Gratis reisvoorstel aanvragen

Olifantenritjes in Azië

Toeristen tijdens een safari met olifanten
Toeristen tijdens een safari met olifanten

Veel toeristen die bijvoorbeeld Thailand, Myanmar of Cambodja bezoeken maken een ritje op een olifant. Het wordt gezien als een van de hoogtepunten van de reis, niet wetende dat de olifant in de toeristenindustrie vaak een vreselijk leven heeft. Ze worden zeer jong van de moeder gescheiden, mishandeld en met totaal geen respect behandeld. De olifant moet zorgen voor inkomsten en moet daarom zo snel mogelijk onderdanig zijn aan zijn verzorger. Met alle nare gevolgen van dien.

Jonge olifanten

De meeste olifanten zijn nog erg jong als ze terecht komen in de toeristenindustrie. Ze worden als jong illegaal uit het wild gehaald, wat gepaard gaat met veel geweld en ellende. Vaak worden er meerdere olifanten gedood tijdens het weghalen van het jong bij de moeder, omdat tantes en andere olifanten het jong proberen te beschermen. Eenmaal in gevangenschap wordt het jonge olifantje eerst dagenlang in een kooi gestopt zonder het eten te geven. Op deze manier moet de wilskracht van het dier gebroken worden, hier komt meestal veel geweld bij kijken. Deze manier van werken wordt ook wel 'pahjaan' of 'crush' genoemd. Nadat de dieren zich eenmaal onderwerpen aan de mens worden ze de rest van hun miserabele leven vaak hard onderhanden genomen met knuppels en olifantenhaken. De poten worden vastgebonden, ze worden uit hun slaap gehouden en hebben weinig tot geen bewegingsruimte. In het onderstaande filmpje wordt dit nog eens uitgelegd.

De rug van de olifant

De rugwervels van een olifant zijn zeer gevoelig en het dier is niet gebouwd om op te zitten. Doordat toeristen er vaak met meerdere mensen op zitten op zitjes kan dit veel pijn en schade brengen aan de olifant. Ondanks dat een olifant er groot en sterk uitziet en soms wel gewicht tot 1.000 kilo kan trekken, is zijn rug te zwak om toeristen te dragen. Vraag gratis een offerte aan

Reisorganisaties

Gelukkig zijn er al veel reisorganisaties die al jaren geen olifantenritjes meer op nemen in het aanbod. TUI doet hier bijvoorbeeld niet meer aan mee, net als Djoser, Fox Vakanties, SNP Natuurreizen en Stipreizen. Ook Tenzing Travel, Betterplaces en Baobab bieden het niet aan. Veel kleinere organisaties bieden de olifantenritjes nog wel aan, de grotere organisaties nemen echter het goede voorbeeld en dat is een belangrijke stap. Er zijn echter ook nog steeds reisorganisaties die de ritjes nog wel aan bieden, zoals 333TRAVEL.

Een moeder olifant met haar jong
Een moeder olifant met haar jong

Stop de mishandeling van olifanten

Wat kan jij er nou zelf aan doen om dit dierenleed te stoppen? Ten eerste natuurlijk door geen olifantenritjes te boeken bij een reisorganisatie of lokaal reisbureau. Bezoek echter ook geen olifantenkampen waar ze shows opvoeren met de dieren of de ritjes überhaupt aanbieden. Doordat de vraag naar olifantenritten afneemt hoeven er minder jonge olifanten uit het wild gehaald te worden. Door parken te bezoeken waar ze wel diervriendelijk omgaan met de dieren kan je de dieren alsnog zien.

Doordat de vraag naar olifantenritten afneemt hoeven er minder jonge olifanten uit het wild gehaald te worden.

Diervriendelijke olifantenparken

De enorme beesten blijven toch een aantrekkingskracht hebben op mensen en ze zijn dan ook zeker te bezoeken in diervriendelijke parken.

Elephant Nature Park
Het Elephant Nature Park in het noorden van Thailand is bijvoorbeeld een optie. Dit opvangkamp en revalidatiecentrum is een plek waar onder andere olifanten worden opgevangen die vroeger mishandeld zijn of gevangen hebben gezeten. De dieren kunnen hier in alle rust verder leven en hun trauma's verwerken. Als toerist heb je de mogelijkheid hier vrijwilligerswerk te doen en de olifanten te wassen, voederen, met ze te zwemmen en te lopen door de bossen.

Olifanten wassen in de rivier
Olifanten wassen in de rivier


Elephant Valley Project
In het oosten van Cambodja, aan de grens met Vietnam, leeft een enorme populatie aan olifanten. Vandaar dat hier het Elephant Valley Project gevestigd zit. In het opvangkamp zijn op het moment negen olifanten woonachtig, ieder met een persoonlijk en soms aangrijpend verhaal. De olifanten hebben gelukkig afscheid kunnen nemen van het zware werk en kunnen hier nu genieten. Er is veel persoonlijke aandacht voor de beesten. Als toerist kan je hier terecht voor vrijwilligerswerk, gewoon als bezoeker en het is mogelijk om in het park te overnachten.

Wildlife Friends Foundation Thailand
Bij de Wildlife Friends Foundation Thailand worden wilde dieren die verwaarloosd zijn of mishandeld opgevangen. De omgeving waarin ze leven komt zo dicht mogelijk bij de natuurlijke omgeving waarin ze in het wild leven. Waar mogelijk worden dieren weer vrijgelaten, zowel olifanten als bijvoorbeeld apen, beren en vogels. Het is ook hier weer mogelijk als vrijwilliger aan de slag te gaan, waarbij je leert hoe je ze moet verzorgen, eten geeft en wast. Door middel van de financiële bijdrage worden de kosten voor de zorg van de olifanten gedekt, maar ook voor jouw verblijf en eten.



Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

10,0

Artikelen