Gratis reisvoorstel aanvragen

Tips voor reisfotografie

Tips voor reisfotografie
Tips voor reisfotografie

Iedereen wil het liefst zijn vakantieherinneringen delen én voor altijd bewaren. En daarom maken we veel foto's, sommigen schaffen er zelfs een spiegelreflexcamera voor aan. Maar als je niet weet wat je er allemaal mee kunt, dan heb je er weinig aan. Tijdens een presentatie van een van de beste reisfotografen van Nederland (Fred Kamphues) kregen wij vier tips die we met je willen delen. Zo kun jij na de volgende vakantie iedereen jaloers maken met de door jouw geschoten plaatjes! Doe met het onderstaande filmpje van IJsland van fotograaf Fred Kamphues alvast inspiratie op.

1. HDR Opnamens

HDR staat voor High Dynamic Range. Hiermee kun je twee of meer beelden maken met een belichtingstrap als het dynamisch bereik van de camera niet goed genoeg is. Het voordeel van HDR opnamens is dat onderwerpen met een groot verschil in in belichting tussen hoge lichten en schaduwen vastgelegd kunnen worden in één beeld.

Er zijn twee manieren om HDR-opnamens te maken met beeldbewerkingssoftware. Bij de eerste methode maak je meerdere opnamen van één onderwerp vanaf het zelfde punt. Deze beelden worden dan naderhand gecombineerd tot één beeld. Bij de tweede methode wordt juist één beeld achteraf opgesplitst in meerdere beelden. Het dynamische bereik wordt aangepast om verschillende delen van het beeld te benadrukken. Hierna worden ze weer samengevoegd tot één beeld. Het toonbereik is niet zo flexibel waardoor deze methode zijn beperkingen heeft. Het grote voordeel is echter dat je zo wel HDR opnamens van bewegende onderwerpen kunt maken, zoals een waterval.

Het samenvoegen kan met Photomatix Pro, te downloaden op www.hdrsoft.com. Voor Android smartphones kun je voor €0,99 de app HDR Camera+ downloaden.

2. Focus Stacking

Deze techniek wordt met name gebruikt bij macrofotografie. Het doel is om meerdere foto's van één onderwerp met verschillende brandpuntafstanden samen te voegen tot  één beeld met een grotere scherptediepte dan de originele beelden. Het scherptedieptebereik bij macrofotografie is beperkt, daarom worden er meerdere opnamen gemaakt waarbij de focus steeds op een ander deel ligt. Focus Stacking kan met softwareprogramma's als CombineZM en Photoshop.

Vraag gratis een offerte aan

3.Timelapses

Heel simpel gezegd versnel je de tijd met interval fotografie. Je maakt met tussenpozen van een aantal seconden honderden tot duizenden opnamen achter elkaar. Vervolgens plak je die met een softwareprogramma achter elkaar en sla je ze op als een video. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe een wolkenlucht verandert en in sneltempo voorbij trekt. Voor het maken van een timelapse is een statief een vereiste, je wilt immers geen schokkerige beelden. Stel je camera zo in dat hij om de zoveel seconden een foto maakt, bepaal de belichting vooraf en stel de camera in op manueel.

Programma's voor Timelapses zitten standaard op Nikon camera's. Voor Windows is Virtualdub (www.virtualdub.org) een handig programma. Voor Iphone en Android zijn er de apps Lapse It (gratis) en Lapse It Pro (€1.99)

4. Panorama fotografie

Het woord 'panorama' betekent 'een weids gezicht'. Omdat het lastig is om landschappen te vangen met een 35mm camera, is er de panoramafotografie. Veel compactcamera's en smartphones hebben een standaard programma om een panoramafoto te maken. Als je camera hiervoor geen functie heeft kun je meerdere foto's nemen en die achteraf bij de bewerking samenvoegen tot een panoramafoto. Bij voorkeur is de belichting zo gelijk mogelijk tijdens het nemen van de verschillende foto's, zodat je een gelijk beeld krijgt. Als je een breedte panorama wilt, houd je toestel dan in verticale stand. Je bent dan gedwongen meerdere foto's te nemen, waardoor de overlapping minder wordt. Zorg dat de volgende foto steeds 20% overlapt met de vorige, zodat het samenvoegen beter gaat.

Om een mooi geheel te maken van alle overlappende beelden kun je gebruik maken van het bewerkingsprogramma op www.ptgui.nl. Voor Android is er de app Photaf Panorama Pro (€2.99). Een 360 graden virtual reality foto is een panoramafoto die helemaal rond gaat. Hiervoor is Photosynth een goed programma.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Artikelen