Gratis reisvoorstel aanvragen

Top 10 bibliotheken ter wereld

gratis reisvoorstel aanvragen

Top 10 bibliotheken ter wereld
Top 10 bibliotheken ter wereld

Bibliotheken hebben vaak het imago saai en stoffig te zijn en hoewel dat misschien geldt voor de lokale buurtbieb, is dat niet het geval bij de grootse bibliotheken op deze lijst. Of het nu vanwege hun schoonheid, omvangrijke collectie of hun historisch belang is, deze tien bibliotheken mag je niet overslaan!

Library of Congress, Washington D.C. (Verenigde Staten)

De grootste bibliotheek ter wereld, de Library of Congres, heeft meer dan 150 miljoen items in de kasten staan. Het is de officiële bibliotheek van het Amerikaanse Congres en de nationale bibliotheek van de V.S. De belangrijkste vestiging van de bibliotheek is het Thomas Jefferson Building, naast het Capitool. In dit prachtige gebouw kun je o.a. een van de oudste Gutenberg Bijbels bezichtigen.

Library of Congress
Library of Congress

New York Public Library (Verenigde Staten)

Na de Library of Congres is de New York Public Library (NYPL) de grootste bibliotheek van de V.S. met 53,1 miljoen items. Naast de beroemde voorgevel met de hoge marmeren pilaren en de twee stenen leeuwen 'Patience' en 'Fortitude' is de NYPL vooral de moeite waard vanwege de prachtige Rose Reading Room en haar gedetailleerde cassettenplafond. De NYPL is ook bekend van een hele reeks films die zich afspelen in New York. Enkele voorbeelden zijn Ghostbusters, The Day After Tomorrow en Spider-Man.

New York Public Library
New York Public Library

Gratis reisvoorstel aanvragen

Vaticaanse Bibliotheek (Vaticaanstad)

De bibliotheek van het Vaticaan is een van de oudste bibliotheken ter wereld en heeft een van de historisch meest significante verzamelingen ter wereld. Zo is de Codex Vaticanus een van de oudste volledige bijbels ter wereld en deze versie is gebruikt als de basis van de meeste moderne Bijbelvertalingen. Hoewel de bibliotheek al in de vroege dagen van de katholieke kerk werd opgericht zijn uit de beginperiode weinig exemplaren overgebleven. In de vroege Middeleeuwen verhuisde de collectie naar het Lateraans Paleis in Rome. Pas in de 15e eeuw werd het in het Vaticaan gevestigd. De Vaticaanse Bibliotheek is net zoals de rest van het Vaticaan rijkelijk versiert met religieuze muurschilderingen en beelden.

Vaticaanse bibliotheek
Vaticaanse bibliotheek

Bodleian Libary, Oxford (Groot-Brittannië)

De Bodleian Library, de bibliotheek van de Oxford Universiteit zou zo weggelopen kunnen zijn uit een Harry Potter film. The Bod, zoals het ook wel wordt genoemd, is een van de oudste bibliotheken van Europa. Met 11 miljoen items heeft het na de British Library de grootste collectie van Groot-Brittannië. Onder Thomas Bodley werd het in de 16e eeuw de prestigieuze bibliotheek die het nu nog is. In The Bod kun je o.a. de Magna Carta en originele werken van Shakespeare terugvinden.

Bodleian Library
Bodleian Library

Open Universiteit Berlijn (Duitsland)

Niet alle bibliotheken op deze lijst zijn eeuwenoud. De Filologische Bibliotheek van de Open Universiteit Berlijn werd in 2005 geopend en de postmoderne bouwstijl van architect Norman Foster is wat dit exemplaar boven de rest uit doet steken. Van de buitenkant ziet het eruit als het kapje van een champignon. Van de binnenkant is het een dynamische mengeling van golvende muren en gangen in felle kleuren en stralend wit.

Open Universiteit Berlijn
Open Universiteit Berlijn

Universiteit van Salamanca (Spanje)

In deze oudste universiteit van Spanje probeerde Columbus een groep geografen te overtuigen van zijn berekening van de afstand van Europa naar Azië, het doel van zijn westwaartse reis waarmee hij Amerika zou ontdekken. In deze universiteit is een prachtige oude bibliotheek gevestigd. De oude, rijkelijk versierde zalen zien er nog bijna hetzelfde uit als toen Columbus er rondzwierf.

Universiteit van Salamanca
Universiteit van Salamanca

Trinity College Library, Dublin (Ierland)

Ierland's oudste universiteit werd in 1592 gesticht. Het belangrijkste boekwerk dat de bibliotheek in zijn bezit heeft is het Book of Kells. Dit rijkelijk versierde, eeuwenoude gospelboek is een van Ierland's grootste culturele schatten. De bibliotheek is ook bekend van zijn Long Room, een 64 m lange zaal waarin een groot deel van de oude collectie in staat.

Trinity College
Trinity College

Stift Admont (Oostenrijk)

Deze abdij in het Oostenrijkse Admont huisvest 's werelds grootste monastieke bibliotheek. Hij werd in 1776 ontworpen door architect Joseph Hueber. Het geheel is 70 m lang, 14 m breed en 13 m hoog. De zeven koepels zijn elk beschilderd met gedetailleerde fresco's waarop de verschillende niveaus van de menselijke kennis, het hoogste niveau dat van de goddelijke openbaring, op staan afgebeeld. De vele ramen, witte muren en gouden versiersels maken het een heel lichte ruimte, wat past bij de idealen van de Verlichting uit die tijd.

Admont Abdij
Admont Abdij

Universiteitsbibliotheek TU Delft (Nederland)

De huidige bibliotheek van de TU Delft opende zijn deuren in 1997 en valt op door een eigenaardige piek en het groene dak. Het dak is met gras belegd en tijdens de zomermaanden zul je hier dan ook genoeg studenten op het dak zien liggen genieten van het lekkere weer. Uit het dak rijst een grote metalen kegel, die doorloopt in het gebouw. Het hele gebouw is heel milieuverantwoord, met natuurlijke koeling en energiezuinige verwarming.

TU Delft
TU Delft

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

5 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,0

Artikelen