Gratis reisvoorstel aanvragen

Top 7 prachtige grotten

Boottochtje in Kriěna Jama
Boottochtje in Kriěna Jama

Op onze aardbol is er zoveel moois te zien dat we weleens vergeten dat er onder de grond ook allerlei pracht en praal te vinden is. Grotten vind je overal ter wereld, zelfs in ons eigen land. Er wordt geschat dat er nog veel grotten onontdekt zijn. Wie weet hoeveel pracht en praal nog verborgen ligt. Of deze verborgen grotten kunnen tippen aan de al bekende grotten moet nog maar blijken, er zijn immers grotten die je versteld doen staan. Hier zeven prachtige voorbeelden.

Križna Jama, Slovenie

Met haar ruim 7.000 grotten is Slovenië het Mekka voor grotliefhebbers. Maar van al deze grotten steekt de Križna jama er met kop en schouders bovenuit. De grot is ongeveer 8 kilometer diep en is de habitat voor maar liefst 44 verschillende diersoorten. Het meest opmerkelijke aan dit ondergrondse gangenstelsel zijn de 22 ondergrondse meren. Wat deze meren zo bijzonder maakt is de smaragdgroene kleur van het heldere water.

Smaragdgroen meer in de Smaragdgroen meer in de Križna Jama
Smaragdgroen meer in de Smaragdgroen meer in de Križna Jama

Waitome Glowworm Caves, Nieuw Zeeland

De sterrenhemel zien onder de grond. Het klinkt onmogelijk, en hoewel het dat ook is komen de Waitomo Glowworm Caves hier erg dicht in de buurt. In de grotten leeft een glimwormensoort uniek voor Nieuw Zeeland. Deze wormen geven licht om zo prooien te vangen. In de Waitomo Caves barst het van deze beestjes wat een indrukwekkend, bijna magisch schouwspel van lichtjes oplevert. Met een bootje word je door de grot gevaren langs de vele duizenden lichtgevende insecten. Enkel deze insecten zijn een bron van licht wat resulteert in omgeving vergelijkbaar met de sterrenhemel.

Glimwormen bij Waitome
Glimwormen bij Waitome
Vraag gratis een offerte aan

De Kristalgrotten, Mexico

In tegenstelling tot andere grotten kun je in de Cueva de Los Cristalos de warme kleren thuislaten. In deze Mexicaanse grot kan de temperatuur oplopen tot 58 graden Celsius. Combineer dit met een extreme luchtvochtigheid en je begrijpt waarom een groot deel van de grot nog niet ontdekt is. Veel excursies duren ook niet langer dan 20 minuten, ondanks de verkoelende pakken die men aankrijgt. De extreme temperaturen worden veroorzaakt door een magmastroom onder de grot. Deze ondraaglijke hitte wordt snel vergeten wanneer de grot haar mooiste prijs blootgeeft. Gigantische kristallen, soms meer dan negen meter lang en meer dan een half miljoen jaar oud.

Cappadocië, Turkije

Cappadocië is een alom bekende locatie in Turkije. Ondanks dat veel van het ondergrondse door mensen is gemaakt verdient de regio een plaats in een lijstje met bijzondere grotten. In de rotspartijen van Cappadocië zijn meerdere dorpen uitgehakt. Deze grotwoningen zijn van onschatbare historische waarde. Onder de grond zijn er echter hele steden te vinden waarvan Derinkuyu de grootste is. Deze ondergrondse stad is ongeveer 3500 jaar oud en huisvestte vermoedelijk ongeveer 20.000 mensen. Veel van deze steden werden in het zachte vulkanische gesteente uitgehakt door Frygiërs en later door christenen gebruikt als schuilplaats. Het gangenstelsel, waarvan sommige gangen tot wel 85 meter onder de grond liggen, biedt een indrukwekkend beeld van het menselijk kunnen. Zelfs, of juist met name voor die tijd.

Ondergrondse stad van Derinkuyu
Ondergrondse stad van Derinkuyu

Marble Caves, Chili

Van buiten lijken de rotsen in het meer van Rio Tranquilo weinig indrukwekkend. Niets is minder waar. Ga met een bootje de grotten in en ontdek de prachtige kleuren die het water in het kalksteen gevormd heeft. Het marmer in de grotten is door het water in indrukwekkende vormen gesleten. Buiten de zomer is het mogelijk het labyrint van grotten te voet te verkennen wat prachtige foto's van de anders onbereikbare kamers zal opleveren.

Grotten Rio Tranquilo
Grotten Rio Tranquilo

Gran Cenote, Mexico

In de regio Tulum, Mexico, is de Gran Cenote te vinden. Cenote is de naam voor een met water gevuld sinkhole dat veel voorkomt in Yucatan. De Gran Cenote is zoals de naam al doet vermoeden een van de grootste in de regio. Wat dit grottenstelsel deels bijzonder maakt zijn de prachtige kalksteenformaties onder water. Diep in het kristalheldere blauw zijn er prachtige stalagmieten en stalactieten te vinden. Trek dus snel een duikpak aan en maak een sprong in het diepe. Angst of weinig ervaring met duiken? Geen probleem. Met een snorkelset is veel moois van de cenote al te zien. Opnieuw vele stalactieten en stalagmieten maar ook onderwaterplaten en veel fauna maken deze snorkelen een bijzondere ervaring.

Gran Cenote
Gran Cenote

Grotten van Lascaux, Frankrijk

De grotten van Lascaux in de Dordogne zijn van onschatbare waarde. Wat de grotten missen aan natuurlijk pracht wordt ruimschoots goedgemaakt door de menselijke kunsten in de grot. De wanden van de grot zijn helemaal vol getekend met prehistorische tekeningen van allerlei dieren. Deze tekeningen zijn volgens deskundigen meer dan 15000 jaar oud. De grotten van Lascaux zijn de rijkst beschilderde grotten ter wereld wat prachtige plaatjes oplevert.

Prehistorische grotschilderingen
Prehistorische grotschilderingen

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

10,0

Artikelen