Risicolanden in verband met criminaliteit
Stel je voor: je wilt op vakantie, maar deze keer niet naar Frankrijk of Spanje. Je wilt iets anders, iets nieuws en iets onbekends: je bent op zoek naar avontuur. Een rondreis door Afrika lijkt je wel wat, of je verlangt ernaar om op zoek te gaan naar het verleden in de Egyptische piramiden. Hoe weet je dan of dit wel veilig is? De kans om op zo'n avontuurlijke reis een risicoland tegen te komen is vrij groot. Wij zetten de landen waarin sprake is van terroristische dreiging voor je op een rijtje.
Onrust in Egypte, Turkije en Tunesië
Uit onderzoek van het CBS blijkt dat Nederlanders niet vaak meer kiezen voor Egypte, Turkije of Tunesië als vakantieland. Het aantal vluchten naar Tunesië daalde na de aanslagen in het derde kwartaal van 2015 met 80%. De aanslag op het hotel in Sousse in juni 2015 zorgde ervoor dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken een verhoogd risico afgaf als reisadvies voor Tunesië. Het land heeft de noodtoestand verlengt: er is een avondklok actief en er is een constante dreiging van terroristische aanslagen, vooral bij de grensgebieden met Libië en Algerije.
Voor Turkije geldt een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Gevechten tussen de terroristische organisatie PKK en de Turkse autoriteiten vinden geregeld plaats, vooral in het zuidoosten van Turkije. Ook de strijd tegen groepen als ISIS in Irak en Syrië zorgt voor spanningen.
Het is ondertussen al vijf jaar geleden dat de Egyptische revolutie begon. Sindsdien is er veel politieke onrust in het land, wat zorgt voor demonstraties en gewelddadige acties. De veiligheidstroepen van de regering treden zo nu en dan hard op om de opstanden te onderdrukken. Vooral in de grote steden en badplaatsen is de criminaliteit toegenomen. Op 31 oktober 2015 stortte het Russische vliegtuig Kogalimavia neer in Egypte, waarbij 224 inzittenden om het leven kwamen. De terreurgroep ISIS eiste deze aanslag op. Veel vliegtuigmaatschappijen vliegen sindsdien niet boven de Sinaï-woestijn, waar de dreiging aanhoud.
Oorlog in Syrië, Irak, Jemen en de Gaza
Buitenlandse Zaken adviseert om helemaal niet naar Jemen, Syrië of Irak toe te gaan. In Jemen is de veiligheidssituatie erg slecht en er is op het moment geen sprake meer van een normale regering. In plaats daarvan zijn er verschillende partijen (politie, leger, militaire organisaties, Al-Qaeda en strijders van verschillende bevolkingsgroepen) die elkaar het leven moeilijk maken: terroristische aanslagen, ontvoeringen en zware vuurgevechten zijn de orde van de dag.
In Irak zijn er zware gevechten tussen extremistische groeperingen (waaronder ISIS) en de Iraakse strijdkrachten. Sinds eind september 2014 staat de Nederlandse regering de Iraakse overheid bij in hun strijd tegen deze groepen. Op veel plaatsen in Irak wordt dan ook gevochten en is het niet veilig.
De plaats waar Israël en Palestina hun oorlog uitvechten: de Gazastrook. Voor iedereen wordt het ten zeerste afgeraden om dit gebied te bezoeken, ook in tijden van wapenstilstand is het er niet veilig.
De burgeroorlog in Syrië leidt volgens Rijksoverheid tot veel geweld en aanslagen. Luchtaanvallen, bombardementen en ontvoeringen maken Syrië een land waar je beter zo ver mogelijk uit de buurt kunt blijven. Ook zijn er in Syrië Jihadistische netwerken actief, die niet van plan zijn buitenlandse toeristen te sparen. Het advies voor alle Nederlanders die zich op dit moment in Syrië bevinden is om dit land zo snel mogelijk te verlaten en hetzelfde geldt voor iedereen die zich in Libanon, op de grens met Syrië, bevindt.
Vraag gratis een offerte aan
Terrorisme in Afrika
Sinds het aantreden van de nieuwe regering in augustus 2015 is de situatie in Burundi verslechterd door politiek en crimineel geweld. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft een negatief reisadvies af voor dit land, dit geldt ook voor de Centraal-Afrikaanse Republiek. Berovingen, verkrachtingen en doodslag zijn geen uitzonderingen. In Eritrea liggen erg veel landmijnen, waardoor aangeraden wordt om over de verharde wegen te blijven rijden. Ook is er sprake van een slechte verkeersveiligheid na zonsondergang. De grensgebieden met Sudan en Ethiopië zijn verboden gebied, in deze militaire 'veiligheidszones' zijn regelmatig geweldsincidenten. De aanslagen in Nigeria blijven niet alleen bij de noordoostelijke staten van het land. Ondanks de strijd van de regering tegen de terroristische beweging Boko Haram is het aantal aanslagen in het hele land toegenomen.
In Libië is er een hoge dreiging van terroristische aanslagen en alle Nederlanders die zich (nog) in dit gebied bevinden worden opgeroepen om het land te verlaten. Ook Sierra Leone, Burkina Faso, Mali, de Democratische Republiek Congo, Ethiopië, Haïti, Kameroen, Kenia, Algerije, Niger, Somalië, Sudan, Tsjaad en Zuid-Sudan worden op dit moment sterk afgeraden als vakantieland.
Afghanistan en Pakistan
Er geldt een negatief reisadvies voor heel Afghanistan en een groot deel van Pakistan. In Afghanistan is er sprake van een acuut ontvoeringsrisico, vooral in Kabul. Ook zijn er vrijwel dagelijks aanslagen en gewapende incidenten. Partijen als de politie, het leger, de Taliban en andere terreurbewegingen vechten om de macht. De grensgebieden van Pakistan met Afghanistan worden als bezoekplaats afgeraden, omdat de veiligheidssituatie snel achteruit gaat. Ook de bestandslijn tussen Pakistan en India wordt afgeraden: dit is een gemilitariseerde zone met veel geweld.
Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een indruk gekregen van de risicolanden op deze wereld. Naast de genoemde landen worden ook reizen naar Armenië, Azerbeidzjan, Birma, Colombia, Georgië en Oekraïne door het Ministerie van Buitenlandse Zaken afgeraden. De reisadviezen kunnen ieder moment weer veranderen, check dus voor het boeken altijd eerst de site van Buitenlandse Zaken.