Gratis reisvoorstel aanvragen

Dierenleed op vakantie: hoe voorkom je het?

Een tijger tijdens een van de shows
Een tijger tijdens een van de shows

Knuffelen met tijgers, rijden op de rug van een olifant of op de foto gaan met apen. Veel vakantiegangers die een mooie reis maken laten zich hiertoe verleiden en zien het kwaad er niet van in. Dit is echter geheel onterecht, ook de brancheorganisatie ANVR ziet dit in en heeft een aantal richtlijnen opgesteld voor reisorganisaties om dierenleed te voorkomen. Ga jij binnenkort op vakantie en wil je weten hoe je diervriendelijk op vakantie kan? Wij maakten een lijstje met don'ts op vakantie.

Knuffelen met katachtigen

Ze zien er zo schattig uit, leeuwen- of tijgerwelpjes. Veel toeristen zien het als de ultieme kans als ze in Afrika of Azië zijn om deze dieren eens een stevige knuffel te geven in een van de opvangcentra. Door herhaaldelijk contact met mensen kunnen de dieren echter niet meer terugkeren naar het wild. Zodra ze te oud zijn geworden, is niet precies duidelijk wat er met alle dieren wordt gedaan. In sommige gevallen worden ze daarna gebruikt voor de 'canned hunting', waarbij jagers gemakkelijker in een afgesloten gebied kunnen jagen op de beesten. Ook wandelen met katachtigen, die hierdoor dus tam zijn geworden, zijn een absolute don't.

Welpjes voeden
Welpjes voeden

Olifanten- en struisvogelritjes

Ritjes op de rug van een olifanten en struisvogels zien er voor veel toeristen misschien leuk uit, maar zijn dit voor de dieren absoluut niet. De rugwervels van olifanten zijn zeer gevoelig en niet gebouwd om op te zitten. Daarnaast hebben de dieren in de toeristenindustrie vaak een vreselijk leven, waarbij ze al jong van de moeder worden gescheiden en mishandeld worden.

Ritjes op olifanten zijn slecht voor de rug van het beest
Ritjes op olifanten zijn slecht voor de rug van het beest
Vraag gratis een offerte aan

Bezoek brengen aan opvangcentra waar wordt gefokt

De zogenaamde 'opvangcentra' waar dieren worden gehouden zijn lang niet altijd zo onschuldig als dat ze lijken. In veel van deze centra wordt namelijk met de dieren gefokt, bijvoorbeeld om ze later op de knuffelboerderijen te kunnen laten werken. Ook de centra waar gekruiste dieren te vinden zijn, bijvoorbeeld kruisingen tussen leeuwen en tijgers (ligers), zijn niet oké.

Een tijger in gevangenschap
Een tijger in gevangenschap

Het gebruiken van dieren als fotoattribuut

Voor wilde dieren is het vaak heel onnatuurlijk en erg stressvol om continu met toeristen op de foto te moeten. In vele toeristische gebieden vind je mannen met slangen om hun nek of apen op hun schouder. Bij veel beesten worden de tanden getrokken, worden ze gedrogeerd en streng afgericht. Door met ze op de foto te gaan en ervoor te betalen, hou je de dieronvriendelijke zaken in gang.

Een aap aan een ketting
Een aap aan een ketting

Het bezoeken van dierenshows

Shows waarbij gebruik van dieren wordt gemaakt zorgen voor veel dierenleed. Als je wordt aangeboden een dolfijnenshow bij te wonen, een voorstelling met olifanten of zelfs met tijgers, dan weet je dat hier veel geestelijke en lichamelijke kwellingen achter schuilgaan. De dieren worden vaak als jonge beestjes bij hun moeder weggerukt, om vervolgens aan intensieve en meedogenloze trainingen mee te doen. Dit is de enige manier om de dieren zover te krijgen menselijk contact, voor het toerisme, te accepteren. Hier horen de shows van roofvogels ook bij, deze dieren leven vaak in kleine kooien in een totaal onnatuurlijke omgeving. Ga er dan ook niet heen!

Een roofvogelshow met een uil
Een roofvogelshow met een uil

Zwemmen met dolfijnen

Veel dolfijnen die in gevangenschap leven worden met harde hand getraind om kunstjes te doen voor het publiek. Vaak lopen dieren zweren op doordat ze weinig tot geen bescherming hebben tegen de zon en door het chloor dat in het zwembadwater zit. Dit heeft soms blindheid tot gevolg. Door een flink bedrag neer te leggen voor een zwempartijtje met een dolfijn, stimuleer je dit.

Met dolfijnen zwemmen
Met dolfijnen zwemmen

Foute souvenirs kopen

In veel souvenirwinkeltjes vind je ze: tassen van krokodillenleer, beeldjes van ivoor en kettingen van koraal. Ook dit valt onder dierenleed, laat het dan ook vooral liggen in de winkel.

Kettingen van koraal
Kettingen van koraal

Lokale gerechten eten

Gerechten die je maar beter over kan slaan zijn haaienvinnensoep, walvisvlees, bushmeat of gerechten met hondenvlees. Achter al deze exotisch klinkende gerechten kan veel dierenleed schuilen. Zo worden haaien levend van hun vinnen beroofd voor jouw soepje. Ook dieren die met uitsterven worden bedreigd, zoals de koninginneslak of de tonijn, kan je beter overslaan.

Haaienvinnensoep
Haaienvinnensoep


Wat mag je wel doen?
Bekijk de dieren in het wild! Het is toch het mooiste om de dieren te zien in hun natuurlijke leefomgeving? Op deze manier maak je kennis met ze, zonder ze geweld aan te doen. In natuurgebieden en nationale parken (op zowel land als in het water) kan je de dieren zien. Kies voor een verantwoorde reisorganisatie die het belang van de dieren in het wild belangrijk vindt. Respecteer de dieren verder, probeer altijd gepaste afstand te houden en jaag ze nooit op. Er zijn tegenwoordig veel opvangcentra te vinden waar je contact mag hebben met de dieren. Dit is niet goed, probeer dus dat soort plekken te vermijden. Wil je meer weten over het beschermen van dieren? Kijk dan op de site van World Animal Protection.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

17 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,5

Artikelen