Gratis reisvoorstel aanvragen

De toekomst van het toerisme

gratis reisvoorstel aanvragen

Hier bij Reisgraag.nl kijken we voornamelijk naar het reizen in het hier en nu. Soms is het echter ook wel eens interessant om naar de toekomst te kijken. Het is namelijk onvermijdelijk dat het toerisme de komende decennia gaat veranderen. Sommige van de punten in dit artikel lijken op het eerste gezicht misschien vergezocht, maar vergeet niet dat aan het begin van de twintigste eeuw pas de eerste vliegtuigen vlogen en dat in 1950 vliegen nog steeds alleen was weggelegd voor de allerrijksten. Tegenwoordig vlieg je echter voor enkele tientallen euro's naar zowat elke Europese hoofdstad. Met de huidige snelheid van technologische innovatie staat er ons de komende halve eeuw heel wat te wachten.

Verdwijnen taalbarrière

De belangrijkste barrière tussen vakantiegangers en de lokale bevolking is die van de taal. Om dit op te lossen is Google technologie aan het ontwikkelen die het mogelijk maakt voor smartphones om een vreemde taal te horen, deze te vertalen en je respons daarop vervolgens terug te vertalen naar die vreemde taal. Het is nog niet op het niveau van de universele vertalers uit sciencefiction series als Star Trek, maar deze technologie gaat met rasse schreden vooruit. Als het mogelijk is voor twee mensen die elkaars taal niet spreken om toch te communiceren, dan is dat niet alleen handig om het steenkolenengels op de Spaanse terrasjes terug te dringen, maar het zou ook de hele wereld openstellen voor reizigers. Dan kunnen toeristen van de platgetreden paden af en gebieden bereizen waar men geen Engels of een dergelijke wereldtaal spreekt.

Augmented reality

Waar de papieren reisgids enkele jaren geleden nog de informatiebron was voor elke reiziger staat deze op het punt om overgenomen te worden door smartphones en tablets en de bijbehorende reis apps. Deze digitale gidsen bieden meer informatie en worden veel vaker bijgewerkt dan de oude reisboekjes. De digitalisering van het toerisme heeft zijn limiet echter nog niet bereikt. Augmented reality is namelijk vol in ontwikkeling en dit kan verregaande gevolgen hebben voor het toerisme. Augmented reality (AR) is het toevoegen van computergemaakte beelden aan de echte wereld. Er zijn bijvoorbeeld al apps voor smartphones die AR gebruiken om informatie te geven over je omgeving. Met de app Wikitude hoef je bijvoorbeeld je smartphone enkel te richten op een gebouw, waarna je de naam en een korte beschrijving krijgt. Bij Google zijn ze zelfs een bril aan het ontwikkelen die AR toevoegt aan je blikveld. Dat moet je zien om te geloven:



Wat zou dit betekenen voor de toeristen van morgen? De foldertjes en audiogidsen bij toeristische trekpleisters worden vervangen door apps voor je smartphone of Google bril. In plaats van bakkeleien boven de kaart wordt de de route naar je bestemming in je blikveld geprojecteerd. Alle hulpmiddelen om je reis makkelijker te maken komen dan in één product, waardoor je rugzak en je handen leger worden en je meer kan focussen op het genieten van de cultuur of natuur van de vakantiebestemming.
Gratis reisvoorstel aanvragen

Hogesnelheidstransport
Maglev trein
Maglev trein

Eén van de grootste ergernissen van op vakantie gaan zijn de lange reistijden. Je wilt namelijk rondlopen, nieuwe dingen zien en proeven van een andere cultuur en niet urenlang in een te krappe stoel zitten. Er zijn gelukkig enkele technologieën in ontwikkeling die de reistijden drastisch kunnen verlagen. Hogesnelheidstreinen zijn niets nieuws, maar Maglev-technologie is dat wel. Deze treinen zijn goedkoper, sneller, efficiënter en stiller omdat ze in plaats van over het spoor denderen op wielen, door magneten over het spoor zweven. Naast concurrentie voor traditionele hogesnelheidstreinen, zijn deze Maglevs ook een gevaar voor de traditionele korteafstandsvlucht. Er is geen langdurige incheck procedure, de treinen gaan met 500-600 km/h bijna even snel als het vliegtuig en ze zijn ook nog eens goedkoper.

Vliegtuigen worden echter ook steeds sneller en efficiënter. In een vooruitblik naar 2050 verwacht vliegtuigbouwer Airbus heel wat veranderingen. Niet alleen worden de vliegtuigen aerodynamischer en zuiniger, Airbus verwacht ook dat vliegvelden en vliegtuigen beter samen gaan werken om bijvoorbeeld de ideale vluchtroutes te bepalen en op routes met veel vluchtverkeer als vogels achter elkaar te vliegen om zo efficiënter met tijd en brandstof om te gaan.

Een stapje verder zijn de ideeën voor hypersonische passagiersvliegtuigen. Die zouden dan met snelheden hoger dan Mach 5 de wereld rondvliegen. Brussel-Sydney wordt dan een reis van 5 uur in plaats van 24 uur.

Ruimtetoerisme
Soyuz ruimteschip
Soyuz ruimteschip

Toerisme in de ruimte klinkt als toekomstmuziek, maar op het moment zijn er al een handvol toeristen in de ruimte geweest. Dit waren echter nog allemaal multimiljonairs, want de prijs voor een kaartje naar het Internationaal Ruimtestation (ISS) schommelt tussen de 20-35 miljoen dollar. De commerciële ruimtevaart begint echter op te komen, waardoor de prijzen langzaam beginnen te dalen. Voor 200.000 dollar kun je met Virgin Galactic al een suborbitale vlucht maken naar een hoogte van 109 kilometer. Elk jaar komen er steeds meer bedrijven bij die de ruimte in willen en dat betekent dat de prijs ieder jaar ook een stukje omlaag gaat. Wie weet vlieg je over een paar decennia voor een paar duizend euro wel een paar rondjes rond de aarde met KLM of spendeer je voor iets meer een weekje in een ruimtehotel.

Virtual reality
VR
VR

Computerspellen zijn tegenwoordig ver verwijderd van de blokkerige Zelda- en Mariospellen uit de jaren '80 en '90. Computers kunnen tegenwoordig bijna levensechte beelden op het scherm toveren en dat gaat de komende jaren alleen nog maar echter worden. Bij een spel als Skyrim hebben veel mensen al een echte gevoel van verwondering als ze een verborgen grot ontdekken of het lukt om de top van een hoge berg te bereiken.

Virtual reality (VR) is het simuleren van het fysiek aanwezig zijn in een virtuele wereld. Deze technologie bestaat al langer, maar tot nu toe is het men nog niet gelukt de technologie bij het grote publiek te introduceren. Wanner het lukt om mensen geloofwaardig in een virtuele wereld te plaatsen dan zou dit ook van invloed zijn op hoe mensen op 'reis' gaan. VR zal het traditionele toerisme niet vervangen, maar het zou goed kunnen dat mensen een dagje in een virtuele wereld doorbrengen. Aangezien je elke wereld die je kan bedenken kan creëren met de computer, zal het ook een interessante optie zijn voor mensen die de echte bestemmingen wel gezien hebben.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,7

Artikelen