Top 10 meest opmerkelijke festivals ter wereld
Mensen over de hele wereld vieren festivals. Dit wordt vaak gezien als een leuk en gezellig feest, waar van alles te doen is. Maar er zijn vele festivals in de wereld waar wij nog nooit van gehoord hebben en die we misschien opmerkelijk vinden. Daarom geven we je een top 10 van de meest opmerkelijke festivals.
1. Kanamara Matsuri Festival, Japan
In Japan wordt een feest gevierd, waarin de penis centraal staat. Bij het Kanamara Matsuri Festival lopen de mensen met penisbeelden in een parade en eten ze snoep in de vorm van het geslachtsdeel. Bij het festival wordt de legende geëerd, waarbij een ijzeren penis een demon versloeg, die zich schuil hield in de vagina van een vrouw en echtgenotes castreerde. De ijzeren penis is daarna heilig verklaard en in een tempel gezet.
2. Konami Sumo Festival, Japan
Het zien van een grote sumoworstelaar kan al eng zijn, maar een baby zal dit als veel enger ervaren. Bij dit festival staan steeds 2 sumoworstelaars tegenover elkaar met elk een baby in hun handen. Het is de bedoeling dat de baby's schrikken en gaan huilen. De baby die het eerste huilt is de winnaar. Wij vinden dit vaak zielig, maar het wordt in Japan met een reden gedaan. Zij hebben het spreekwoord 'huilende baby's groeien sneller'. Het is dus eigenlijk goed voor de gezondheid.
Vraag gratis een offerte aan
3. Fiesta de Santa Marta de Ribarteme Festival, Spanje
Op het Fiesta de Santa Marta de Ribarteme in Spanje lopen mensen met grafkisten in een parade. In deze kisten liggen levende mensen, die 'de dood in de ogen hebben gekeken'. Ze hebben een bijna-dood-ervaring meegemaakt en kunnen het gelukkig nog navertellen. Deze mensen worden naar de kerk gedragen, waar een zegening plaatsvindt. Als nietsvermoedende toerist zal het een raar gezicht zijn.
4. Hadaka Matsuri Festival, Japan
Januari is een koude maand in Japan, waarbij je normaal gesproken iets warms aantrekt. Maar tijdens het Hadaka Matsuri Festival denken de Japanse mannen daar anders over. Ze rennen met duizenden in alleen een lendendoek rond en doen verschillende spelletjes. Het festival staat voor reinheid en heeft een spirituele betekenis. Daarnaast is het grappig om te zien en staan er veel mensen langs de kant te kijken.
5. Monkey Buffet Festival, Thailand
In Thailand wordt een festival gevierd ter ere van Hanoeman, een god in de gedaante van een aap. Bij dit festival worden tonnen met groenten en fruit op stenen tafels en kraampjes gelegd, waar de apen op af komen. De apen eten zich vol en het is een feest om naar de etende dieren te kijken. Er komen dan ook veel toeristen naar dit festival.
6. Holi-Phagwa Festival
Dit kleurrijke festival geeft de nodige vlekken. Holi-Phagwa is een Hindoeïstisch feest, waarbij de combinatie van het lentefeest en Nieuwjaarsfeest gevierd wordt. Er wordt veel gedanst, gezongen en gegeten, waarna een flink poeder- en watergevecht ontstaat. Hierbij vliegt het poeder met allerlei kleuren in het rond. Het geeft een ongelofelijke rommel, maar iedereen is vrolijk en het is een groot feest. Dit festival wordt in meerdere landen gevierd waar het Hindoeïsme voorkomt.
7. El Colacho Festival, Spanje
Tijdens het El Colacho Festival in Spanje worden baby's op een matras gelegd. Mannen in een duivelskostuum springen dan over de baby's heen. Door dit ritueel zijn de kinderen vrij van het kwade en krijgen ze een zegen van de Heilige Geest. Het festival wordt ook wel 'Baby jumping' genoemd.
8. Thaipusam Festival, Maleisië
Het Thaipusam Festival is gewijd aan Murugan, de jongste zoon van hindoegod Shiva. De mensen lopen in een stoet naar de Batu-grotten. Voordat de tocht begint worden de deelnemers in een soort trance gebracht en wordt er een spijl door de wangen geboord. Vervolgens moeten de mensen met een zware soort pot op hun hoofd richting de grotten lopen. Het festival staat voor uithoudingsvermogen en wordt naast in Maleisië ook in andere landen gevierd.
9. La Tomatina Festival, Spanje
La Tomatina Festival wordt jaarlijks in het dorp Buñol gehouden. Het is een groot tomatengevecht, wat begon doordat jongeren ruzie zochten door tomaten te gooien. Ze mochten niet meelopen met een parade, waarna ze begonnen te gooien met de tomaten. Dit deden ze een aantal jaar en het werd gewoon overgenomen door de bevolking.
10. Krakelingen Festival, België
In de Belgische stad Geraardsbergen hebben ze een festival, waarbij het begin van een nieuwe lente gevierd wordt. Hierbij mogen mensen krakelingen in het publiek gooien. Maar voordat ze dat mogen doen, moeten de mensen rode wijn drinken waar een levende vis in zit. Dierenactivisten zijn hier niet blij mee en proberen een alternatief te vinden voor de visjes. Aan het eind van de dag loopt iedereen naar de top van de Oudenberg, waar een tonnekensbrand zal zijn.