Dierenleed op vakantie: hoe voorkom je het?
gratis reisvoorstel aanvragenKnuffelen met tijgers, rijden op de rug van een olifant of op de foto gaan met apen. Veel vakantiegangers die een mooie reis maken laten zich hiertoe verleiden en zien het kwaad er niet van in. Dit is echter geheel onterecht, ook de brancheorganisatie ANVR ziet dit in en heeft een aantal richtlijnen opgesteld voor reisorganisaties om dierenleed te voorkomen. Ga jij binnenkort op vakantie en wil je weten hoe je diervriendelijk op vakantie kan? Wij maakten een lijstje met don'ts op vakantie.
Knuffelen met katachtigen
Ze zien er zo schattig uit, leeuwen- of tijgerwelpjes. Veel toeristen zien het als de ultieme kans als ze in Afrika of Azië zijn om deze dieren eens een stevige knuffel te geven in een van de opvangcentra. Door herhaaldelijk contact met mensen kunnen de dieren echter niet meer terugkeren naar het wild. Zodra ze te oud zijn geworden, is niet precies duidelijk wat er met alle dieren wordt gedaan. In sommige gevallen worden ze daarna gebruikt voor de 'canned hunting', waarbij jagers gemakkelijker in een afgesloten gebied kunnen jagen op de beesten. Ook wandelen met katachtigen, die hierdoor dus tam zijn geworden, zijn een absolute don't.
Olifanten- en struisvogelritjes
Ritjes op de rug van een olifanten en struisvogels zien er voor veel toeristen misschien leuk uit, maar zijn dit voor de dieren absoluut niet. De rugwervels van olifanten zijn zeer gevoelig en niet gebouwd om op te zitten. Daarnaast hebben de dieren in de toeristenindustrie vaak een vreselijk leven, waarbij ze al jong van de moeder worden gescheiden en mishandeld worden.
Gratis reisvoorstel aanvragen
Bezoek brengen aan opvangcentra waar wordt gefokt
De zogenaamde 'opvangcentra' waar dieren worden gehouden zijn lang niet altijd zo onschuldig als dat ze lijken. In veel van deze centra wordt namelijk met de dieren gefokt, bijvoorbeeld om ze later op de knuffelboerderijen te kunnen laten werken. Ook de centra waar gekruiste dieren te vinden zijn, bijvoorbeeld kruisingen tussen leeuwen en tijgers (ligers), zijn niet oké.
Het gebruiken van dieren als fotoattribuut
Voor wilde dieren is het vaak heel onnatuurlijk en erg stressvol om continu met toeristen op de foto te moeten. In vele toeristische gebieden vind je mannen met slangen om hun nek of apen op hun schouder. Bij veel beesten worden de tanden getrokken, worden ze gedrogeerd en streng afgericht. Door met ze op de foto te gaan en ervoor te betalen, hou je de dieronvriendelijke zaken in gang.
Het bezoeken van dierenshows
Shows waarbij gebruik van dieren wordt gemaakt zorgen voor veel dierenleed. Als je wordt aangeboden een dolfijnenshow bij te wonen, een voorstelling met olifanten of zelfs met tijgers, dan weet je dat hier veel geestelijke en lichamelijke kwellingen achter schuilgaan. De dieren worden vaak als jonge beestjes bij hun moeder weggerukt, om vervolgens aan intensieve en meedogenloze trainingen mee te doen. Dit is de enige manier om de dieren zover te krijgen menselijk contact, voor het toerisme, te accepteren. Hier horen de shows van roofvogels ook bij, deze dieren leven vaak in kleine kooien in een totaal onnatuurlijke omgeving. Ga er dan ook niet heen!
Zwemmen met dolfijnen
Veel dolfijnen die in gevangenschap leven worden met harde hand getraind om kunstjes te doen voor het publiek. Vaak lopen dieren zweren op doordat ze weinig tot geen bescherming hebben tegen de zon en door het chloor dat in het zwembadwater zit. Dit heeft soms blindheid tot gevolg. Door een flink bedrag neer te leggen voor een zwempartijtje met een dolfijn, stimuleer je dit.
Foute souvenirs kopen
In veel souvenirwinkeltjes vind je ze: tassen van krokodillenleer, beeldjes van ivoor en kettingen van koraal. Ook dit valt onder dierenleed, laat het dan ook vooral liggen in de winkel.
Lokale gerechten eten
Gerechten die je maar beter over kan slaan zijn haaienvinnensoep, walvisvlees, bushmeat of gerechten met hondenvlees. Achter al deze exotisch klinkende gerechten kan veel dierenleed schuilen. Zo worden haaien levend van hun vinnen beroofd voor jouw soepje. Ook dieren die met uitsterven worden bedreigd, zoals de koninginneslak of de tonijn, kan je beter overslaan.
Wat mag je wel doen?
Bekijk de dieren in het wild! Het is toch het mooiste om de dieren te zien in hun natuurlijke leefomgeving? Op deze manier maak je kennis met ze, zonder ze geweld aan te doen. In natuurgebieden en nationale parken (op zowel land als in het water) kan je de dieren zien. Kies voor een verantwoorde reisorganisatie die het belang van de dieren in het wild belangrijk vindt. Respecteer de dieren verder, probeer altijd gepaste afstand te houden en jaag ze nooit op. Er zijn tegenwoordig veel opvangcentra te vinden waar je contact mag hebben met de dieren. Dit is niet goed, probeer dus dat soort plekken te vermijden. Wil je meer weten over het beschermen van dieren? Kijk dan op de site van World Animal Protection.