Koninklijke residenties in de omgeving van Madrid

Laatste update: 30 juni 2015 ( Geschreven op 3 november 2014 door Ria Poulsen van Spain made for You )

Alcazar van Segovia, Spanje
Alcazar van Segovia, Spanje

Sinds 1561 is Madrid de hoofdstad van Spanje. Natuurlijk is er in de hoofdstad Madrid een koninklijk paleis te vinden. In de omgeving van Madrid liggen echter nog meer koninklijke paleizen waaronder het sprookjesachtige Alcázar van Segovia, het sobere klooster van El Escorial, het op het Paleis van Versaille lijkende Koninklijke Paleis van La Granja de San Ildefonso en het in Italiaanse stijl gebouwde Koninklijke Paleis van Riofrío. Het oorspronkelijke jachtverblijf en latere woonverblijf van Franco is het Koninklijk Paleis van El Pardo en het over drie eeuwen heen gebouwde Koninklijke Paleis van Aranjuéz is ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Op dit lijstje mag het paleis van de Operette (Palacio de la Zarzuela) natuurlijk niet ontbreken, dit is het woonverblijf van de in 2014 afgetreden koning Juan Carlos I en het werkvertrek van de huidige Spaanse koning Felipe VI. Het laatste paleis is niet te bezichtigen, maar de overige paleizen wel. Het zijn stuk voor stuk prachtige gebouwen, met ieder een andere stijl.

Reisgraag.nl bestaat al 12,5 jaar. Onze klanten geven ons een 9+ in reviews. Voor de zekerheid van onze klant zijn we lid van ANVR & SGR.

Heel veel informatie over Spanje vind je op onze website. We hebben een ruim aanbod van vakanties naar Spanje. Hieronder zie je een overzicht met reizen die je online kunt boeken. Als je een reis op maat wilt naar Spanje, of je wilt hulp bij het zoeken dan kun je daarvoor gratis een offerte aanvragen.

Alcázar van Segovia

In Segovia ligt het prachtige Alcázar, dat Walt Disney als voorbeeld heeft gebruikt bij het ontwerpen van het kasteel van Disney World. Zoals de naam al aangeeft, was het oorspronkelijk een Moors fort. Net als vele andere forten is het omgebouwd tot kasteel nadat het door de Christenen veroverd was. In de 15e eeuw gebruikten koningin Isabel I en koning Fernando II (ook wel “Los Reyes Católicos”, oftewel de “Katholieke Koningen” genoemd) het Alcázar als koninklijk verblijf wanneer zij in Castilla waren. Tegenwoordig is het Alcázar opengesteld voor publiek en kan men er onder meer de vele moorse invloeden, een indrukwekkende wapenkamer en de tronen van koninging Isabel I en koning Fernando II bewonderen.

Klooster van El Escorial in San Lorenzo de El Escorial

In 1563 - twee jaar nadat de hoofdstad van Spanje van Toledo naar Madrid verplaatst is -, begint Koning Felipe II met de bouw van het Monasterio de El Escorial, een klooster in San Lorenzo de El Escorial, 48 km buiten Madrid. Dit klooster, dat vanaf 1584 de vaste woonplaats wordt van Felipe II, wordt een monument van de Spaanse contrareformatie en vormt een perfecte weerspiegeling van Felipe II: een betrokken en zeer religieuze man, die zich opwerpt als leider van de contrareformatie. In het klooster van El Escorial bevindt zich onder meer het mausoleum, waar veel overleden Spaanse koningen begraven liggen, onder andere koning Carlos I en Felipe II.

Koninklijk Paleis van La Granja de San Ildefonso

Het koninklijk paleis van la Granja de San Ildefonso (in het Spaans Palacio Real de La Granja de San Ildefonso) ligt 80 km ten noorden van Madrid, op 30 minuten rijden van Segovia. Het barokke gebouw is begin 18e eeuw gebouwd door koning Felipe V en is een kopie van het paleis in Versaille, waar de koning is opgegroeid. De jonge en introverte Felipe V heeft het paleis laten bouwen om zich thuis te kunnen wanen in de veilige omgeving van Versaille. Bij het paleis liggen kasteeltuinen met vele prachtige fonteinen, die zeker een bezoek waard zijn.

Koninklijk Paleis van La Granja de San Ildefonso
Koninklijk Paleis van La Granja de San Ildefonso

Koninklijk Paleis van RioFrío

Wanneer Koning Felipe V in 1746 overlijdt en zijn oudste zoon Fernando VI hem opvolgt, besluit deze een koninklijk paleis voor zijn veeleisende en machtige stiefmoeder, Isabel de Farmesio, te bouwen: het koninklijke paleis van RioFrío. Op deze manier hoopt hij dat zij zich niet met de koninklijke zaken blijft bemoeien. Volgens haar wens wordt het paleis in Italiaanse stijl gebouwd. Nog voordat het paleis klaar is, sterft koning Fernando VI echter en wordt hij opgevolgd door Carlos III, de natuurlijke zoon van Isabel de Farmesio. De rust keert weder en moeder Isabel verhuist uiteindelijk nooit naar het voor haar gebouwde paleis. Het paleis van Riofrío is vooral gebruikt als overnachtingsplek voor de koninklijke familie wanneer zij op jacht was in de bossen van Riofrío en is later door een aantal koningen gebruikt als tijdelijk woonverblijf.

Koninklijk Paleis van Madrid

Sinds 1561 is Madrid de hoofdstad van Spanje. De officiële residentie van de koninklijke familie wordt dan het Alcázar in Madrid. In 1734 wordt het Alcázar echter door een grote brand verwoest. Op dezelfde plek bouwt koning Felipe V dan het “Palacio Real de Madrid”, het huidige koninklijke paleis in Madrid, in renaissance stijl. Tegenwoordig wordt het Koninklijke Paleis in Madrid niet meer gebruikt als residentie van de koninklijke familie. Het wordt vooral gebruikt voor staatsbezoeken en is daarnaast opengesteld voor het publiek.

Koninklijk Paleis van Madrid
Koninklijk Paleis van Madrid

Koninklijk Paleis van El Pardo

Het Koninklijke Paleis van El Pardo (Palacio Real de El Pardo) ligt ongeveer 30 km buiten Madrid en is begin 15e eeuw door koning Enrique III van Castilla gebouwd als buitenverblijf, dat gebruikt werd wanneer de koninklijke familie op jacht was op de berg van El Pardo. In 1772 is het paleis door koning Carlos III gerenoveerd en uitgebreid. In de 20e eeuw heeft Franco er gewoond (de woon- en werkvertrekken van Franco zijn nog te zien). Tegenwoordig wordt het gebruik om staatsbezoek te ontvangen en is het opengesteld voor publiek.

Koninklijk Paleis van Aranjuéz

Het Koninklijk Paleis van Aranjuéz is gelegen ten zuiden van Madrid, op ongeveer een uur van Madrid. Het paleis is gebouwd tussen de 16e en 18e eeuw. Felipe II begint met de bouw van het koninklijke paleis in Aranjuéz. De architect sterft echter tijdens het bouwen van het paleis, met als gevolg dat de bouw van het paleis een eeuw lang stil ligt, totdat Fernando VI de bouw hervat en zijn opvolger Carlos III het bouwen van het paleis afsluit. Ook bij dit paleis horen prachtige tuinen, die zeker een bezoek waard zijn.

Koninklijk Paleis van Aranjuéz
Koninklijk Paleis van Aranjuéz

Meer informatie

Meer informatie over de koninklijke residenties in de omgeving van Madrid is te vinden op de Spaanse website Patrimonio Nacional.

Tekst en foto's : Ria Poulsen van Spain made for You

Bekijk het aanbod van al onze reizen naar Spanje.

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen