier jaargetijden van Vivaldi hier niet de hele dag uit de boxen schalt...

Château de Chantilly, Frankrijk
Château de Chantilly, Frankrijk

Gibraltar (The Living Daylights)

In de spetterende actiescène aan het begin van The Living Daylights moet de nieuwe Bond acteur Timothy Dalton al gelijk van start met een gevaarlijke achtervolging over de nauwe wegen rondom de Rots van Gibraltar. Deze 426 meter hoge berg is te vinden in het zuiden van het Iberisch schiereiland.

Gibraltar
Gibraltar

Otomi Ceremonial Center (Licence to Kill)

Zijn tweede film zou al Dalton's laatste film zijn. In dit avontuur komt zijn speurtocht naar drugsbaas Franz Sanchez uit bij het Otomi Ceremonial Center. In de film is het een als meditatiecentrum verhulde drugsfabriek, in het echt een eerbetoon aan de inheemse Otomi cultuur. Het Ceremonial Center ligt in de Mexicaanse stad Temoaya.

Otomi Ceremonial Center, Mexico
Otomi Ceremonial Center, Mexico

Monaco (GoldenEye)

De glitz en glamour van Monaco past perfect bij de gesofisticeerde geheimagent, dus het is geen wonder dat 007 ook een keer naar het rijke dwergstaatje afreisde. Het eerste deel van de film, waarin een experimentele helikopter door Famke Janssen wordt gestolen, speelt zich af in Monaco.

Monte Carlo, Monaco
Monte Carlo, Monaco

Bangkok (Tomorrow Never Dies)

In Tomorrow Never Dies reist Bond af naar Azië, waar hij onder andere terechtkomt in Ho Chi Minhstad, de hoofdstad van Vietnam. De Vietnamese autoriteiten gaven echter geen toestemming om de film in hun land op te nemen, waardoor de crew uitweek naar Bangkok en dat gebruikte als stand-in voor Ho Chi Minhstad. Deze drukke miljoenenstad bleek daar zeer geschikt voor te zijn. De wolkenkrabber waar James Bond en sidekick Wai Lin van abseilen is het Westin Banyan Tree Hotel in Bangkok.

Bardenas Reales (The World Is Not Enough)

In de film reist Bond op een gegeven moment af naar een afgelegen raketbasis in de Kazachse wildernis. Gelukkig ligt de echte locatie heel wat dichter bij. Het ruwe landschap staat bekend als Bardenas Reales en ligt in de Noord-Spaanse regio Navarra.

Bardenas Reales, Spanje
Bardenas Reales, Spanje

Kasteel van San Sebastián (Die Another Day)

Net zoals in Tomorrow Never Dies was de beoogde locatie Havana ontoegankelijk. De Zuid-Spaanse stad Cadiz is voor deze film gebruikt als de stand-in van de Cubaanse hoofdstad. Het kasteel van San Sebastián doet in de film dienst als DNA kliniek waar Bond in moet breken.

Cadiz
Cadiz

Venetië (Casino Royale)

Venetië kwam al eerder voor in From Russia with Love en Moonraker, maar niet zo uitgebreid als in Casino Royale. In enkele minuten krijg je alle highlights van de drijvende stad te zien: het San Marcoplein, de karakteristieke bootjes, de nauwe grachten en de befaamde Rialtobrug. De scène met het zinkende Venetiaans paleis is uiteraard gefilmd bij Pinewood Studios.

Venetië, Italië
Venetië, Italië

Siena (Quantum of Solace)

Aan het begin van de 22e film komt Bond met een gevangene aan in de Italiaanse stad Siena. De gevangene wordt echter vermoord door een geheimzinnige huurmoordenaar. Wat volgt is een spannende achtervolging over de daken van het Piazzo del Campo, het cirkelvormige plein van de stad. Op het plein is dan net de Palio bezig, een traditionele paardenrace. Deze vindt ieder jaar plaats op 2 juli en 16 augustus.

Siena, Italië
Siena, Italië

10 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,6

Artikelen