Gratis reisvoorstel aanvragen

De Pan-American Highway

De Pan-American Highway
De Pan-American Highway

Van het noorden van Alaska naar Tierra del Fuego, in het zuiden van Argentinië, loopt een weg die de landen van Noord en Zuid-Amerika met elkaar verbindt. Deze zogenaamde Pan-American Highway is bijna 48.000 kilometer lang en wordt maar op één punt onderbroken, een 87 kilometer lang stuk dat de Darién Gap wordt genoemd. In 1889 werd al een voorstel gemaakt voor een treinspoor van noord naar zuid, maar dit is er nooit van gekomen. Enkele decennia later, in 1925, werd de eerste conferentie voor de bouw van de Pan-American Highway bijeengeroepen. Mexico had in 1950 als eerste land haar stuk van de route af. Reisgraag.nl neemt je mee op een rit van noord naar zuid langs deze prachtige route.

Alaska

Omdat in Canada en de Verenigde Staten nooit een afspraak is gemaakt welke route in hun landen de officiële Pan-American Highway is, begint deze officieel pas in Mexico. Onofficieel begint hij in het noorden van de Amerikaanse staat Alaska, bij Prudhoe Bay. Dit in de poolcirkel gelegen plaatsje is een terminal voor het nabije olieveld, het grootste van Amerika. Prudhoe is echter moeilijk toegankelijk aangezien het een industrieel gebied is. Om praktische redenen is het dus gemakkelijker om te beginnen in Deadwood, enkele kilometers ten zuiden van Prudhoe. Daar ligt ook het vliegveld van Prudhoe Bay. Vanaf hier is het 800 kilometer naar de eerste stad op de route: Fairbanks. Dit stuk is zeker niet het gemakkelijkste. Het is enorm afgelegen, met meestal honderd kilometer of meer tussen elke bewoonde plaats. Eenmaal in Fairbanks ga je over de Alaska Highway richting Canada.

Canada

Vanuit het koude Alaska kom je in het koude Yukon. Dit was het gebied waar eind 19e eeuw de befaamde gold rushes plaatsvonden. Duizenden gelukszoekers gingen hier en over de grens in Alaska op zoek naar goud. De Canadese provincie staat bekend om zijn majestueuze, ongerepte natuur. Na een relatief kort stuk door het noorden van British Columbia, kom je in Alberta. Daar loopt de weg door bijna de hele provincie. In de stad Edmonton splitst de route zich in tweeën. Vraag gratis een offerte aan

Verenigde Staten

De eerste route gaat via het oosten van Canada naar Minneapolis en loopt dan door de Great Plains waar het bij San Antonio, Texas samenkomt met de andere route. De tweede is de populairdere optie en dat is ook niet verwonderlijk. Deze loopt namelijk langs en door de majestueuze Rocky Mountains. Deze route neemt je langs de prairies van Montana, de bergen van Colorado en de woestijn van New Mexico.

Mexico

Bij Nuevo Laredo steek je de grens over en hier begint de officiële Pan-American Highway. Hij loopt naar het zuiden via Monterrey. Daar moet je zeker over de Puente de la Unidad rijden, een prachtige brug die midden door de stad loopt. Vanuit Monterrey gaat de route verder naar de Mexicaanse hoofdstad Mexico-stad. Even ten noorden van deze megastad ligt de ruïne van Teotihuacan, een stad uit het eerste millenium, die prachtig bewaard is gebleven en zeker de moeite waard is om te bezoeken. Van Mexico-stad gaat de Highway verder richting Guatemala, maar je moet zeker een kleine omweg maken naar de stad Xalapa. Daar staat een groot archeologisch museum met tienduizenden archeologische vondsten van de Olmeken-beschaving.

Midden-Amerika

Via de Pan-American Highway kom je door elk van de Midden-Amerikaanse landen. De eerste stop is Guatemala. Daar vind je één van de mooiste meren ter de wereld, het Atitlán meer. Ook de hoofdstad Guatemala-stad is dankzij zijn prachtige architectuur een tussenstop waard. Na Guatemala kom je achtereenvolgens in El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica en Panama. In het laatste heb je het wereldberoemde Panamakanaal en in het nabije Panama-stad vind je onder andere UNESCO Werelderfgoed, namelijk de oude Spaanse stad.

Darién Gap

De Darién Gap op de grens tussen Panama en Colombia is dankzij de dichtbegroeide jungle en woeste bergen een vrijhaven voor bandieten, smokkelaars en de Colombiaanse FARC. Het gebied is zeer gevaarlijk om te doorkruisen en het wordt dus ook ten zeerste afgeraden om door het gebied te reizen. Om je reis over de Pan-American Highway voort te zetten is het gemakkelijkste wat je kunt doen een veerboot nemen van Panama-stad naar de Colombiaanse havenstad Buenaventura. De weg loopt vervolgens via de miljoenensteden Bogotá en Cali naar Ecuador.

De Andes

Vanaf Ecuador rijd je de volgende paar duizend kilometers in de schaduw van het imposante Andes-gebergte. Hoewel het van de route ligt, mag je als je in Peru bent de oude Inca-stad Machu Picchu niet vergeten. De weg slingert zich een weg langs de Peruaanse kust totdat het in de droge Atacamawoestijn van noord-Chili uitkomt. Vanaf daar rijd je langs de Chileense kust tot net voor de hoofdstad Santiago. Daar splitst de Pan-American Highway zich op. Eén van de routes gaat naar het zuiden van Chili, maar de officiële route gaat naar Buenos Aires.

De andere kant van de Andes bereik je via een tunnel door het gebergte en na uren rijden door de Argentijnse pampa's, kom je dan aan in Buenos Aires. De oorspronkelijke route eindigt hier, maar als je de route helemaal af wilt maken volg je de weg naar het zuiden, door Patagonië, met als eindbestemming Ushuaia. Deze op Vuureiland gelegen stad is de zuidelijkste stad ter wereld.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

8 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,4

Artikelen